Tetszett a cikk?

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint a néppárti frakcióülésen és a választmányon is gyakran méltatlan volt a hangnem.

Szerencsétlenkedő párt benyomását kelti, és logikailag is ellentmondásos a Fidesz felfüggesztésének meghosszabbítása – értékelte az Európai Néppárt választmányának döntését a hvg.hu-nak Deutsch Tamás. A Fidesz EP-delegációjának vezetője arra is figyelmeztetett, hogy

ami jelenleg az EPP-ben folyik, az semmiképpen sem a nyugodt pártműködés képét mutatja.

Donald Tusk, a Néppárt elnöke a választmány hétfői ülésén jelentette be, hogy határozatlan időre meghosszabbítják a Fidesz tagságának felfüggesztését az Európai Néppárt. A döntés lényegében azt jelenti, hogy minden marad a régiben: a magyar kormánypárt EP-képviselői továbbra is bent ülnek a frakcióban, Orbán Viktor viszont nem vehet részt a Néppárt tanácskozásain.

Miközben Tusk és a választmány küldöttjei kompromisszumos megoldásról beszéltek, a háttérben Deutsch szerint késhegyig menő viták folytak az EPP-képviselők között.

„A múlt heti néppárti frakcióülésen és a hétfői választmányon méltatlan, a Fidesz és a jóakaratú tagpárti képviselők számára elfogadhatatlan, durváskodó megnyilatkozások hangoztak el” – mondta.

A Fidesz EP-képviselője szerint nemcsak ez vet szomorú képet a Néppártra, hanem az sem a nyugodt működést mutatja, hogy „egy agresszív kisebbség az EPP egyik legsikeresebb és nyilvánvalóan legnépszerűbb pártját támadja a politikai szolidaritás minimumát is felrúgva”.

Bár Deutsch szerint a felfüggesztést az egész pártcsalád szempontjából kell vizsgálni,

ha azt önző módon csak a Fidesz szemszögéből tennék, akkor a helyzet sokkal kedvezőbb, mint a legtöbben jósolták.

Az EP-képviselő szerint a sok dörgedelmes nyilatkozat ellenére nemhogy nincs többsége a Fidesz kizárására irányuló szándékoknak, de a meghatározó tagpártok a korábbi hallgatás, illetve a visszafogott támogatás helyett határozottan kiállnak a magyar kormánypárt mellett.

A politikus szerint az is pozitív lépés, hogy – még ha konkrétumok nélkül is – jövőre kongresszust szerveznek az EPP értékeiről.

„A Néppárt vezetői arról beszélnek, amit mi és a velünk egyetértő tagpártok évek óta, már a tavaly márciusi döntés előtt évekkel mondtunk, azaz végre belső eszmecsere kezdődik a pártcsalád jövőjéről” – összegezte Deutsch.

Az EPP átalakulását sürgette kedd este Rómában Orbán Viktor miniszterelnök is, aki szerint ha a pártcsalád nem nyit egy új fejezetet, akkor mindig csak a baloldali, liberális irányba fog mozogni, mert többek közt a média és az egyetemek részéről érkező nyomás arra készteti, hogy feladja eredeti ideológiája egyre több elemét.

A Nemzeti konzervativizmus című konferencián rendezett pódiumbeszélgetésen Orbán megígérte, hogy ellenforradalmat próbál indítani a Néppártban, arról azonban nem beszélt, hogy ki akarna lépni. Szerinte inkább új mozgalmak, új pártok felé kell nyitni, ilyen például a spanyol szélsőjobboldali Vox.

Kérdés persze, hogy mit szól ehhez Donald Tusk, aki a felfüggesztés meghosszabbítása után úgy fogalmazott: „amíg én vagyok az Európai Néppárt elnöke, és amíg a helyzet Budapesten változatlan, a Fidesznek nincs visszaút az EPP-be”.

*Frissítés: Cikkünk címében korábban az szerepelt, hogy a felfüggesztés egy szerencsétlenkedő Néppárt benyomását kelti. A pontos idézet: a felfüggesztés meghosszabbítása szerencsétlenkedő Néppárt benyomását kelti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Orbán jól taktikázott: elvek helyett a kompromisszumot választotta a Néppárt

Nem volt más választása az Európai Néppártnak, mint hogy meghosszabbítja a Fidesz felfüggesztését, máskülönben a szakítást kockáztatja. A hvg.hu által megkérdezett néppárti képviselők megosztottak a kérdésben: van, aki szerint itt az ideje végleg kirúgni a magyar kormánypártot, mások szerint belülről könnyebb őket kontrollálni. Egy dologban azonban mindenki egyetértett: minél előbb megoldást kell találni arra a problémára, amit úgy hívnak: Orbán Viktor.