szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem bántak kesztyűs kézzel a jelzőkkel a miniszterelnöki beszéd után az ellenzéki pártok.

Orbán Viktor történelmet akart írni, de rémregény lett belőle – reagált a miniszterelnök beszédére a Demokratikus Koalíció. A párt szerint soha a demokratikus Magyarország történetében nem volt olyan megosztott az ország, mint most. Soha nem fordult egymással szembe magyar a magyarral annyira, mint az elmúlt 10 évben. Nemzet és nemzeti kormányzás helyett pártállam és pártlogika diktál. Magyarország az elmúlt 10 évben pedig a lemaradók, a vesztesek közé került.

Az évet ugyan Orbán értékelte, de a végső ítéletet a nép fogja kimondani felette. Az pedig lesújtó lesz – írták.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke úgy fogalmazott Facebook-oldalán: Orbán Viktor megöregedett.

„Tőle most már kormányzása - remélhetőleg mielőbbi - végéig csak ugyanezt várhatjuk: alufóliasisakos összeesküvés-elméleteket Soros Györgyről, némi önfényezést, illetve kommunistázást. Attól az embertől, aki tizedik éve kormányoz, és még az ügynökaktákat sem meri nyilvánosságra hozni” – írta.

Fekete Győr annak őszintén örül, hogy a miniszterelnök szerint ez egy sikeres szakasz Magyarország életében, de itt lenne az ideje, hogy kimenjen a hatvanpusztai kastélyából az utcára, és a milliárdossá lett családtagjain és fideszes politikustársain kívül néha az utca emberével is beszéljen.

Orbán Viktor elengedte a dolgozók és a nyugdíjasok kezét – értékelt Jakab Péter. A Jobbik elnöke szerint a miniszterelnök a világ bajait szívesen megoldaná, most már akár a klímaválságot is, főleg, ha Mészáros Lőrinc költheti el a rá szánt pénz. A zöldpolitikából ugyanis leginkább a zöldhasú érdekelheti az ország első emberét.

Annyi derült ki, hogy Orbán Viktor nem tudja, honnan lehetne pénzhez juttatni a magyarokat. Pedig nem bonyolult: nem kell többet lopni. Ha ez nem elég, a Jobbik javasolja a nemzeti konzultációkba csomagolt, gyűlöletre költött százmilliárdokat bér- és nyugdíjemelésre fordítani.

Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője Facebook-oldalán csak annyit tett hozzá a beszédhez: az emberek egy megfáradt, „diplomás kommunistát” láttak beszélni.

„Végig olyan volt, mint ha egy kiöregedett rocksztárt néztünk volna, aki a tőle elvárt rutinnal letolja a haknit, helyenként megvillantja különleges tudását, de már becsúsznak a hamis hangok, elfelejtődik az ezeréves dalszöveg, néha berezonál a hangfal is és közben mindenki tudja, hogy a frontember legtöbbször csak playbackről szól, a hangszerek és az új nóták többsége pedig egyszerűen lopott” – írta.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, társelnöke szerint Orbán Viktor megfáradt Bástya elvtársat játszott évértékelőjén: a „ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység” jegyében beszélt kormánya eredményeiről.

Szerénységre volt is oka, hiszen eredmények nincsenek: az irredenta, migránsozós, kommunistázós, sorosozós, unió-, bíróikar- és cigányságellenes retorika mögött üresség, szégyen és kudarc bújik meg.

Szabó szerint Orbán nem adott választ sem az egészségügy, sem az oktatás, sem pedig a lakhatási válság kérdéseire, a klímaválság kapcsán nemhogy válaszokat nem ad, de még a kérdéseket sem érti.

És a miniszterelnök valószínűleg azt is elfelejtette, hogy a Fidesz képviselői voltak egyedül azok, akik nemrég nem szavazták meg az Európai Parlamentben az egyszer használatos műanyagok betiltását az Unióban – írta.

