szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ügyészség szerint Simonka György nem befolyásolta a bűnszervezetre vonatkozó szabályozás módosítását, sőt más törvények esetében sem történt ilyen. Ezzel szemben egy Hadházy Ákos által nyilvánosságra hozott részlet másról árulkodik.

Pénteken reagált közleménnyel arra a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy a sajtóban megjelent a Simonka-vádiratból egy részlet, ami szerint a vádlott "a NAV-eljárások hátrányos megállapításai következményeinek elkerülése érdekében jogszabály-módosítások kieszközölése érdekében tett – több esetben sikeres – erőfeszítéseket".

A szervezet szerint a nyomozás adatai szerint Simonka György nem befolyásolta a bűnszervezetre vonatkozó szabályozás módosítását. "Hasonlóképpen más törvények esetében sem történt ilyen ráhatás, és erre utaló megállapítást a vádirat sem tartalmaz."

Azt is hozzátették, hogy "a vádirat a történeti tényállás keretében foglalkozik azzal, hogy Simonka György a támogatások kapcsán igyekezett azt elérni, hogy megvalósult beruházások esetében, okirati szabálytalanságok miatt ne kelljen a támogatási összeget visszafizetni. A jelen ügy tekintetében mindez büntetőjogi vonatkozással nem bír."

Ez volt az a részlet, ami a hvg.hu-n is megjelent:

©

Az oldalt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tette közzé Facebook-oldalán, de ebből nem derült ki, hogy melyik törvények lehetnek ezek.

A törvénymódosítás miatt hiába kerestük korábban az ügyészséget és a Fővárosi Törvényszéket is, nem árulták el a vádirat részleteit, így csak tippelni tudtunk. Ellenzéki politikusok szerint a bűnszervezetre vonatkozó szabályok módosítása lehet a megfejtés (bár a Transparency International szerint ez már nagyon régóta napirenden volt), más viszont arra tippelt, a vagyonosodási vizsgálat kvázi eltörlése lehet a megfejtés. Ez lehet, hogy talált: a 2016-os törvénymódosítás után a NAV magánszemélynél csak önfeljelentés vagy vagyon elleni bűncselekmény miatt indított rendőrségi nyomozás miatt kezdeményezhet vagyonosodási vizsgálatot.

Simonka viszont értelmezésünk szerint ezt megúszta, a Büntető törvénykönyv külön fejezetben tárgyalja a költségvetést megkárosító bűncselekményeket.

A Fidesz országgyűlési képviselője ellen augusztusban emeltek vádat. A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Simonka György és 32 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken. A vádirat szerint Simonka György tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek (TÉSZ) által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb 56 ember halálát okozta a koronavírus-fertőzés Magyarországon

Újabb 56 ember halálát okozta a koronavírus-fertőzés Magyarországon

Szabálytalanságot gyanítanak, a GVH vizsgálatot indított Gődény videói miatt

Szabálytalanságot gyanítanak, a GVH vizsgálatot indított Gődény videói miatt

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői