szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A volt igazságügyi miniszter az egyéves szabadságán túli szabadnap után kapott pénzt, ami a polgármesterekkel ellentétben az állami vezetőknél elméletileg nem lehetséges.

Összesen bruttó 13 millió forintnyi lelépési pénzzel távozott Trócsányi László Brüsszelbe az igazságügyi tárca éléről a nyáron – szúrta ki a Blikk. Ebből 10,4 millió forintot végkielégítés, 2,6 millió forintot pedig szabadságmegváltás címen kapott.

A lap emlékeztetett, hogy a nagyobb, tízmilliós összeg a távozó minisztereknek a jogszabály szerint járó hathavi illetmény összege, függetlenül attól, hogy az érintett maga mondott le vagy felmentették. Ez akkor is jár, ha európai parlamenti képviselőként folytatja a munkáját.

A két és fél milliós szabadságmegváltás már több kérdést felvet: Trócsányi az egyéves szabadságán túli szabadnap után kapott pénzt, ami a polgármesterekkel ellentétben az állami vezetőknél elméletileg nem lehetséges. A Blikk számításai szerint másfél évnek megfelelő szabadságát fizették ki a politikusnak.

Trócsányi László a lapnak küldött válaszában azt írta: jóhiszeműen járt el, és csak

utólag értesült, hogy a politikai vezetőkre más jogértelmezés vonatkozik a szabadságmegváltásról.

Mint írta, igazságügyi miniszteri szolgálati viszonyának megszűnésének dátuma 2019. június 30 volt. Ezt követően került sor a törvény szerint járó végkielégítés és szabadságmegváltás kifizetésére.

„Miután kikristályosodott a közigazgatási jogértelmezés, intézkedtem a 2018 év utáni szabadságmegváltásnak az Államkincstár javára történő visszafizetése iránt” – tette hozzá.

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója szerint politikai vezető tárgyévet követő év március 31-ig ki nem vett szabadságát pénzben megváltani nem lehet, ezt mondja ki a kormány tagjainak jogállásáról szóló, 2010-ben hozott törvényt. Eszerint a volt igazságügyi miniszter sem kaphatott volna ekkora szabadságmegváltást.

Trócsányi László a Fidesz EP-listájának első helyéről jutott ki az Európai Parlamentbe, majd Orbán Viktor őt jelölte a következő magyar uniós biztosnak. A politikus azonban meghallgatásáig sem jutott el, mert a jogi szakbizottság összeférhetetlenség miatt nem javasolta a tisztségre. Trócsányi így európai képviselő maradt, az új magyar biztos pedig Várhelyi Olivér, a brüsszeli állandó képviselet addigi vezetője lett, aki a bővítésért és szomszédságpolitikáért felel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Legyőzhetjük a vírust, de utána hosszú romeltakarítás jön

Legyőzhetjük a vírust, de utána hosszú romeltakarítás jön

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Egykor emberek jártak ezeken a helyeken

Egykor emberek jártak ezeken a helyeken