szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miközben a legtöbben biztosak abban, hogy Magyarországon is tömegeket fertőz majd meg a koronavírus, a Publicus Intézet felmérése szerint azt is gondolja a többség: a járvány csak másokat fog megbetegíteni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Amíg lakhelyelhagyási, illetve kijárási tilalom nem szorítja rá az embereket, nem hagy alább a boltba járkálási kedv, és az sem dolgozik feltétlenül otthonról, aki megtehetné – írja a Népszava. Ezt a hamis biztonságérzettel magyarázzák: a lap megbízásából közvélemény-kutatást készítő Publicus Intézet úgy találta:

a megkérdezettek 63 százaléka százaléka bízik abban, hogy ő maga nem kapja el a koronavírust, miközben 76 százalék biztos abban, hogy az tömegeket fog megfertőzni Magyarországon is.

A durva járványt váróknak az iskolabezárásokról csak 17 százaléka gondolja úgy, hogy a jelenlegi helyzet rövid távon, egy hónap alatt megoldódik. Kétharmaduk úgy látja, hogy legalább két-három hónapig (praktikusan a tanév végégig) nem nyitnak ki újra az oktatási intézmények. Ugyanez a kör abban is biztos, hogy még számos korlátozással kell szembenéznie.

A kijárási tilalmat a párttáborok közül a Fideszé fogadja el a legkevésbé:

a kormánypárti szavazók negyede szerint ilyesmire semmi szükség.

Ebben két tényező játszhat szerepet a Publicus szerint. Az egyik, hogy a nagyobbik kormánypárt bázisa a kisvárosokban és a falvakban sokkal erősebb, mint a többi politikai erőé, ahol a kormánykommunikáció szerint egyelőre mérsékelten van jelen a vírus. A másik, hogy a Fidesz támogatói között sok az idős. Márpedig

a kijárási tilalmat a vállalkozók mellett a nyugdíjasok ellenzik a leginkább, 25-27 százalékos arányban.

Az idősek ellenzik legjobban (39 százalékos arányban) a plázák és az élelmiszert nem áruló üzletek esetleges bezárását is.

Ami a tömegközlekedés – a BKV-, a MÁV-, a Volán- és a helyi járatok – korlátozását illeti, ezt ugyancsak a nyugdíjasok elleneznék a legkeményebben (65 százalék), de a diákok 53, az alkalmazottak 44, a vállalkozók 33 százaléka sem értene egyet vele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha már mindene megvan, akár házat is rendelhet az Aliexpressről

Ha már mindene megvan, akár házat is rendelhet az Aliexpressről

Különleges helyszínen rendezik meg és teszik Covid-biztossá a vasárnapi Oscar-gálát

Különleges helyszínen rendezik meg és teszik Covid-biztossá a vasárnapi Oscar-gálát

Van otthon egy használt laptopja? Itt megtudja, mennyit kaphat érte

Van otthon egy használt laptopja? Itt megtudja, mennyit kaphat érte