Az LMP szerint az Orbán Viktor miniszterelnök által vasárnap bejelentett klímavédelmi intézkedéseket már régen meg kellett volna tenni, azok nincsenek összhangban a jelenlegi kihívásokkal - mondta Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus a kormányfő évértékelőjére adott reakciójában kiemelte: kizárólag akkor tudnak hinni a kormánynak a környezet- és természetvédelem területén, ha azonnali érdemi változtatásokat hajt végre. Schmuck Erzsébet szerint a kabinetnek elsőként létre kellene hoznia egy klíma- és fenntarthatósági minisztériumot, továbbá a költségvetésben is forrásokat kellene elkülönítenie az ágazatnak.

Kiemelte, az Orbán-kormány az elmúlt tíz évben nem tett semmit a környezet- és természetvédelem területén, sőt teljesen leépítette annak intézményrendszerét is, kezdve a szaktárca megszüntetésével.

Az LMP politikus szólt arról is, a kormányfő nem veszi figyelembe, hogy a megújuló energiaforrásoké a jövő, amikor az "atomenergia bebetonozásával" akarja csökkenteni az ország szén-dioxid kibocsátását. Megjegyezte továbbá, a karbonsemlegesség eléréséhez nem elég csupán fákat ültetni, hanem erdőket kell létrehozni.

Kendernay János, az LMP másik társelnöke úgy fogalmazott, Orbán Viktor "mesevilágban él", mivel nem látja, hogy az elmúlt évek gazdasági növekedését egyrészt az uniós támogatások, másrészt a külföldön munkát vállaló magyarok hazautalásai alapozták meg. Hangsúlyozta, a kormányfő úgy próbál meg szabadságharcot hirdetni a brüsszeli elittel szemben, hogy annak valójában saját maga is része. Erre utal ugyanis, hogy Magyarország a "nemzetközi ipari lobbi szószólója" lett Brüsszelben, az országban létrejövő nagy beruházások pedig nem a magyar emberek, hanem a multinacionális cégek érdekeit szolgálják - jegyezte meg.

A Magyar Liberális Párt - Liberálisok azt írták, Orbán Viktor évértékelői évek óta ugyanabban a mederben zajlanak, de az illiberális lózungokra a magyar társadalom egyre kevésbé vevő. Ezt mutatta meg a 2019-es önkormányzati választások eredménye is.

A gyűlöletkeltéssel, Soros György, a cigányok és a meleg közösség megbélyegzésével nem lehet eltakarni a keserű valóságot, az Orbán-kormány a páratlan gazdasági lehetőségek ellenére is egyre rosszabbul teljesít.

A mindent átható korrupció során közpénzek százmilliárdjai vándorolnak a miniszterelnök köreihez, miközben az alapvető szolgáltatások kritikán aluli színvonalúak. Az emberek okkal érzik úgy, hogy kihagyják őket a döntésekből, a Fideszben a pártállami időkhöz hasonlóan, mindenről önkényesen és önhatalmúlag döntenek - közölték a Liberálisok.

A Mi Hazánk viszont azt emelte ki, hogy szerintük nem elég bátor a kormány politikája. Véleményük szerint

Gyöngyöspatán a magyaroknak járna kártérítés, mert valójában ők az áldozatok, a börtönbiznisz felszámolásához pedig ki kellene léptetni hazánkat a strasbourgi bíróság fennhatósága alól.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Harry herceg és Meghan Markle belevetette magát a munkába

Harry herceg és Meghan Markle belevetette magát a munkába

Trump engedélyezte, hogy amerikai cégek bányászni kezdjenek a Holdon

Trump engedélyezte, hogy amerikai cégek bányászni kezdjenek a Holdon

A nyár közepéig bírná ki a MÁV állami segítség nélkül a járvány miatti pluszköltségeket

A nyár közepéig bírná ki a MÁV állami segítség nélkül a járvány miatti pluszköltségeket