szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Budapestre nem tervez uniós támogatásokat fordítani az Orbán-kabinet.

Hiába ígért száz nap türelmi időt Karácsony Gergelynek és csapatának Orbán Viktor múlt heti éves sajtótájékoztatóján, a Népszava birtokába jutott kormánydokumentumok szerint a valóság tulajdonképpen a lassú kivéreztetés terve.

A lap szerkesztőségéhez eljutott egy olyan prezentáció, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium készített arról, hogyan használná fel Magyarország a 2021-2027 közötti uniós finanszírozási időszak operatív programjainak támogatásait.

A prezentáció szerint az új tervek Debrecenen kívül a legtöbb nagyvárost hátrányosan érintenék, Budapest pedig különösen rosszul járna: konkrétan uniós fejlesztési források nélkül maradna ebben a ciklusban.

A Népszava “több helyről megerősített információi szerint a magyar kormány decemberben Brüsszelben bemutatott prezentációja szerint az Orbán-kabinet a fenti célokat követve az eddigi 10 helyett összesen 3 operatív programot indítana.”

  • A Versenyképes Gazdaság (VGOP) és a Versenyképes Infrastruktúra Operatív Program (VIOP) a támogatási keret 43-43 százalékát kapná,

  • a Megújuló Emberi Erőforrások Operatív Program (MEEOP) a 14 százalékát.

A VGOP főleg vállalatokat és a kutatás-fejlesztést támogatná, a VIOP pedig például a közlekedés (városi közlekedés, vasút, közutak) és a környezetvédelem, illetve a megújulóenergia-szektor fejlesztéseit. 

A teljes támogatási keret egyötödét tervezi a kormány “területileg meghatározott” támogatásokra fordítani, a célterületek között pedig egyetlen egyszer szerepel ugyan Budapest, de a Népszava szerint az anyagból az derül ki, hogy leginkább csak kipipálandó tételként. A prezentációhoz két térképet készítettek, az egyiken szinte csak leszakadó területek vannak, a másikon olyan turisztikailag fontos területek, mint például a Balaton vagy Tokaj környéke, ahol Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégek szereznek egyre több befolyást.

A prezentációból kiderülő tervek olyan szempontból nem okoznak meglepetést, hogy Jávor Benedek a hvg.hu-nak már 2019 decemberében adott interjújában azt mondta, hogy “a kormány célja a főváros megfosztása az uniós pénzektől”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyükeri Mercédesz Itthon

Jávor Benedek: A kormány célja a főváros megfosztása az uniós pénzektől

Ne engedje az Európai Bizottság, hogy a kormány adminisztratív trükkökkel vágja el Budapestet olyan forrásoktól, amelyek járnak neki, miközben a kormányzat kezében levő pénzt korrupt módon, nem hatékonyan használják fel – állítása szerint ez a célja Jávor Benedeknek, akit Karácsony Gergely a fővárost képviselő brüsszeli iroda vezetőjének kért fel a napokban. A politikussal arról is beszélgettünk, a városvezetésnek milyen eszközei lehetnek akkor, ha a kormány tovább szűkíti az anyagi lehetőségeit.