szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár Orbán Viktor eddig mind saját képviselői, mind a külvilág felé úgy tett, mintha minden rendben lenne a Fideszben, az önkormányzati választási kudarc tanulságait valójában már levonta és a héten el is kezdi megosztani az érintettekkel. A jövőben információink szerint nem lehet választókerületi elnök, akinek kormányzati tisztsége is van, hogy minden jövőbeli képviselőjelölt csak a körzetére összpontosítsa az energiáit.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Rutinos pártvezetőként a Fidesz belső problémáit nem tárta a nyilvánosság elé Orbán Viktor csütörtöki évindító sajtótájékoztatóján. Bár a csaknem háromórás eseményen több kérdést is kapott erről, a miniszterelnök hol komoly, hol szellemesnek szánt fordulatokkal igyekezett elbagatellizálni, hogy bármi baj lenne a szervezetben.

Pedig a kérdések nem, vagy nemcsak a vártnál rosszabb önkormányzati szereplés miatt firtatták az esetlegesen várható változásokat, vagy a saját, illetve a párt bármely vezető politikusának felelősségét, hanem azok miatt a pártbeli és a Fidesz holdudvarából érkező bírálatok miatt, amelyekkel napi, heti szinten találkozni október 13-a óta.

©

Noha a kezdeti kritikák még alapvetően a Borkai-ügy jelentőségéről szóltak és a szexbotrányba belebukott polgármester ügyét tették a Fidesz váratlan kudarcainak felelősévé, az utóbbi hetekben egyre kevesebb szó esett Borkairól és sokkal több arról, hogy változásra van szükség a kommunikációban, nem sikerült az érték és a mérték megtartása, valóságérzékelési problémák adódtak a pártban, vagy az egyenesen el is vesztette a kapcsolatát a valósággal.

Ez utóbbi hármat történetesen Orbán három korábbi kancelláriaminisztere és egykori jobbkeze – Stumpf István, Navracsics Tibor és Lázár János – fogalmazta meg, a konkrétan is felemlegetett bírálatok közül Orbán ugyanakkor csak egyetlenre reagált csütörtökön érdemben: a rá legveszélytelenebbre, történetesen, hogy öregszik. A kommunikációt, a pártbeli vérfrissítés szükségességét és esetleges személyi változásokat firtatót pedig azzal próbálta ügyesen nem létezővé tenni, hogy közölte: a kritikus mondatok gazdái egytől egyig jó barátai – így jelen időben.

Orbán Viktor és Stumpf István 2002. június 15-én a Fidesz XV. rendkívüli kongresszusán
©

Egy átlagos Fidesz-hívőt, vagy az eseményeket csak távolabbról követő hírfogyasztót nyilván meg is tudott téveszteni azzal, hogy lebarátozta őket, ám a helyzetet, pláne az érintetteket közelről ismerők azért erősen felszisszentek: még ha egykor valóban barátai is voltak Orbánnak, a később alkotmánybíróként a Fidesz-kormány orra alá sok borsot törő Stumpfot nyolc éve gyakorlatilag árulónak minősítette a kormányfő, a hat éve Brüsszelbe száműzött, uniós biztossága alatt és megbízása lejárta óta is keserűen-csalódottan beszólogató Navracsics maga nyilatkozta nemrég, hogy nyolc hónapja nem beszéltek egymással, a Lázár János és Orbán Viktor közötti bizalmi viszony megroppanása pedig még a Fidesz elnökségi ülésén is téma volt pár éve. A politika élvonalából tavaly visszavonult volt miniszter azóta is beszólogat egykori főnökének, cserébe egy dicséretnek induló mondatban Orbán sem mulasztotta el felhánytorgatni neki, hogy a Fidesz (két éven belül mellesleg kétszer) elbukta Hódmezővásárhelyt.

©

Ahogyan volt miniszterei kritikáira, úgy a kommunikációval kapcsolatos bírálatokra sem reagált érdemben a miniszterelnök: utóbbiakat annyival ütötte el, hogy azért lehet emiatt ellenérzés a választókban, mert a két tavalyi választás miatt hosszú volt a kampány, idén viszont vissza fognak térni „a normális kormányzati működéshez”. A „nem a Fidesz volt rossz, hanem az ellenzék volt még jobb” – jellegű hárítás mellett jellemző volt az is, ahogy Orbán a kampányért, illetve kommunikációért felelős legfontosabb emberét, Rogán Antalt ért bírálatokat is lepergette, és – mintha ezek hiánya lett volna a legfőbb mulasztás – újabb nemzeti konzultációkat lengetett be.

