szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az országos tisztifőorvos szerint jelenleg a csoportos fertőzések fázisában tart a koronavírus-járvány Magyarországon, de az "utolsó órákban" vagyunk, mielőtt megérkeznénk a tömeges megbetegedések időszakába. Éppen ezért mindenkinek felelőssége van a kórokozó terjedésének lassításában.

Koronavírus-világjárvány
Magyarországon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt. A korábban ismeretlen kórokozó (a SARS-CoV-2) a kínai Vuhan városából terjedt el világszerte. A tüdőgyulladással járó megbetegedés (a COVID-19) néhány hónap alatt több ezer halálos áldozatot szedett, naponta ezrek fertőződnek meg. A vírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár tett bejelentést az esemény kezdetén: péntektől a rendszeres sajtótájékoztatók folytatódnak, de az újságírók személyesen nem lehetnek ott. A nyilatkozók stúdióból fogják megválaszolni a kérdéseket, amelyeket e-mailben tehetnek fel.

A tájékoztatót csütörtökön Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, valamint Müller Cecília országos tisztifőorvos tartotta. Lakatos közlése szerint a törzs reggel hat órától ülésezett, és a tömeges megbetegedések időszakára készült fel, áttekintve a kórházi kapacitásokat és a betegutakat.

Azt is bejelentette: kijárási tilalmat, városok lezárását továbbra sem javasolt az operatív törzs, egyelőre a kormány sem készül ilyen döntésre. Hatósági házi karantént eddig 3065 esetben rendeltek el, azt pedig, hogy az érintettek betartják annak szabályait, már több mint 8 ezer alkalommal ellenőrizték eddig.

Üzletekkel szemben is intézkedtek már összesen 16 esetben: hét alkalommal szabálysértési eljárást indítottak, kilenc esetben feljelentést tettek, mert szabályszegést tapasztaltak.

Lakatos szerint továbbra is biztosított az áruszállítás: a bel- és külföldi áruforgalom is akadálytalan, de a határátkelőkön több tíz kilométeres sorokban várakoznak a kamionok a belépésre. Hogy a haladás könnyebb legyen, mostantól Rábafüzesnél és Rajkánál, valamint Kópházánál is beléphetnek Magyarországra a tehergépjárművek.

A humanitárius konvojokat továbbra is át fogja engedni Magyarország, amennyiben a fogadó országok garantálják, hogy beengedik az átutazókat. Szijjártó Péter erről egyeztet délután a szomszédos országok rendőri vezetőivel. Amennyiben azonban a kormány ezt nem látja garantáltnak, nem fogják átengedni az országhatárokra érkezőket – jelentette ki Lakatos.

Szlovákia és Magyarország abban egyezett meg, hogy a határtól 30 kilométeres sávban található munkahelyekre átjárhatnak az ott dolgozók. Csütörtökön még igazolás nélkül tehették ezt meg a munkavállalók, péntektől azonban igazolásra lesz ehhez szükségük.

A csoportos fertőzések időszakát éljük

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról számolt be, hogy 15 fővel 73-ra nőt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, az állapotuk a szakember szerint nagyon eltérő. Hatan a betegek közül súlyos állapotban vannak, őket a Dél-pesti Centrumkórházban ápolják.

A szakember jelezte: a laboratóriumi vizsgálatokat továbbra is az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően végzik. Ez minden gyanús eset, illetve a vele szoros kontaktusban lévő emberek tesztelését írja elő.

A második szakaszban vagyunk, csoportos fertőzések fordulnak elő hazánkban"

– jelentette ki Müller, megjegyezve: az ország minden részéből jelentettek eseteket, amelyek immár nemcsak "importáltak", hanem egymásnak adják át a kórokozót az emberek.

Az új eljárásrendről a tisztifőorvos elmondta: a gyanús eseteknek a háziorvossal kell telefonon kapcsolatba lépniük, és lehetőséget biztosítanak nekik, hogy az otthonukban vegyenek tőlük mintát. Ehhez az eszközök kiszállítását most szervezik, és az Országos Mentőszolgálat munkatársai végzik majd a tesztelést. "Így csak a minta utazik, a fertőzött otthon maradhat." A gyanús eseteket mindaddig gyanúsnak tekintik, amíg a laborvizsgálat ki nem mutatja, hogy negatív a teszt.

Mostantól tehát az enyhe tüneteket mutató páciensek is otthon maradhatnak majd karanténban, a súlyos tüneteket mutatókat viszont egészségügyi intézményekbe viszik. Már azon is gondolkodnak, hogy tömeges fertőződés esetén melyik intézményben látják majd el a betegeket.

A lényeg Müller szerint az, hogy ne történjenek találkozások a tünetmentes fertőzöttek és az egészségesek között. "Lesznek olyan honfitársaink, akik pozitívnak mutatkoznak, nekik nem kell intézménybe vonulniuk, ugyanakkor elkülönülten kell, hogy tartózkodjanak azért, hogy mást ne fertőzzenek meg. Ha otthon maradnak, nem helyes, hogy körülöttük van a család. Ha nem megoldható az elkülönülés, rendelkezésre áll az intézményi karantén. A lényeg, hogy ne történjenek találkozások, kontaktusok" – magyarázta.

Müller Cecília újra felhívta az időseket, hogy ne menjenek közösségbe, vásárolni, orvoshoz.

A tisztifőorvos szerint nem lehet megmondani pontosan, hogy mikor lépünk be a tömeges megbetegedések szakaszába, ezért most az a fontos, hogy késleltessük, ahogy lehet. "Ezért minden magyar állampolgár felelősséggel tartozik" – hangsúlyozta Müller Cecília. – "Itt vagyunk az utolsó órákban" – közölte, megismételve: mindenkinek be kell tartania az egészségügyi előírásokat.

Valamennyi intézkedés mellett akkor lehetünk csak sikeresek, ha betartják a tanácsainkat, és mindenki egy emberként, az egész ország érdekében cselekszik. Nem tudom elfogadni sem a fegyelmezetlenséget, sem a humorizálást. Ennek nincs itt a helye"

– jelentette ki az országos tisztifőorvos.

Kérdések

A koronavírussal fertőzött dél-koreai vívókról kérdezték a résztvevőket. Müller Cecília erről elmondta: elindult a járványügyi felderítés, amely kideríti majd, hogy honnan kapták el.

A minisztériumok a Népszava szerint nem nagyon akarják engedni, hogy a munkatársaik otthonról dolgozzanak. Lakatos Tibor erre válaszul jelezte: a kormányzati hivatalok gondolkodnak a home office lehetőségének bevezetésén.

A háziorvosok saját dolga vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ feladata a szükséges védőfelszerelések biztosítása? Müller Cecília szerint mindkettő igaz, bár az egyéni védőeszközök beszerzése jelenleg "rendkívül nehezített". Mint mondta, juttattak a háziorvosoknak sebészi maszkokat (amelyek a megfertőződéstől nem védenek), és úgy állították össze a munkarendjüket, hogy ne kelljen találkozniuk gyanús esetekkel. Egy második körben 19 344 darab FFP2-es szájmaszkot biztosítottak, amelyek a megyei mentőállomásokon felvehetők. Azt is hangsúlyozta a tisztifőorvos, hogy az egészségügyi dolgozók kockázata viszont nem egyforma: más mértékű veszélynek van kitéve egy háziorvos és egy intenzív osztályon dolgozó szakember.

Arra a kérdésre, mi indokolja, hogy a dohányboltok délután 3 óra után is nyitva legyenek, Lakatos Tibor úgy válaszolt: a társadalom egy részének ellátása érdekében hozta meg ezt a döntést a kormányzat.

A fiatalok veszélyeztetettségéről is kérdezték a résztvevőket. Müller Cecília úgy válaszolt: bárki megfertőzhet bárkit, a fiataloknak sem szabad összeverődniük. "Attól félünk mindig, amit látunk, ez viszont egy láthatatlan ellenség" – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos. Kiemelte még: az időseknél sokkal súlyosabb tünetekkel zajlik le a betegség, és a fiatalok, minél többen kapják el a fertőzést, annál könnyebben át tudják adni nekik.

Arra a kérdésre, hogy hány 65 év feletti orvosnak kellett abbahagynia a munkát az erről szóló rendelet után, nem tudott válaszolni Müller.

Sokan panaszkodnak arra, hogy többször is ki kell hívni a mentőt, mert nem érkezik ki hozzájuk mintát levenni. Müller a felvetésre úgy reagált: a rendszert most alakítják ki, addig a tüneteket produkálókat, akiket a háziorvosok kórházba utalnak, beviszik. "De ez nem egy akut beavatkozás: ne várja azt senki, hogy sürgősséggel érkezik hozzá a mentő" – magyarázta, hozzátéve:

erre a feladatra megyénként egy gépkocsi áll rendelkezésre.

Több cég átállt maszkok készítésére, koordinálja-e ezt valaki? – kérdezték Müller Cecíliát, aki megköszönt minden segítséget. Mint mondta, az operatív törzsnél lehet jelezni a feljánlásokat.

Dönthetnek-e azok, akik pozitívnak bizonyultak arról, hogy otthon maradnak? Ha olyan tüneteket mutat a páciens, amelyek kórházi kezelést igényelnek, kórházba is viszik. De enyhe tünetekkel maradhatnak otthon. Ilyenkor a családtagjaikat kérik meg, hogy "különüljenek el tőlük". Jelenleg a pozitív esetek szoros kontaktjainál is elvégzik a laborvizsgálatot, de el fog érkezni az a pillanat, amikor ez már nem fog megtörténni – magyarázta az országos tisztifőorvos.

Hogy tudnak fellépni a járványügyi helyzetet kihasználó csalók? Lakatos Tibor arról számolt be, hogy számos ilyen esetet vizsgálnak, de konkrét számot nem tudott említeni.

A Szent Imre kórházban valóban elhunyt koronavírusos beteg, akinél a fertőzés csak a halála után bizonyosodott be? Müller Cecília azt állítja, más, a COVID-19 betegségben meghalt páciensről nem tudnak, csak arról az egyről, akinek az elhunytáról korábban beszámoltak.

Arra a felvetésre, hogy egyre többen viszik menhelyre a házi kedvenceiket a járványtól, karanténtól tartva, a tisztifőorvos úgy válaszolt: a vírus az állatok szőrén nem él sokáig túl, ezért a kedvencek nem jelentenek veszélyt a vírus terjedése szempontjából. De a higiénés szabályokat fontos betartani.

Hogyan érinti a vérkészleteket a járvány? A miniszter felfüggesztette az elektív, azaz a halasztható műtéteket, emiatt az igény a vérre jelentősen csökken – válaszolta Müller Cecília.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Orbán mint elrettentő példa a Daily Show-ban, 60 új igazolt eset Magyarországon – járványhírek percről percre

Orbán mint elrettentő példa a Daily Show-ban, 60 új igazolt eset Magyarországon – járványhírek percről percre

Orbán lett az elrettentő példa egy híres amerikai tévéműsorban a felhatalmazási törvény miatt

Orbán lett az elrettentő példa egy híres amerikai tévéműsorban a felhatalmazási törvény miatt

Csak 5759 kilométert futott ez a 48 éves eladó Lamborghini

Csak 5759 kilométert futott ez a 48 éves eladó Lamborghini