szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Postánál lezajlott az elmúlt évek legnagyobb digitalizációs projektje, az elektronikus kézbesítő rendszer bevezetése.

Az elektronikus kézbesítő rendszer bevezetése új korszakot jelent a postai szolgáltatások körében - mondta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn a Magyar Posta projektzáró sajtótájékoztatóján.

Bártfai-Mager Andrea kiemelte, hogy a postai elektronikus kézbesítési rendszer kiépítése az elmúlt évek legnagyobb magyarországi vállalati digitalizációs projektje, amely a teljes levélforgalom 20 százalékát érinti. Az új rendszerrel digitális alapra helyezik a levélfeldolgozást és kézbesítést, az ügyfelek digitális eszközökön írják alá az ajánlott levelek átvételét, és követhetik a feladott levél útját.

A rendszert a meglévő, rendkívül bonyolult informatikai infrastruktúrához kellett illeszteni, a Magyar Postánál 650 alkalmazás fut párhuzamosan, 2800 szolgáltatási ponton, ehhez fogható méretű vállalati informatikai rendszer szinte nincs is ma Magyarországon, a miniszter szerint egész Európában legfeljebb hasonló elven működő rendszer létezik, de ugyanilyen nincs.

Bártfai-Mager Andrea hangsúlyozta, elvárás a postával szemben az eredményes, hatékony, ügyfélközpontú működés, majd elmondta, hogy a projekt zárásaként a Magyar Posta kibocsátott 175 ezer "Megújul a postai kézbesítés" bélyeget.

A Magyar Posta valóban több lépést is tett a hatékonyabb működés felé. Több helyen beszüntetik a hírlapárusítást, arról pedig november végén írtunk, hogy a Magyar Posta eladhatja az összes üdülőjét, hogy így gazdálkodja ki a béremelést. Több dolgozótól is megváltak, november végén írtunk róla, hogy a budapesti telephelyeken elbocsátások várhatóak. Ez a leépítés már a harmadik lenne a tavaly októberi és idén februári elbocsátások után, így összesen 510 embertől válhat meg az állami vállalat.

Az elektronikus rendszer projektje egyébként 2,377 milliárd forint uniós vissza nem térítendő támogatásban részesült, a Magyar Posta 1,821 milliárd forint saját forrást tett hozzá. Az elektronikus kézbesítési rendszer működtetéséhez 8000 PDA-t, mintegy 3000 mobil nyomtatót és több mint 4000 digitális aláírópadot szereztek be. A projekt keretében 15 ezer postai munkavállalót képeztek ki.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszel tíz évvel meghosszabbítaná az európai roamingszabályt

Brüsszel tíz évvel meghosszabbítaná az európai roamingszabályt

Pintér megígérte, hogy a Puskásba tervezett VIP-alagútról Stummer előtt fognak egyeztetni

Pintér megígérte, hogy a Puskásba tervezett VIP-alagútról Stummer előtt fognak egyeztetni

Karácsony: Egy tollat és egy noteszt sikerült elhozni a kormánytól

Karácsony: Egy tollat és egy noteszt sikerült elhozni a kormánytól