szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A volt igazságügyi miniszter csak utólag jött rá, hogy rosszul értelmezte a jogot.

Visszafizeti a szabadságmegváltásért kapott 2,6 millió forintot Trócsányi László. A volt igazságügyi miniszter – ahogy azt a Blikk alapján lapunk is megírta – összesen bruttó 13 millió forintnyi lelépési pénzzel távozott Brüsszelbe a nyáron. Ebből

10,4 millió forintot végkielégítés, 2,6 millió forintot pedig szabadságmegváltás címen kapott.

Amíg a nagyobb, tízmilliós összeg a távozó minisztereknek a jogszabály szerint járó hathavi illetmény összege, a két és fél milliós szabadságmegváltás több kérdést felvet: az ugyanis a polgármesterekkel ellentétben az állami vezetőknek nem jár.

Trócsányi László a lapnak küldött válaszában azt írta: jóhiszeműen járt el, és csak utólag értesült, hogy a politikai vezetőkre más jogértelmezés vonatkozik a szabadságmegváltásról. Mint írta, igazságügyi miniszteri szolgálati viszonyának megszűnésének dátuma 2019. június 30 volt. Ezt követően került sor a törvény szerint járó végkielégítés és szabadságmegváltás kifizetésére.

Miután kikristályosodott a közigazgatási jogértelmezés, intézkedtem a 2018 év utáni szabadságmegváltásnak az Államkincstár javára történő visszafizetése iránt – tette hozzá.

Trócsányi László a Fidesz EP-listájának első helyéről jutott ki az Európai Parlamentbe, majd Orbán Viktor őt jelölte a következő magyar uniós biztosnak. A politikus azonban meghallgatásáig sem jutott el, mert a jogi szakbizottság összeférhetetlenség miatt nem javasolta a tisztségre. Trócsányi így európai képviselő maradt, az új magyar biztos pedig Várhelyi Olivér, a brüsszeli állandó képviselet addigi vezetője lett, aki a bővítésért és szomszédságpolitikáért felel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az űrből biztosít majd térerőt a Vodafone, Európában is

Az űrből biztosít majd térerőt a Vodafone, Európában is

PSZ: Azt a két korosztályt küldik be az intézményekbe, akiknél a legnehezebb megvalósítani a távolságtartást

PSZ: Azt a két korosztályt küldik be az intézményekbe, akiknél a legnehezebb megvalósítani a távolságtartást

Pfizer-vezérigazgató: Valószínű, hogy egy harmadik oltást is fel kell majd venni

Pfizer-vezérigazgató: Valószínű, hogy egy harmadik oltást is fel kell majd venni