szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főpolgármester álságosnak és károsnak nevezte azt a kormányzati tervet, amely lényegében elvágná Budapestet az uniós fejlesztési forrásoktól.

Eljutott a Népszavához az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy prezentációja, amely arról szól hogyan használná fel Magyarország a 2021–2027 közötti uniós finanszírozási időszak operatív programjainak támogatásait. A lap szerint a dokumentumból az derül ki, hogy Budapest különösen rosszul járna, mivel uniós fejlesztési források nélkül maradna a ciklusban.

Lassan sorvasztaná el Budapestet a kormány

Budapestre nem tervez uniós támogatásokat fordítani az Orbán-kabinet.

A cikk tartalmát fake news-nak (álhírnek) nevezte a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázs az MTI-nek kijelentette: ilyen kormányzati előterjesztés nincs, ilyen döntés nem született. Azt is mondta, hogy eddig is elkötelezettek voltak, és azok is maradnak Budapest fejlesztése iránt, amit az elmúlt években tettekkel bizonyítottak, és emlékeztetett, hogy az új városvezetés mandátuma átvételekor a kormány leszögezte: együttműködésre, korrekt partneri viszonyra készül. "Budapest nem lehet csatatér, ez a budapestiek érdeke."

Hétfőn délután a főpolgármester a Facebook-oldalán reagált a Népszava hírére, álságosnak és károsnak nevezve a kormányzat kiszivárgott tervét. "Álságos, mert ennek az anyagnak az elkészültét nem előzte meg semmiféle egyeztetés. És álságos azért is, mert

a kormány illetékes minisztere rezignált arccal letagadja az anyag létezését, pedig az itt van éppen az asztalomon. Letagadja azt is, hogy ezt bemutatták Brüsszelben. Pedig az ominózus napon speciel én is Brüsszelben tárgyaltam, a repülőgépen ott ült előttem Palkovics László miniszter"

– írta Karácsony Gergely.

Károsnak azért tartja a kormányzati elképzelést a főpolgármester, mert "Budapest az ország gazdasági motorja, ha Budapest nem jut fejlesztési forrásokhoz, a motor leáll, és annak nem csak a budapestiek, hanem az egész ország kárát látja".

Jelezte azt is, hogy minden létező fórumon fel fognak lépni azért, hogy az EU ne hagyja jóvá a Budapestet büntető elképzeléseket. "Tárgyalni fogunk az Európai Bizottsággal, és minden érintett intézménnyel a súlyosan káros elképzelés megtorpedózása érdekében. Az ellenzéki pártok EP-képviselőit közös ügyünk képviseletére kérjük."

Hozzáfűzte még, hogy azonnali egyeztetéseket kezdeményez a kormánnyal is annak érdekében, hogy "egy hatékony, Magyarország egészének érdekeit szolgáló, és a budapestiek számára is fejlesztési forrásokat biztosító rendszert dolgozzunk ki a következő 7 év fejlesztési forrásainak felhasználására".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyükeri Mercédesz Itthon

Jávor Benedek: A kormány célja a főváros megfosztása az uniós pénzektől

Ne engedje az Európai Bizottság, hogy a kormány adminisztratív trükkökkel vágja el Budapestet olyan forrásoktól, amelyek járnak neki, miközben a kormányzat kezében levő pénzt korrupt módon, nem hatékonyan használják fel – állítása szerint ez a célja Jávor Benedeknek, akit Karácsony Gergely a fővárost képviselő brüsszeli iroda vezetőjének kért fel a napokban. A politikussal arról is beszélgettünk, a városvezetésnek milyen eszközei lehetnek akkor, ha a kormány tovább szűkíti az anyagi lehetőségeit.