Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

Hogy válhatsz egy csapásra tíz- vagy akár százmilliárdossá? Hogyan lehetsz biztos állami megrendelésekkel megsegített cégek meghatározó tulajdonosa?  – Ha hivatalosan elismernék a létezését, így reklámozhatnák a NER strómanképzőjét. Ne hibáztassa magát az olvasó, ha még nem hallotta e heti címlapsztorink főhősének nevét! Hogy kicsoda Varga Károly? Hogy nem ismerik? Nem csoda, hisz

ő és a hozzá hasonló strómanok/háttéremberek/söprögetők bámulatosan tudják változtatni az alakjukat.

Varga is több céget megjárt, mire a NER egyik legbefolyásosabb embere lett az eddig Mészáros Lőrinc, Garancsi István, Szíjj László nevével fémjelzett építőipari ágazatban. Napokon belül a volt Simicska-érdekeltség, a hányatott sorsú Közgép tulajdonosa lesz, ha a Gazdasági Versenyhivatal is úgy akarja. S miért ne akarná, ha ez Orbán Viktor – akarom mondani, a nemzetgazdaság – érdeke? Varga is egyike Orbán különböző üzleti énjeinek, akik jó időben jó helyen voltak, s mivel bizonyították, hogy kicsiben hűek tudtak lenni, nagy cégeket is rájuk lehet bízni.

A rendszer kitalálója – aki a strómanjain és a családtagjain keresztül az egyik legfőbb haszonélvezője is – maga a kikezdhetetlen vezér, még ha, mint állítja, cégügyekkel nem is foglalkozik. Mint Gazdaság rovatunk cikkéből kiderül,

most épp a miniszterelnök édesapjánál csöngethet a kassza.

Orbán Győző, aki korábban maga ismerte el, hogy „fia barátai” segítették bányacége megszerzésében, újabban a Budapest–Belgrád vasútvonal korszerűsítéséből húzhat hasznot mint a MÁV kőbeszállítója. A bibliai igazságot, hogy „akinek van, annak adatik”, a szuper-államkötvényes konstrukció is erősíti. A papírból bevásárló gazdag ügyfelek – ezeket fedezetül használva – akár 2 százalék alatti thm mellett is hozzájuthatnak olyan hitelhez, amelyből aztán újabb százmilliókért kockázatmentesen vásárolhatnak az extrahozamot garantáló értékpapírból – derül ki a Nagy melléfogás című cikkünkből. A piactorzító intézkedés árát – tévedés ne essék – a mezei állampolgárok fizetik meg.

Vannak persze, akik még tapsolnak is az efféle, a „nemzeti tőkések” megerősítésére hivatkozó politikának: hétvégi római vakációján Orbánt messiásként üdvözölték az olasz Fratelli D' Italia tagjai. Olyan pártról van szó, amelynek a gyökerei – mint Világ rovatunk cikkéből kiderül – az átalakulások, szétválások és a cukisodás ellenére is egyértelműen az olasz fasizmusig nyúlnak vissza. Minden bizonnyal az Európai Néppárt bölcseihez is eljut a hír, hogy a magyar kormányfő öndefiníciója szerint ő már e talján tömörüléstől is jobbra áll. (A Fidesz és a Néppárt viszonyáról Magyarország rovatunkban olvashatnak.)

Hogy milyen rombolásra képes két totalitárius rendszer, azt a jövő évi Oscarra nevezett, Akik maradtak című magyar film érzékletesen bemutatja. Rendezőjével, Tóth Barnabással Szellem rovatunkban olvashatnak interjút. Ő már a következő, terápiának szánt filmje tervét is megosztotta a HVG-vel. Mindenesetre, ha

a közéleti történések valakiben traumát okoznak, semmiképp se a közösségi médiában keressen gyógyírt.

Tech-tudomány rovatunkból kiderül, hogy míg a társas viszonyban az emberek inkább igyekeznek távol kerülni a feszültség forrásától, a világhálón épp az ellenkezőjét tesszük, ahelyett hogy megpróbálnánk valami mással foglalkozni. Például kertészkedéssel. Arra már Megyeri Szabolcs, Zugló főkertésze, blogger adja meg a választ a Portré rovatban, mi az oka, hogy a politikusok a fák helyett inkább betonban – épületben, térkőben – gondolkoznak.

A szerző a HVG vezető szerkesztője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön a műhúsos állateledel

Jön a műhúsos állateledel

Megegyezett Ausztrália a Facebookkal, Zuckerbergék fizetni fognak a helyi sajtónak

Megegyezett Ausztrália a Facebookkal, Zuckerbergék fizetni fognak a helyi sajtónak

Videót készített a Facebook arról, hogy a reklámok jók, de visszafelé sült el a dolog

Videót készített a Facebook arról, hogy a reklámok jók, de visszafelé sült el a dolog