Tetszett a cikk?

A koronavírus-járvány idején is jelentkezik a Fülke, a hvg.hu közéleti podcastja. Radó Péter oktatáskutatóval arról beszélgettünk, milyen hatása van a vírusnak a magyar oktatásra.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Radó Péter oktatáskutatóval, a CEU Közpolitikai Tanulmányok Központjának munkatársával a koronavírus-járvány és a személyes találkozások csökkentése miatt Skype-on keresztül beszélgettünk.

A kérdés az, hogyan alakult át a magyar oktatás és tért át a rendszer a digitális távoktatásra.

Amikor Orbán Viktor bejelentette, hogy a diákok előtt bezárnak az iskolák és áttérnek a digitális távoktatásra, akkor azt mondta, úgyis be akarták vezetni jövőre, most kicsit hamarabb jött el az időpont.

Radó azt mondta, a jelen helyzetben

az állam a legkisebb szereplő szerencsére.

Radó Péter
©

Beszélgetésünkben szó esik arról, hogy:

  • mik az első hét tapasztalatai,
  • kaptak-e központi segítséget a tanárok, vagy marad a kreativitás,
  • felkészítették-e erre a szülőket,
  • mi a helyzet az elmaradottabb helyeken, ott mit kezdenek a digitális oktatással, illetve
  • fenntartható-e ez a helyzet hosszabb távon.

Szóba kerül még Maruzsa Zoltán államtitkár is, aki úgy fogalmazott, nem halasztják el az új Nemzeti alaptanterv szeptemberi bevezetését, a pedagógusoknak most ráadásul több szabadidejük van, így van lehetőségük elvégezni az alaptantervvel kapcsolatos feladatokat.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

 

Aki a podcastbeszélgetés után/mellett olvasna is a témáról, annak ajánljuk Balla István cikkét, ami Viharos gyorsasággal álltak fel a digitális operatív törzsek az iskolákban címmel jelent meg lapunk oldalán.

Idézünk belőle:

A legtöbb helyen izgalmas kihívásként tekintenek a tanárok a közoktatás digitális térbe helyezésére, napok óta az innovációs lehetőségeken gondolkodnak a tantestületek. Mindenképp egy nagy oktatási és szociális kísérletről van szó, aminek azért megvannak a veszélyei is: a leszakadó rétegek hátrányai várhatóan még inkább nőnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dr. Szakmány Tamás: Aki elutasítja az oltást, a tükörben egy gyilkost fog látni

Dr. Szakmány Tamás: Aki elutasítja az oltást, a tükörben egy gyilkost fog látni

Bruce Springsteen és a Foo Fighters is fellép Joe Biden beiktatási ünnepségén

Bruce Springsteen és a Foo Fighters is fellép Joe Biden beiktatási ünnepségén

Kivonul az orosz hadsereg Közép-Afrikából, miután választást nyert a Kreml-barát elnök

Kivonul az orosz hadsereg Közép-Afrikából, miután választást nyert a Kreml-barát elnök