szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fekete Péter szerint hangulatkeltés zajlik.

Több független szervezet is megkapta Fekete Péter kulturális államtitkár levelét, amelyben próbálja nyugtatni őket az elmúlt napok tiltakozáshulláma után. Fekete szerint

az elmúlt napokban sajnálatos módon olyan, rendkívül kártékony, felesleges hangulatkeltésre alkalmas állítások láttak napvilágot különböző médiumokban,

ami előtt ő döbbenten áll. Fekete szerint nem igaz, hogy

  • "beszántanák" a Nemzeti Kulturális Alapot (ez valóban megmarad, azonban a december eleji salátatörvényben még szerepelt annak kiüresítése),
  • a kultúráért felelős miniszter döntené el, hogy ki lehet az önkormányzati fenntartásban lévő színházak igazgatója (ez igaz, ott viszont erősen beleszólhat a miniszter, amire pénzt is ad az állam)
  • megszüntetnék a független előadó-művészeti szervezetek állami támogatását, veszélybe sodorva ezzel létüket (a kiszivárgott verzióból viszont lehetett ilyen következtetést levonni).

Azt írja, a kormány több pénzt akar adni kultúrára,

a független színházak működésére és produkcióira Magyarország költségvetésében biztosított a forrás, és az eddigi pályázati rendszeren keresztül változatlanul elérhető számukra.

A törvényjavaslatot hétfőn nyújtották be a parlamentnek, az sokat puhult a december 3-i állapothoz képest, azonban még mindig nagyon sok a nyitott kérdés. A kormány szerint a Gothár-ügy miatt módosítanak a szabályokon, a javaslatot hétfőre sikerült a kommunikációhoz igazítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok

Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok