szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerinte a rezsim minden kritikus hangot el akar némítani.

A kultúrát érintő salátatörvény ellen tiltakozik honlapján közzétett írásában Péterfy Gergely író is, aki Orbán Viktort "gulyás-Napoleonként" emlegeti. (Nem először, a hvg360-ban írt cikkében is így emlegette.)

Berágott a mi kis gulyás-Napóleonunk

- kezdte írását. Szerinte az önkormányzati választásokon lelepleződött, milyen sebezhető a hatalma,

ezért most bosszút áll a szabadság legelkötelezettebb védelmezőin – a művészeken, mindenkin, aki szavakkal dolgozik.

A kormány nem csak a színházak igazgatói kinevezésébe szólna bele, a HVG információi szerint állami ellenőrzés alá vonnák a könyvkiadást is. Péterfy szerint a kormány azért áll bosszút, mert

még mindig az igazság kimondása a diktatúrák legnagyobb ellensége és leghatékonyabb ellenszere.

Szerinte "a rezsim" célja az, hogy minden hangot elnémítson, amely ki meri mondani az igazságot, az ő létük a hazugságaiktól függ: ezért aztán minden kimondott igazság gyengíti őket.

Meg aztán: aki hazudik, mindig stresszel és retteg: mert tudja, hogy a hazugság illúziója egyszerre omlik össze és nagy zajjal jár. Az igazságot kimondani persze nem könnyű, de legalább nyugalom önti el utána az embert és erőssé teszi a tudat, hogy megtette, ami emberileg megtehető: nem köpte szembe önmagát. A legkisebb igazság is megteszi.

Azzal zár, furcsa érzés ilyen mondatokat leírni, utoljára gimnáziumi évei alatt, vagy kezdő egyetemistaként tett ilyet. A színházakat érintő törvénymódosítás miatt hétfőn tüntetés lesz Budapesten, számos művész videóüzenetben is tiltakozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök

Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök

Lazítások jöhetnek Horvátországban, ha nem jelenik meg a brit variáns

Lazítások jöhetnek Horvátországban, ha nem jelenik meg a brit variáns

Eladhatja a Huawei a P és a Mate-sorozatot is

Eladhatja a Huawei a P és a Mate-sorozatot is