Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

A külügyminisztérium szerint sem Szijjártó Péter, sem a tárca más tisztviselője nem működött együtt a Cambridge Analyticával. Szijjártónak sosem volt hivatalos találkozója a cég képviselőivel.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter neve is előkerül a Cambridge Analytica archívumából néhány napja kiszivárgott dokumentumokban – írta meg az Átlátszó.

„Az elmúlt öt év programjaiban semmilyen jele nincs ilyen találkozónak” – reagálta a hvg.hu megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). „Ha az említett cég képviselői valamilyen multilaterális eseményen oda is léptek a miniszterhez, az nem hagyott benne mély nyomot” – teszi hozzá a tárca, amely szerint „a KKM és képviselői soha nem működtek együtt az említett céggel”.

A HindsightFiles elnevezésű Twitter-fiók az év elején elkezdte kiszivárogtatni a cég belső dokumentumait, melyek Brittany Kaiser egykori értékesítési igazgató személyes archívumából származnak. Kaiser 2018-ban hagyta el a facebookos adatgyűjtéséről és az ezen alapuló, Donald Trumpot és a Brexit-kampányt is segítő politikai marketinges tevékenységéről ismert Cambridge Analyticát.

A dokumentumban, amelyben felbukkan a magyar külügyminiszter neve, olyan személyeket sorolnak, akik országában valamilyen választások lesznek, és részt vesznek a Concordia Summit nevű találkozón 2017 szeptemberében New Yorkban. Vagyis a Cambridge Analyticánál a jelek szerint azt vették számba, kiket lehet érdemes akkor és ott megkeresni ajánlatukkal. A nevek mellett azt is jelölték, kivel sikerült felvenni a kapcsolatot – Szijjártó Péter neve mellett nem szerepel ilyen jelölés, ugyanakkor egy esetleges találkozó időpontjára beírták a szeptember 22-ikét.

A Cambridge Analytica-botrány 2018 elején robbant ki, amikor kiderült: a tanácsadócég több tízmillió Facebook-felhasználó adataihoz jutott hozzá illegálisan. A cég részt vett többek között Donald Trump elnöki kampányában, illetve a brexit-népszavazás kampányában az Egyesült Királyságban. A céget több vád érte, miszerint illegális és szürke eszközöket vetett be „tanácsadói” tevékenysége során, az illegálisan szerzett adatokon túl a vádak szerint a vesztegetéstől és a zsarolástól sem riadtak vissza. A Cambridge Analytica 2018 májusában lehúzta a rolót.

A botrány a Facebookot is rendkívül kínosan érintette. A felhasználók adatait ugyanis szinte boldog-boldogtalannal megosztotta azokban az években, illetve mint utóbb kiderült, akkor sem nagyon tett semmit, amikor tudomást szerzett róla, hogy az adatok illetéktelenek kezébe kerültek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eladó a világ leggyorsabb szedánja, egy mára 12 éves Mercedes, ami 370 km/h-val megy

Eladó a világ leggyorsabb szedánja, egy mára 12 éves Mercedes, ami 370 km/h-val megy

Turistabuszok özönétől tartanak a Déli pályaudvar régi vágányai mellett élők

Turistabuszok özönétől tartanak a Déli pályaudvar régi vágányai mellett élők

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak