szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megjelent az iskolák bezárásáról szóló rendelet, az óvodákról és bölcsődékről ismét az önkormányzatok dönthetnek. Állami fogászati ellátást csak sürgős esetben lehet igénybe venni, az orvosokat nem kell nyugdíjba küldeni. A gyerekükkel otthonmaradó szülők megsegítéséről továbbra sincs döntés.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Cikkünk folyamatosan frissül

Hétfőtől minden köznevelési és szakképző intézményben meg kell szervezni a tantermen kívüli, digitális oktatást - írja elő a szombat délután megjelent kormányrendelet. Az oktatást és számonkérést online vagy más, személyes találkozót nem igénylő módon kell megoldani, erre majd kiadnak egy módszertant. Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár szombat délutáni bejelentésével összhangban a rendeletben vállalják, hogy

a szülők igényei alapján, indokolt esetben az állami iskoláknál megszervezik a tanulók napközbeni, kiscsoportos felügyeletét.

Előírják azt is, hogy az iskolában az igazgatónak vagy helyettesének bent kell lennie. Előírták azt is, hogy a versenyszerű sportolóknak legfeljebb 10 fős edzést lehet tartani.

Egy másik rendelettel visszaadják az önkormányzatok kezébe a döntést az óvodák, bölcsődék bezárásáról - Karácsony Gergely főpolgármester csak erre várt, nem sokkal korábban bejelentette, hétfőtől bezárnak a fővárosi és kerületi óvodák és bölcsődék, csak ügyeleti rendszer marad.

Felfüggesztik a nem a koronavírushoz kötődő szűrővizsgálatokat, állami fogorvoshoz csak sürgős esetben lehet menni. A veszélyhelyzet alatt az egészségügyi dolgozókat nem kell kötelezően nyugdíjba küldeni, a bíróságokon ítélkezési szünet jön.

Máris módosítják a szerdán életbe lépett rendeletet, amely kategorikusan megtiltotta, hogy az Olaszországból, Kínából, Iránból repülő, vonat vagy busz belépjen az országba. Ezekből az országokból csak magyarok érkezhettek. A szombati rendelet több ponton is módosít, egyrészt a hatályát kiterjesztik Izraelre is, másrészt pedig az ORFK rendészeti főigazgatója különös méltánylást érdemlő esetben a magyarok és külföldiek számára felmentést adhat a belépési tilalom és a karantén alól, illetve egyedi magatartási szabályt állapíthat meg, ha már átestek egy vizsgálaton, és annak eredménye negatív volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

Merjünk kicsit álmodni: teszten a kompakt Mercedes EQA villanyautó

Merjünk kicsit álmodni: teszten a kompakt Mercedes EQA villanyautó

Audi A3 35 TDI-teszt: a dízel jó hírneve

Audi A3 35 TDI-teszt: a dízel jó hírneve