szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Madách téren tüntetnek holnap este 6-tól a színházakat érintő törvénytervezet miatt.

A Jurányi Házban illetve a Szkénében is egy órával később kezdődik a holnap esti előadás a tüntetés miatt. A Jurányiban az Örökség című előadást tolják el, hogy "a színészek és a nézők is részt tudjanak venni a tüntetésen."

A Szkénében a Forte társulat darabja kezdődik majd 8 órakor. A társulat szerint a fennmaradásuk a tét.

A színházakat érintő törvénytervezet szerint az állam a támogatási összegért cserébe beleszólást kér a színházigazgatók kinevezésébe és leváltásába, a független társulatok állami dotációja pedig megszűnik. A jövőben ők a tervek szerint csak produkciókra pályázhatnak, ami kétségessé teszi fennmaradásukat. A törvényjavaslat egyelőre nem került fel a Parlament honlapjára, noha a képviselők jövő héten már szavazhatnak is róla. Több színház, színész és író tiltakozik, azonban a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság szerint nincs ok aggodalomra. Igaz, ők egyetértenek a "pénzért beleszólást" elvvel. A kormány úgy állítja be, mintha a szektort érintő átalakítást a Gothár-ügy miatt tartaná szükségesnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kikapott a görögöktől a magyar női vízilabda-válogatott

Kikapott a görögöktől a magyar női vízilabda-válogatott

Bármiféle csatlakozó nélkül érkezhet az iPhone 13

Bármiféle csatlakozó nélkül érkezhet az iPhone 13

Akár 12 fok is lehet ma, egy megyében mégis havazásra figyelmeztetnek

Akár 12 fok is lehet ma, egy megyében mégis havazásra figyelmeztetnek