szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mit gondol, melyik városba költöznek a legtöbben Budapest agglomerációjában?

A fővárosból kiköltözők döntően az agglomerációt választják, valamint a vidékről érkező, fővárosban munkát vállakók egy része is itt telepedik le: a legnépszerűbb célpontok Érd, Szigetszentmiklós, Gyömrő, Veresegyház és Göd. Ennek elsődleges oka természetesen az, hogy az ingatlanárak kedvezőbbek, mint a fővárosban: a legdrágább belvárosi kerületek téglalakásainak négyzetméterára tavaly meghaladta a 800 ezer forintot, míg a legdrágább agglomerációs településeken ugyanez 600 ezer forint volt. Ráadásul számos település érhető el könnyen valamelyik BKK járattal vagy kötöttpályás közlekedéssel.

A fővárosi agglomeráció 80 településéből kettőt leszámítva mindegyik lakóhelyre többen költöztek, mint amennyien onnan távoztak – derült ki az Otthon Centrum legfrissebb összesítéséből. Egyedül két városból, Gödöllőről és Százhalombattáról költöztek el többen, mint ahányan odaköltöztek.

Azok közül, akik mégis a fővárosban élnének, a legtöbben a XI. és XIII. kerületet választották, több mint 20 ezren, ám a magas elköltözési arány ellenére egy kicsivel többen költöznek oda, mint el. „A fővárosi kerületek többségében erőteljes kivándorlás volt megfigyelhető. A kerületekkel együtt 103 települést számláló agglomeráció vándorlási mérleg szerinti utolsó tíz helyezettje közül kilenc Budapest valamely kerülete” – magyarázta Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum vezető elemzője.

A számításaik alapján a nagyobb fővárosi kerületekből akár tíz- húszezer ember is elvándorolt a 2016-2018 közötti időszakban. Ugyan az odavándorlók száma is hasonlóan magas volt, de a külső kerületek ennél is rosszabbul jártak: 1000-1500 embert vesztettek el az elvándorlás miatt. Ezer fővel a legnagyobb vándorlási többletet a XI. kerület tudta felmutatni, míg népesség arányosan is a IX. kerület volt a legnépszerűbb az ezer lakosra jutott tíz odaköltözőjével. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Ingatlan

Nincs megállás: megjelent a 3 milliós négyzetméterár Budapesten

Az egy évvel ezelőtti állapothoz képest hat százalékkal több lakás van a piacon és bár az árak között hatalmas a szórás, Budapesten van már olyan lakás, amelynek négyzetméterét 3 millió forintért hirdette az építő. Miskolcon ellenben olyan új lakás is elérhető, ahol mindössze 217 ezer forintot kérnek négyzetméterenként.

A Gucci félmillió dollárt ad koronavírus elleni oltásokra az UNICEF-nek

A Gucci félmillió dollárt ad koronavírus elleni oltásokra az UNICEF-nek

Orvosi Kamara: A rendeletek nincsenek teljes összhangban az egészségügyi törvénnyel

Orvosi Kamara: A rendeletek nincsenek teljes összhangban az egészségügyi törvénnyel

Koronavírus: meghalt 189 beteg és 6212 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: meghalt 189 beteg és 6212 új fertőzöttet találtak