szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A budai rablásokkal gyanúsított fiatalok közül kettőt letartóztattak, javítóintézetbe kerülhetnek. Másik két fiú nyomkövetőt kaphat.

A bíróság elrendelte a budai rablásokkal gyanúsítottak közül kettőnek a letartóztatását egy hónapra, illetve két másik fiúnak a bűnügyi felügyeletét négy hónapra - írja közleményében a Fővárosi Törvényszék.

A bíróság a letartóztatás helyéül a javítóintézetet jelölte ki, míg a bűnügyi felügyeletet nyomkövető eszközzel fogják végrehajtani. Az ügyészség a bűnismétlés veszélyére hivatkozva a gyanúsítottak letartóztatását indítványozta, míg a védők az ügyészi indítvány elutasítását vagy enyhébb kényszerintézkedés elrendelését kérték.

A bírósági végzés szerint az fiatalok életvitele rendezett, megélhetésük biztosított, azonban a rablásokat sorozat jelleggel, többrendbeli, erőszakos, minden esetben útonálló módon – néhol kifejezetten a sértettek rettegését fokozva – követték el. A bíróság szerint feltételezhető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén nem állnának le.

A végzésből kiderült, hogy az egyik letartóztatott a rablásokban kezdeményező szerepet játszott, az elkövetéshez használt eszközöket, a fegyvert, a gumikesztyűket és maszkokat biztosította még akkor is, amikor személyesen nem vett részt az akcióban. A másik letartóztatott fiatallal szemben jelenleg más ügyben rendőrségi eljárás van folyamatban.

A bíróság szerint mivel a gyanúsítottak eddigi, rendezett anyagi és családi körülményei nem tudták biztosítani a helyes irányú fejlődésüket és nem tartották őket vissza a bűncselekmények elkövetésétől sem, arra a következtetésre jutottak, hogy a bűnismétlés veszélye fennállna a jelenlegi környezetben hagyásával. A közlemény szerint a végzés még nem végleges.

Mint korábban beszámoltunk róla, szerda este, fegyveres rablási kísérlet közben fogtak el a rendőrök egy 16 éves és egy 14 éves fiút Budapest XI. kerületében. A fiatalokra azután csaptak le, hogy a Minerva utcában követni kezdtek egy férfit, az értékeit követelték és megfenyegették egy gázriasztófegyverrel, amellyel egy lövést is leadtak. A támadásban nem sérült meg senki.

A két fiú a rendőrségen elmondta, hogy november 7. és december 11. között több rablást is elkövettek már, és akadt három társuk is. A csoportjuk mindig más és más összeállításban támadott, egyedül az egyik 14 éves fiú volt az, aki minden rablásban részt vett.

A nyomozók a csapat harmadik tagját, egy 15 éves fiút zuglói otthonában, a negyedik fiút, egy 16 éves középiskolást egy újbudai lakásban fogták el. A csapat ötödik tagját, egy 14 éves fiút az iskolából állították elő. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gravitációs háttérhullámot észlelhettek a tudósok, segíthet megérteni az univerzumot

Gravitációs háttérhullámot észlelhettek a tudósok, segíthet megérteni az univerzumot

Óriási bálnatetemet vontattak Nápolyba

Óriási bálnatetemet vontattak Nápolyba

Kikapott a görögöktől a magyar női vízilabda-válogatott

Kikapott a görögöktől a magyar női vízilabda-válogatott