szerző:
Csányi Nikolett - Kaufmann Balázs
Tetszett a cikk?

Videós stábunk nem csak Orbán Viktort és embereit próbálta állhatatosan szóra bírni idén, de ott voltunk a politikai nagyüzem legérdekesebb helyszínein, a szerencsétlenül járt Hableány kiemelésénél, Ferenc pápa miséjén és vegyi üzemek közelében lakó embereket is megszólaltattuk. Ez a hvg.hu összeállítása az év legfontosabb videóival.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Forró tél, langyos tavasz

Alig emlékszünk már rá, de 2018 meglehetősen heves tüntetésekkel ért véget. Budapesten és a nagyvárosokban a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabálymódosítás miatt vonultak utcára az emberek és ez a felbuzdulás kitartott 2019 elejéig. Számos élő videót indítottunk még januárban és februárban is, de mint később kiderült, eddigre a tüntetések elérték az ellenzéki vezetők által kitűzött célt: azt az együttműködést az ellenzék különböző pártjai között, ami egész évben kitartott. Tüntetések ugyanakkor nem csak Magyarországon voltak. A legkitartóbban a szerbek jártak ki Belgrád és a szerb nagyvárosok utcáira. Egy-egy ilyen demonstrációra mi is ellátogattunk, ebben a videóban pedig elég jól sikerült összefoglalni, mi is a bajuk a belgrádi tüntetőknek:


Idén is választottunk

Ráadásul kétszer is. A kampányban, a választás napján és utána is rengeteg dolga van egy-egy ilyen választással a mi kis két fős videó stábunknak. A választás napja az "egyszerűbb", elég csak gyakorlatilag 24 órás készültségben lennünk és élőben megmutatnunk, mi történik az országban. Két győzelmi beszéd is jutott így nekünk, az EP-választáson Orbán Viktoré, az önkormányzati választáson Karácsony Gergelyé. A kampány időszakban a két választáson összesen nagyjából 3000 kilométert utaztunk, hogy minden fontosabb helyszínről beszámoljunk. Az EP-választáson Nagykátára érte meg legjobban elutaznunk:

Az önkormányzati választás esetében nehezebb a választás (ínyencek kedvéért itt egy link Németh Szilárd edelényi sajtó-elemzéséhez), ezért most inkább egy pártpolitikán túli történetet idéznénk fel egy csöppnyi zalai faluból, ahol elmaradt a polgármester-választás, mert nem indult senki.

A törökszentmiklósi provokáció

Némiképp kapcsolódik a kampányhoz az, ami május közepén Törökszentmiklóson történt, hisz a Mi Hazánk Mozgalom részéről más értelme nem nagyon volt kopaszokat sorakoztatni a Szolnok melletti kisváros főterén, mint az, hogy bekerüljenek a médiába. A régi recept szerint, felidézve a 2000-es évekbeli gárdás felvonulásokat. Szerencse, hogy a helyi cigány lakosság felismerte a provokációt és nem ült fel annak, még úgy sem, hogy a kopaszoktól a rohamrendőrökig minden kellék a helyén volt egy tragikus előadáshoz.

A Hableány-tragédia

Amire eddig visszatekintettünk így közösen, azok fárasztó, kemény munkával létrejött videók voltak, de a munkánkban vannak olyan helyzetek, amelyek ezen túl mentális kihívások elé is állítják az embert. A koreai turisták és a Hableány legénységének tragédiája példátlan történés volt, ott kellett hát lennünk, hogy megmutassuk, mi történt május 29-én este és az azt követő napokban. Akármilyen szomorú emlék, hozzátartozik ehhez az évhez a budapesti hajókatasztrófa története.

Ferenc pápa goes to Csíksomlyó

Mindezek után amolyan jutalomfeladat volt végig tudósítani Ferenc pápa székelyföldi látogatását.

Mérgeink

Ahhoz, hogy a környezetvédelemmel foglalkozó videók egy sorozattá álljanak össze, Csányi Nikolett ötlete kellett. Persze, "segített" a gödi Samsung beruházás, vagy épp Mészáros Lőrinc visontai erőműve. A leginkább azonban a Greenpeace által összeállított részletes leírása az esetenként évtizedes szennyezésekkel küzdő területekről volt a segítségünkre. Így jutottunk el Berentére:

És a baranyai Garéra is:

És ez az a téma, amit akármi is történjen, biztosan folytatunk 2020-ban is.

<script src="https://cdn.jwplayer.com/players/I1vSMsoF-Hp0mRubH.js"></script>

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!