szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Klímavédelmi akciótervet jelentett be Orbán Viktor a huszonkettedik évértékelő beszédében. Gúnyolódott az ellenzéki összefogáson, azt mondta, olyan, hogy liberális nincs, az a diplomás kommunista. Sokat beszélt Trianonról, és azt állította, az elmúlt 100 év legjobb tíz éve van mögöttünk.

1 2 3
Sorrend megfordítása

Vége az évértékelőnek

Nem véletlenül mondta a miniszterelnök, hogy hosszú beszédre készül, egy órával a kezdés után fejezte be mondanivalóját. Percről percre tudósításunkat mi is befejezzük, a hvg.hu-n hamarosan jelentkezünk az összefoglalóval és egy elemzéssel is.

Köszönjük a figyelmet.

Orbán: Készen állunk a hívásra

Orbán szerint most az a feladatuk, hogy a nemzetet felkészítsék a következő évek próbatételeire. Ettől azonban nem kell megijedni, a magyarok tudják, hogy a próbatételek hozzátartoznak a nemzet életéhez.

"Azt akarjuk, hogy a magyarok abban a jólétben gyarapodhassanak, amit megérdemelnek. Elődeink komoly áldozatokat hoztak az elmúlt 100 évben, és mi is komolyan dolgoztunk az elmúlt tíz évben. Mindig többet adtunk a világnak, amit kaptunk tőle. Mutassuk meg, hogy aki a magyaroknak vermet ás, maga esik bele" - üzente.

Készen állunk a hívásra, a következő 100 éves utazásra. Magyarország mindenek előtt, a Jóisten mindenek felett. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok - fejezi be beszédét Orbán Viktor, aki óriási tapsot kap a közönségtől.

Korai még a kampányról beszélni

Orbán szerint jó hír, hogy végre lezárhatták a kampányukat, a következő két év az ország építésének időszaka lesz. A kormányfő szerint a következő választás még messze van, korai lenne arról beszélni, mi lesz a Fidesz-KDNP taktikája.

"Lebegjünk, mint a pillangó és szúrjunk, mint a méhecske" - idézi szavai szerint "kedvenc keleti filozófusát", Muhammad Alit.

Az ellenzéki koalícióról sincs túl jó véleménye, szerinte teljesen avantgárd jelöltjeik vannak. Olyanok, mint a teknősbéka, amit először meglát egy székely ember.

"Ez vagy valami, vagy megy valahová".

Adócsökkentés a munkahelyek megőrzéséért

Orbán ezután rátér a "feketelevesre", az európai gazdaság teljesítményére. Az eurózóna gazdasági növekedése egyszerűen megállt, ami a magyarok baja is. A kérdés csak az, milyen mértékig lesz ez a mi bajunk, tette fel a kérdést.

A kormányfő szerint 2020-ban egy igazi intellektuális gazdaságpolitikai kihívás elé nézünk: képes lehet-e a magyar gazdaság fejlődni, ha az uniós gazdaság stagnál.

Úgy látja, idén és talán még az utána következő években is a munkahelyek megőrzésére kell koncentrálnunk. Ilyenkor adót kell csökkenteni, és ez meg is fog történni: a kisvállalkozói és a munkát terhelő adót csökkenteni fogják, a nyugdíjak értékét pedig megőrzik, hiszen ezt ígérték - sorolja Orbán a tennivalókat.

Európa mintha ki akarna szállni, korlátozni akarja a versenyt az adózás, a munkavállalás és a szolgáltatások tekintetében, még az EU-n belül is. Márpedig ahhoz, hogy ne söpörjék le őket, úgy kell együttműködést létrehozni a tagállamok között, hogy azok egymással is versenyezve a legjobb formájukat hozhassák.

Orbán szerint pontosan ezért kell csínján bánni az euró bevezetésével is.

"Ne üljünk fel olyan vonatra, amiről nem tudjuk, hova megy" - mondta.

