szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jelenlegi állás szerint 19 koronavírussal diagnosztizált ember van Magyarországon, és 79-en vannak karanténban. Az operatív törzs ismét tájékoztat a fejleményekről.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Fél óra késéssel kezdődött az operatív törzs sajtótájékoztatója, és ötkor be kell fejezni – közölte már a sajtótájékoztató elején Lakatos Tibor, majd az új számokat ismertette. Három új fertőzött van, mindannyian kórházba kerültek, jó állapotban vannak.

Mindenkire szükség van, hogy a járványt terjedését le lehessen lassítani, ezért kérték a médiát, hogy segítsen az információk terjesztésében, különös tekintettel az idősekre. Hozzátette: a járványügyi nyomozásban mostantól a rendőrség is részt vesz, a védekezés utolsó perceiben vagyunk.

Magyarországon jelenleg egyedi esetek vannak, és a legnagyobb feladat, hogy megelőzzük a gócpontok kialakulását – mondta Lakatos. Arra is kért mindenkit, hogy ne terjesszenek álhíreket,

Budapestet és más várost sem fognak lezárni.

A határon 11 437 magyar állampolgárt ellenőriztek, 166 embert küldtek hatósági házi karanténba. Egy külföldi állampolgárt gyanús esetként kórházba kellett szállítani, 204 ember belépését pedig megtagadták az országba tegnap óta.

©

Mivel kevés az idő, a média képviselői is csak egy kérdést tehetnek fel. Az atv.hu kérdésére Lakatos elmondta: ha a járványügyi szakemberek úgy ítélték meg, hogy a Toldy-gimnáziumban, ahol az egyik diák édesanyjáról kiderült, hogy koronavírusos, nem kell tesztelni a gyerekeket, akkor meg kell bennük bízni.

A büntetés-végrehajtás naponta 25 ezer maszkot gyárt, alapvetően az egészségügyi szakemberek részére, emellett egy korlátozott mennyiséget közforgalomba is átadnak – tette hozzá. Azt az operatív törzs is elismerte, hogy emelték a maszkok árát, de ennek oka az alapanyag hiánya és drágulása. Ha valahol sokkal drágábban adják a maszkokat és kézfertőtlenítőket, azt ellenőrizni fogják, ugyanígy a minőségüket is. Hamarosan a külföldi megrendelések is megérkeznek, megfelelő lesz az utánpótlás.

©

Magyarország egyelőre nem zárta le a határait, de ha erre sor kerül, akkor mérlegelni fogják, hány magyar van külföldön, és hazahozzák-e őket – mondta az operatív törzs a Hír Tv kérdésére. Ez attól is függ, hányan vannak és hazahozataluk mekkora kockázatot rejt, azt azonban semmiképpen nem fogják hagyni, hogy magyar állampolgárok külföldön ellátás nélkül maradjanak.

A maszkok hiányáról azt mondták: a munkáltató köteles gondoskodni a megfelelő védelemről, ami a jelenlegi helyzetben valóba nehéz, de ezért is van folyamatos gyártás, és ezért tiltották be, hogy külföldre vigyenek védőfelszerelést Magyarországról. A közeljövőben

minden háziorvos három darab speciális maszkot kap az Országos Mentőszolgálattól,

amit akkor kell viselni, ha fertőzött személlyel kerülnek kontaktusba.

Az operatív törzs nem készül területek lezárására – ismételte meg Lakatos Tibor, az álhírekre reagálva.

A karanténba vonulás kötelezettsége viszont mindenkire vonatkozik, aki érintett területről jön haza (Olaszország, Irán, Dél-Korea és Kína). Ha más területek is bekerülnek ebbe az ajánlásba, akkor kibővítik a listát. A hatósági karanténban tartózkodók először kapnak a rendelkezésről egy határozatot, ezután főleg a körzeti megbízottak ellenőrzik őket személyesen, de úgy, hogy a magánéletüket, személyiségi jogukat nem akadályozzák.

Az iskolákról szóló rendelet csak azt mondja ki, hogy oktatási szünetet nem rendelhetnek el az igazgatók, de ettől még hazaküldhetik a gyerekeket az intézményből – válaszolt a következő kérdésre Lakatos Tibor. Arra már nem tért ki, ez alatt pontosan mit értenek. Bezárni egyelőre továbbra sem fogják az általános- és a középiskolákat, viszont folyamatosan napirenden van a kérdés, ma is foglalkoztak vele. Ha szükséges, akkor meghozzák ezt a döntést is, ami főleg az esetszámtól és a területi előfordulástól függ majd.

Az operatív törzs szerint elég tesztet végeznek Magyarországon. Emellett folyamatban van gyorstesztek bevizsgálása is, de jelenleg még nincs akkreditált gyorsteszt Magyarországon.

Lakatos Tibor megerősítette, hogy kivizsgálják a videót, amit egy kamionsofőr titokban készített, és amin az látszik, hogy egy rendőr azt javasolta neki: ne mondja meg, hogy Olaszországban volt. A hanyag munkavégzést a legszigorúbban elítélik.

A hvg.hu kérdésére, hogy a pénteki sajtótájékoztatóra miért nem állt ki szakember, Lakatos Tibor annyit válaszolt: nagyon hosszú volt az operatív törzs ülése, éppen azért, hogy minden felvetődő kérdésre tudjanak válaszolni. A szakemberek jelenleg is a járvány modellezésén és a megfelelő intézkedéseken dolgoznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Joó Hajnalka Itthon

Van iskola, ahol simán engedik, hogy otthon maradjon a gyerek a koronavírus-járvány idején

Nagyon megoszlik, hogy az iskolák hogyan állnak a szerdán elrendelt országos vészhelyezethez: van, ahol szülői igazolással minden további nélkül otthon maradhatnak a diákok, akár hosszabb időszakra is, máshol minden egyes napra orvosi igazolás kell. Olyan iskola is van, ahol csak a fertőzött területekről visszaérkezetteket kérik otthon maradásra, és olyan is, ahol mindenkit otthon maradásra kérnek, bárhova is utazott korábban az illető. Van, ahol pedig már a teljes bezárásra készülnek.

Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára

Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó