szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfőn még egyetlen gyöngyöspatai roma sem indított végrehajtási eljárást a szegregáció miatt neki megítélt kártérítésért, de ez változhat.

Hatvan gyöngyöspatai érintettből negyvennégyen nyilatkoztak az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány felé írásban hétfő délutánig arról, hogy pénzben vagy természetben, esetleg valamilyen arányban mindkettőben kérik a szegregáció miatt nekik jogerősen megítélt kártérítést – írja keddi számában a Népszava.

A kormány korábban egyébként jelezte, természetben kárpótolnák a szegregált romákat, Orbán Viktor múlt pénteki rádióinterjújában úgy fogalmazott:

mindent megadnak a romáknak, de pénzt nem.

A romák nem fogadnák el a kormány ajánlatát, hangzott el egy korábbi gyűlésükön, egyetértés van abban, hogy pénzt szeretnének. A Népszava most azt írja, a dokumentumban arra is kitért a negyvennégy érintett, hogy részt akarnak-e venni azon az egyeztetésben, amelyet a tankerület és az önkormányzat kezdeményezett a kártérítés természetbeni kifizetéséről.

Farkas Lilla, az alapítvány jogi képviselője azt mondta a lapnak, pertechnikai okokból nem árulhatja el e nyilatkozatok tartalmát. Hozzátette, hétfőn kapták meg azt a felülvizsgálati kérelmet, amelyet a kártérítés kifizetését ellenezve a Kúriához intéztek az alperesek – felperesként ebbe jogukban van betekinteni –, s ennek elolvasása után reagálnak majd az abban foglaltakra.

Arról egyelőre nem tudni, hogy a maradék tizenhat érintett, aki nem adott le nyilatkozatot az alapítványnak, egyedileg indítja-e el a végrehajtási eljárást az iskolát fenntartó tankerületnél. Csemer Géza, a Gyöngyöspatai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a Népszavának ezzel kapcsolatban azt mondta: nem tud arról, hogy hétfőn bárki beadta volna ezt az indítványt, de ez nem jelenti azt, hogy esetleg később ez ne történne meg.

 

Orbán Viktort sem vacsorázni hívták meg, amikor kártérítést kapott

Pénteken lejárt a határidő, de a gyöngyöspatai önkormányzat nem fizette ki a romáknak járó 100 millió forintos kártérítést. Az érintettek végrehajtást indítanak, hogy hozzájussanak pénzükhöz, de könnyen csapdába eshetnek. Közben a kormány előállt egy olyan ötlettel, amit jogszerűen nem lehet megvalósítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A francia orvosi akadémia hat hónapra növelné a dózisok közti időtartamot a Pfizer és a Moderna vakcináinál

A francia orvosi akadémia hat hónapra növelné a dózisok közti időtartamot a Pfizer és a Moderna vakcináinál

NNK: Kötelező felboncolni, aki az oltást követő egy hónapon belül meghalt

NNK: Kötelező felboncolni, aki az oltást követő egy hónapon belül meghalt

Kemenesi Gábor szerint fel kell készülni a vírus visszatérésére

Kemenesi Gábor szerint fel kell készülni a vírus visszatérésére