szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közel 100 millió forintot ítélt meg jogerősen 60 gyöngyöspatai roma gyermeknek a bíróság korábban, amit holnapig kellene átutalni. Az államnak más ötlete van.

A térség fideszes országgyűlési képviselője, Horváth László tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Gyöngyöspatán a szegregált roma diákok ügyében. A kapcsolódó perben a Debreceni Ítélőtábla tavaly szeptemberben hozott jogerős ítéletet, emellett kimondták: 99 millió forintos kártérítést kell fizetni az érintett gyerekeknek, mert a Nekcsei Demeter Általános Iskolában társaiktól elkülönítve oktatták őket, alacsonyabb színvonalon. 60 gyermekről van szó.

Az ATV.hu szerint Horváth arról beszélt csütörtöki tájékoztatóján, pénteken egyeztetést kezdeményeznek arról, hogy ne készpénzben térítsék meg az érintett családoknak, hanem oktatási és képzési lehetőségben "fizesse" ki az önkormányzat,

vagyis lényegében természetben.

Mindez úgy nézne ki, hogy a jogerősen megítélt összegben kínálnának az érintett gyerekeknek idegen nyelvi és informatikai, továbbá szakképesítést biztosító képzéseket. A "csomagban" beilleszkedést, illetve és traumafeldolgozást segítő foglalkozások is szerepelnek. A többivel együtt ezeket is Gyöngyösön tartanák meg, mert oda könnyű eljutni tömegközlekedéssel.

Saját Btk.-jával hadakozik Orbán, miközben a cigányok ellen hangol

Míg az antiszemitizmusra rájátszó üzeneteit kódolja a kormány és holdudvara, a magyar cigányság elleni hangulat­keltésnél ilyen erőfeszítéseket nem tesz. Orbán Viktor háborút hirdetett a „börtön- és etnobiznisz" ellen. Ha a csatakiáltást tettek követik, védhetetlenné válik Magyarország számos uniós eljárásban. A kormány a maga részéről politikai kampányban legközelebb 2022.

A tájékoztatót azért csütörtökön tartotta Horváth László, mert a pénzt hivatalosan péntekig, január 17-ig kellene elutalni a családoknak. Ezt azonban a tankerület nem engedheti meg magának – mondta a politikus –, aki azzal érvelt, hogy így nem maradna forrás a tantermek és a vizesblokkok felújítására. Horváth már január elején nagyot ment, a térség fideszes parlamenti képviselője „a Soros-hálózat pénzszerző akciójának” nevezte az ügyet.

Horváth most ismét elmondta, hogy a bírósági döntés „igazságtalan, felelőtlen, valamint "nem békét teremt, hanem békétlenséget”, emellett "nő a feszültség”, hiszen „a cigány családok várják a beígért pénzt”, miközben tankerület és az önkormányzat nem tud fizetni.

Orbán Viktor kormányfő év eleji sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kártérítési perben hozott ítélet sérti az emberek igazságérzetét.

Én nem vagyok gyöngyöspatai, de ha az lennék, megkérdezném, hogyan lehet, hogy a velem egy faluban élő, etnikailag meghatározó csoport tagjai nagy összeget kapnak mindenféle munka nélkül, én meg itt keccsölök egész nap, nem tudom, hány órát, napot vagy évet kell dolgoznom ezért. Hogy is van ez? Az így gondolkodóknak igazuk van. (...) Én nem tudom, hogy most pontosan mit kell tenni, de hogy ez nem maradhat így, az bizonyos. Szerintem a gyöngyöspataiaknak igazságot kell szolgáltatnunk – fogalmazott a miniszterelnök.

Fidesz: Soros

Az ügy a kormánypárti felületeken is téma lett, miután a Fidesz frakcióvezető-helyettese, Böröcz László kamerák előtt jelentette ki szerdán, hogy "ez az ügy nem szól másról, mint a Soros-hálózat újabb politikai és pénzügyi manipulációjáról", illetve "a pénzért és a hatalomért még arra is képesek, hogy egy település életét teljesen felborítsák, és iszonyatos feszültséget keltsenek".

Böröcz azt is állította, hogy "pontosan tudjuk, hogy a Soros-hálózat valódi célja a hatalomszerzés, és hogy a saját bábjait ültethesse Magyarország élére is."

A megmagyarázásba Hollik István kormányszóvivő is bekapcsolódott, a Facebook-oldalán osztotta meg a szikár tényeket erről. Szerinte a szegregáció a szocialista liberális kormányok alatt kezdődött, még 2014-ben, a baloldal pedig semmit nem tett ennek felszámolása érdekében. Szerinte ugyanakkor 2010 után a nemzeti(!) kormány jelezte: a szegregációt meg kell szüntetni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Képek a XX. kerületben felborult mentőautóról

Képek a XX. kerületben felborult mentőautóról

 Elmondta a KSH, mitől nőtt leginkább a GDP

Elmondta a KSH, mitől nőtt leginkább a GDP

Az olcsó marketing miatt szeretik a kis cégek a Facebookot

Az olcsó marketing miatt szeretik a kis cégek a Facebookot