szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Párbeszéd politikusa szerint Orbán totális diktatúrát álmodott meg.

A hétfői parlamenti ülésen is téma volt a színházi szféra kormányzati letarolása. A javaslat hétfőn kilenc óra előtt kettő perccel került fel a parlamenti honlapra, szerdán pedig meg is szavazhatják.

A plenáris ülés hétfőn tíz órakor kezdődött, napirend előtti felszólalásokkal. Beszélt Szabó Tímea (Párbeszéd) is, méghozzá arról, hogy szerinte Orbán Viktor totális diktatúrát álmodott meg, ebbe pedig beletartozik a kultúra, a szabad gondolkodás „kivégzése”.

Szerinte a kormány által beterjesztett törvényjavaslatnak semmi köze a Katona József Színházban kitört Gothár-ügyhöz és a zaklatáshoz. Szabó felvetette: nagy kérdés, hogy a jövőben ki fog színházba járni. Azt is hozzátette: a Nemzeti Színház sokszor üres széksorokkal futott és 15 milliós veszteséget is termelt tavaly. Szerinte Orbánt és a fideszeseket nem érdekli a kultúra, nem is járnak színházba. De:

van még néhány százezer ember, akik nem Mészáros Lőrinc összegyűjtött verseit vagy Németh Szilárd megzenésített pacalreceptjeit akarják hallgatni a színházban.

Szabó felszólalására Rétvári Bence államtitkár válaszolt, szemére vetette, hogy nem szólalt meg a Gothár-ügy és a Katonában történt zaklatás után.

Hétfőn délután tüntetés lesz a törvénytervezet és a kormány ellen, a színházak függetlensége mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megölte magát a szexuális zaklatással vádolt amerikai edző

Megölte magát a szexuális zaklatással vádolt amerikai edző

Mindössze kétszer repült áruval, azt is Kínából hozta az új kormányzati teherszállító gép

Mindössze kétszer repült áruval, azt is Kínából hozta az új kormányzati teherszállító gép

Videón a titok: így működik az Oppo feltekerhető kijelzős telefonja

Videón a titok: így működik az Oppo feltekerhető kijelzős telefonja