Ez utóbbi a hvg.hu által megkérdezett fideszes képviselők egy részét is meglepte, és mindannyian remélik, hogy a pártelnök tudja, mit kell tenni ahhoz, hogy elkerüljék a vereséget 2022-ben. A kommunikáción ugyanis valóban változtatni kell, hiába mennek el ugyanis közpénz-tízmilliárdok néhány havonta „egybites üzenetekre”,

néha azért értelmes dolgokat is kellene mondanunk, és az érettséginél magasabb végzettséggel bíró választóinknak kitalálnunk valamit

– mondta például egy választókerületi elnök, aki a választóival beszélgetve gyűjtött személyes tapasztalatai alapján maximálisan osztja Lázár János véleményét, hogy a párt elvesztette bizonyos választói csoportok bizalmát, és ha a következő egy-másfél évben nem tudják őket megszólítani, akkor nagy bajban lesz 2022-ben.

©

Volt, aki abban érte tetten Rogánék és a választási kampánytröszt mellényúlását, hogy a „rendszerváltás óta nem látott gazdasági fejlődés, a konjunktúra eredményét a Fidesz képtelen volt kellő mennyiségű szavazatra váltani”, illetve, hogy „ilyen adatok mellett egyáltalán felvetődhetett az emberekben, hogy más vezetés lenne jobb az országnak, mint a kormány és a Fidesz.

Az emberek változás után igényét nézve többek szerint ugyanakkor nem lehet nem tudomást venni arról sem, hogy négy éven belül nemsokára a harmadik fideszes parlamenti képviselő kerülhet súlyos korrupciós bűncselekmények miatt a vádlottak padjára (a már jogerősen négy év börtönre ítélt Mengyi Roland és a hamarosan bíróság elé álló Simonka György után Boldog István lehet a következő – a szerk.), pláne, miután a Borkai-botrány is elgondolkodtatta a választókat a hatalmi pozícióban lévők és életvitelük-vagyoni helyzetük összefüggéseiről.

Bár a közvetlenül a kudarcos önkormányzati választás után tartott értékelésében Orbán Viktor nem keresett bűnbakot vagy felelőst, hanem sajátjait is azzal nyugtatta a zárt frakcióülésen, hogy pánikolás helyett csak át kell állni az „ellenfél is van a pályán”- üzemmódra, azért nem marad következmények nélkül a vártnál gyengébb eredmény: a közeljövőben információink szerint

az összes kormányzati tisztséget is betöltő választókerületi elnöknek meg kell válnia pártszervezői feladatától (vagy fordítva),

mert az elnökség megítélése szerint helyben nem koncentráltak megfelelőképpen a feladataikra.

A 24.hu decemberben 15-20 választókerületi elnök lecseréléséről írt, akik közül a pécsi Csizi Péteré és az egri Nyitrai Zsolté kapott eddig nyilvánosságot.

©

Hogy kinek kell még búcsúznia a 2022-es képviselőjelöltségtől, azt egyelőre kevés érintett tudja, a hvg.hu-nak nyilatkozó választókerületi vezetők némelyike nem kis aggodalommal magyarázta például pénteken, hogy nagyon várja már, mikor lesz választókerületi elnöki (a 106 választókörzet koordinátorának Orbán Viktor vezette értekezlete), mert

„mozognak a hírek, mindenki szeretné már tudni, hogy akkor felfelé vagy lefelé áll-e a főnök hüvelyke”.

A Fidesz vasárnap délutáni közleménye szerint már nem kell sokáig várni az ítéletre: Orbán Viktor épp a héten kezdi meg „félidős konzultációját”, vagyis értékelő megbeszélgetéseit a választókerületi elnökkel. A lapunk által megkérdezett érintettek szerint „itt érzelmek már nincsenek, hanem a számok döntenek”: az elmúlt két év összes választása, kampánya, konzultációja és helyi akciójának eredménye alapján mindenki előtt ott áll majd a papíron, hogy alkalmasnak ítéltetett-e a folytatásra vagy sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
T. R. Itthon

Fülke: Orbán kifogyott az ötletekből

Évindító sajtótájékoztatójából az derült ki, a miniszterelnöknek témák után kell néznie, mert jelenleg fogytán van az ötleteknek. Erről beszélgetünk a Fülkében, a hvg.hu közéleti podcastjában.

Kis Zoltán virológus: A kínai vakcinával beoltottakról nem nagyon jeleztek komoly problémákat

Kis Zoltán virológus: A kínai vakcinával beoltottakról nem nagyon jeleztek komoly problémákat

Meghátrált, mégsem emeli az Xbox-előfizetés árát a Microsoft

Meghátrált, mégsem emeli az Xbox-előfizetés árát a Microsoft

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk