szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A volt igazságügyi miniszter az egyéves szabadságán túli szabadnap után kapott pénzt, ami a polgármesterekkel ellentétben az állami vezetőknél elméletileg nem lehetséges.

Összesen bruttó 13 millió forintnyi lelépési pénzzel távozott Trócsányi László Brüsszelbe az igazságügyi tárca éléről a nyáron – szúrta ki a Blikk. Ebből 10,4 millió forintot végkielégítés, 2,6 millió forintot pedig szabadságmegváltás címen kapott.

A lap emlékeztetett, hogy a nagyobb, tízmilliós összeg a távozó minisztereknek a jogszabály szerint járó hathavi illetmény összege, függetlenül attól, hogy az érintett maga mondott le vagy felmentették. Ez akkor is jár, ha európai parlamenti képviselőként folytatja a munkáját.

A két és fél milliós szabadságmegváltás már több kérdést felvet: Trócsányi az egyéves szabadságán túli szabadnap után kapott pénzt, ami a polgármesterekkel ellentétben az állami vezetőknél elméletileg nem lehetséges. A Blikk számításai szerint másfél évnek megfelelő szabadságát fizették ki a politikusnak.

Trócsányi László a lapnak küldött válaszában azt írta: jóhiszeműen járt el, és csak

utólag értesült, hogy a politikai vezetőkre más jogértelmezés vonatkozik a szabadságmegváltásról.

Mint írta, igazságügyi miniszteri szolgálati viszonyának megszűnésének dátuma 2019. június 30 volt. Ezt követően került sor a törvény szerint járó végkielégítés és szabadságmegváltás kifizetésére.

„Miután kikristályosodott a közigazgatási jogértelmezés, intézkedtem a 2018 év utáni szabadságmegváltásnak az Államkincstár javára történő visszafizetése iránt” – tette hozzá.

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója szerint politikai vezető tárgyévet követő év március 31-ig ki nem vett szabadságát pénzben megváltani nem lehet, ezt mondja ki a kormány tagjainak jogállásáról szóló, 2010-ben hozott törvényt. Eszerint a volt igazságügyi miniszter sem kaphatott volna ekkora szabadságmegváltást.

Trócsányi László a Fidesz EP-listájának első helyéről jutott ki az Európai Parlamentbe, majd Orbán Viktor őt jelölte a következő magyar uniós biztosnak. A politikus azonban meghallgatásáig sem jutott el, mert a jogi szakbizottság összeférhetetlenség miatt nem javasolta a tisztségre. Trócsányi így európai képviselő maradt, az új magyar biztos pedig Várhelyi Olivér, a brüsszeli állandó képviselet addigi vezetője lett, aki a bővítésért és szomszédságpolitikáért felel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Eszeveszett tempóban leltároznak a Természettudományi Múzeumban

Eszeveszett tempóban leltároznak a Természettudományi Múzeumban

Nagy meccsen kapott ki Fucsovics Monfilstól

Nagy meccsen kapott ki Fucsovics Monfilstól

Meghalt Göröcs János

Meghalt Göröcs János