szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az abszolút rekorder Szél Bernadett, akit eddig hétszer szankcionáltak.

Mióta 2013-ban bevezették, 153-szor róttak ki pénzbírságot képviselőkre az Országgyűlésben – derült ki a 24.hu összesítéséből. Az eltelt hat évben összesen 72 millió forintra büntették a képviselőket.

Hét büntetésével a korábban LMP-s, most független Szél Bernadett vezeti a legtöbbször szankcionált parlamenti képviselők rangsorát.

A lap adatigénylésére kapott válaszokból kiderül, hogy a tiszteletdíjak csökkentéséből befolyt pénz az Országgyűlés Hivatalának költségvetésében maradványként szerepel. Több képviselő azonban azt mondta, hogy a büntetési gyakorlat időközben némileg változott. Az elején sárga csekket adtak, ezen azonban hamar módosították, és levonták a tiszteletdíjból a kiszabott büntetést.

A házvezetés sok esetben kezdeményezett büntetést. Bírságoltak, ha egy képviselő

  • sípolt,
  • bemutatott,
  • szirénázott,
  • megafonba beszélt,
  • táblát vagy molinót emelt a magasba,
  • esetleg papírokat szórt szét a teremben,
  • de volt, akit antiszemita kifejezésért büntettek meg,
  • és büntetés járt az elnöki emelvény elfoglalásáért is.

Az összesítés szerint a büntetés összege komoly mértékben nőtt az évek alatt: az első bírság még 131 ezer forintról szólt, az idén viszont már szabtak ki 1 millió 780 ezer forintos büntetést is.

A szinte csak ellenzéki képviselőket sújtó pénzmegvonás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bírságolt politikusoknak nem fizetik ki a tiszteletdíja egészét, csak azt, ami a büntetés levonása után marad. Emiatt több képviselő is pereskedik Strasbourgban.

Ugyanakkor bármekkora is legyen a büntetés, a képviselőknek a minimálbért mindenképp kézhez kell kapniuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG360 hvg360

Videó: Reagált Hadházy a parlamenti szigorra, közben őt is táblával zavartuk meg

Az önkormányzati választás után tartanak a politikai nyomástól a Fideszben, ezért próbálják tovább nehezíteni az ellenzéki képviselők életét a Parlamentben. Ezt mondta Hadházy Ákos a tervezett házszabály-módosításról, amit már Lex Hadházyként emlegetnek. A beszélgetést egyik kollégánk "zavarta meg", mikor egy a képviselőtől vett idézetet tartott be elé a felvétel közben.

Kétszer kapta el a koronavírust egy német férfi, másodszorra belehalt

Kétszer kapta el a koronavírust egy német férfi, másodszorra belehalt

A Biden pezsgőtől a Harris-tálig

A Biden pezsgőtől a Harris-tálig

Index: Az OGYÉI már jóváhagyta az orosz vakcinát

Index: Az OGYÉI már jóváhagyta az orosz vakcinát