Családvédelem: szándék van, pénz még nincs

Orbán ezután a családvédelmi akciótervet értékeli. Hatalmas siker a nagycsaládos autóprogram, sokkal több gyerek születik annál, mintha semmi nem változott volna. A házasságkötések száma a csúcson van, a terhességmegszakítások és a válások száma pedig történelmi mélyponton. A meddőségi klinikák felvásárlását a kormányfő  a bioetikai kérdések mellett azzal indokolta, hogy mindenki ingyen tudjon hozzáférni a kezeléshez és a gyógyszerekhez.

Rossz hír viszont Orbán szerint, hogy a népességfogyás mindezek ellenére nem állt meg.

"Ha valóban fordulatot akarunk elérni, akkor át kell lépnünk a Rubikonon, olyan országot kel építeni, ahol a gyermeket vállalók anyagilag jobban járnak, mint azok, akik nem vállalnak gyereket" - mondta a kormányfő. A kérdés az, hogy ehhez van-e elég pénz a költségvetésben.

Előbb-utóbb be kell vezetni az szja-mentességet a három gyermekes anyáknak is, a szülés utáni első fél évben az anyáknak a jövedelmük száz százalékát kellene kapniuk, az ingyenes kresz-vizsgát és nyelvvizsgát a kismamákra is ki kellene terjeszteni - sorolja. Ezek azonban még mind csak tervek, kérdés, hogy lesz-e rájuk pénz.

Riadót kell fújni: itt a klímavédelmi akcióterv

A sok siker után Orbán a jövőre is kitér, ami véleménye szerint tele lesz fenyegetéssel. Ezek közül a három legfontosabb

a klímaválság, a demográfia és az európai gazdaság problémái.

A miniszterelnök a klímaválsággal kezdi, amivel kapcsolatban elmebajnak nevezte, ha valaki szerint azzal mentjük meg a Földet, ha nem vállalunk gyereket.

©

A kormány a héten klímavédelmi akciótervet fogadott el, 2030-ra a hazánkban termelt energia 90 százaléka széndioxid-mentes lesz. Az akcióterv részletei a következők:

 • Július elsejével megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását, és megbüntetik a szennyezőket.
 • betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, lehetővé teszik az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását.
 • megvédik a folyóinkat a külföldről idehozott hulladékoktól.
 • szigorúan fognak fellépni a Magyarországon működő multinacionális cégekkel szemben, előírják, hogy környezetbarát technológiákat alkalmazzanak.
 • 32 milliárd forinttal támogatják a kis-és középvállakozások megújuló energiatermelését.
 • minden újszülött után tíz új fát ültetnek, 2030-ra elérik, hogy az ország erdővel borított területe 27 százalékra növekedjen.
 • a következő tíz évben meghatszorozzák a naperőművek kapacitását.
 • támogatni fogják az olcsó elektromos autókat, 2022-től csak elektromos buszokat engedélyeznek a városokban
 • zöld államkötvényt vezetnek be, hasonlóan Lengyelországhoz.

Nem Európa a jövőnk, mi vagyunk Európa jövője

Sokat tanultunk az elmúlt tíz évben, például azt, hogy nemzeti hadsereg nélkül nincs sikeres ország. Modern és erős hadsereg kell Magyarországnak, amelyben fontos a technika, de a legfontosabb a katona - mondta Orbán. Szerinte

mindenki láthatja, hogy a magyar honvédség visszatért.

"Megtanultuk azt is, hogy Európa nem Brüsszelben van. Korábban azt hittük, hogy Európa a mi jövőnk, ma már tudjuk, hogy mi vagyunk Európa jövője. Ha Brüsszelben azzal fenyegetnek, hogy megbarackoznak minket, az még nem a világ vége" - üzent az Európai Uniónak Orbán.

Ma már nem ülünk fel a liberális meséknek, a magunk szabályai és döntései szerint élünk. Tudjuk, hogy Magyarország az első, aki ezt vitatja, annak meg kellene mondania, hogy ha nem Magyarország, akkor "mi a bánat lehet az első" - kérdezi a kormányfő.

Soha nem voltunk ilyen sikeresek

A tények azt mutatják, hogy az utolsó tíz évünk volt a legsikeresebb tíz az elmúlt 100 év magyar történelmében - mondta Orbán, rátérve a szikár tények sorolására.

 • folyamatosan nő a magyar gazdaság teljesítménye.
 • a vagyoni egyenlőtlenségek mérsékeltek maradtak európai mércével nézve.
 • a sérülékeny csoportokat sikerült munkához juttatni.
 • a garantált bérminimum megduplázódott.
 • rengeteg a beruházás, melyek értékének 60 százaléka keletről származott - ennyit a keleti nyitás sikeréről.
 • megdöntöttük az exportrekordot is.

Szerinte nem kell amiatt sem aggódni, hogy túlságosan függünk az autóipartól, mert már a jövő autói is nálunk épülnek.

A pénzért mindenkinek meg kell dolgoznia

Orbán a fiatalokhoz is szólt, akik szerinte már nem emlékeznek az őszödi beszédre, a nokiás dobozokra, de ez nem azt jelenti, hogy ezek nem léteznek. Megmagyarázza azt is, miért nem populista.

"Populista az, aki ígéreteket tesz a választóknak, aki nem tudja őket betartani. Aki ígéreteket tesz és betartja őket, az demokrata" - mondta.

Orbán itt tér ki a következő nemzeti konzultációra, és ismét megmagyarázza, miért van rá szükség.

Külföldről finanszírozott szervezetek és felbérelt ügyvédeik perek tömkelegét indítják, hogy a magyar emberek pénzéből komoly összegeket fizettessenek erőszakos bűnözőknek és persze maguknak. 12 ezer perről van szó, ami milliárdokba kerül, ezt nem hagyhatjuk - magyarázta Sorost is bekekeverve Orbán, majd rátért Gyöngyöspatára.

Szerinte a kisvárosban szegregációra hivatkozva tetemes összeget ítélt meg az önkormányzat kasszájából romák egy részének. Ezzel azonban csődbe juttatják az egész kisvárost. A cigány családok felemelkedése mellett elkötelezte magát a kormány, és jól is haladt, rengetegen dolgoznak közülük, a gyerekek iskolába járnak. Ebbe a folyamatba "vágott bele a villám", ami szembefordította egymással a gyöngyöspataiakat.

Az etnikumhoz tartozás nem jelenthet hátrány, de előnyt sem. A pénzért mindenkinek meg kell dolgoznia - szögezte le a miniszterelnök.

Soros háromszor akart minket kifosztani

Orbán nem hagyta ki Soros Györgyöt sem, aki szavai szerint háromszor akart minket kifosztani. Először akkor, amikor fel akarta vásárolni a teljes magyar államadósságot.

"Hála Antall Józsefnek, aki ezt megakadályozta" - mondta.

Másodszor Soros akkor akart minket kifosztani, amikor megpróbálta megszerezni az OTP Bankot. Szinte minden magyar pénze itt volt, ezért tragédia lett volna, ha ez sikerül.

"Köszönet Horn Gyulának, hogy ezt nem hagyta" - tette hozzá.

A harmadik kísérlet Orbán emlékezetében az volt, amikor 2015-ben e"mberjogi szervezetek bőrébe bújt embercsempész hálózatok százezrével hozták a migránsokat". Soros György pedig ekkor be akarta volna telepíteni őket. Ez a terv még mindig napirenden van, amit meg kell akadályozni - figyelmeztetett a miniszterelnök.

1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
T. R. Itthon

Orbán addig feszítette a húrt, hogy most nagyot kell mondania

Az egyhuzamban tizedik éve miniszterelnök Orbán Viktor az önkormányzati vereség után rárúgta az ajtót mindenre és mindenkire, új ellenségeket adott zavarodott táborának. Így érkezik el huszonkettedik évértékelőjére, ahol a beígért gazdaságvédelmi akcióterv bejelentése kevés lesz, a saját maga által felfokozott közhangulatban többet, nagyobbat kell mondania.