T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

Közben honvédelmi irányító törzsek jelentek meg a Telekomnál, a Tesconál, a CBA-nál és a Richternél is. Az Operatív Törzs szerdai tájékoztatója.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Szerda reggel közölték, hogy meghalt a 10. koronavírusos beteg Magyarországon, egy brit állampolgár hunyt el. A beazonosított fertőzöttek száma pedig 226-ra nőtt hazánkban. Az igazolt fertőzöttek közül 212 magyar, 10 iráni, 2 brit, 1 kazah és egy vietnámi állampolgár. Ezek mellett nyilvántartanak 21 gyógyultat. Kórházi karanténban jelenleg 85 fő van. Magyarországon eddig 6817 mintát vizsgáltak meg akkreditált laboratóriumban.

A törzs szerdai tájékoztatóján Ratatics Péter, a MOL ügyvezetői igazgatója kezdte a tájékoztatást. Bejelentette, hogy az elmúlt időkben azon dolgoztak, hogy a MOL almásfüzitői gyárában fertőtlenítőszereket tudjanak gyártani. Ez sikerült, mondta Ratatics, így innen tudják ellátni a közintézményeket, közlekedési vállalatokat, nagyüzemeket, majd a kiskereskedelmet.

Napi 50 ezer litert gyártanak, amivel a következő 2-3 hónapra a teljes országot el tudják látni.

Tárgyakat is tudnak ezzel fertőtleníteni, de az emberi bőrre is jó ez a szer.

©

MOL-fertőtlenítő a WHO ajánlása alapján

A tájékoztató után a MOL közleményt adott ki erről.

A koronavírus elleni védekezés érdekében a MOL megkezdte a Magyarországon hiánycikknek számító kéz-, és felületfertőtlenítő termékek gyártását. A vállalatcsoporthoz tartozó és kenőanyagok gyártásával foglalkozó MOL Lub Kft. mindössze két hét alatt állította át almásfüzitői üzemének egyik, korábban szélvédőfolyadékot készítő gyártósorát. Az egység a nap 24 órájában, három műszakban megállás nélkül dolgozik és termeli ki a napi mintegy 50,000 literes mennyiséget, amivel a MOL jelentősen hozzá tud járulni a koronavírus okozta higiénés helyzet eredményes kezeléséhez.

A két új termék receptúrája a WHO ajánlása alapján készült, amelyeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ a helyzetre való tekintettel rekordgyorsasággal vizsgált be és hagyott jóvá. A kézfertőtlenítőhöz szükséges etanolt magyar forrásból szerezte be a MOL Lub, így hazai beszállítótól, hazai cég állítja elő a hazai higiéniás termékeket.

©

Az első legyártott mennyiségeket a MOL Lub már le is szállította a Magyarország kormánya mellett működő Operatív Törzs által meghatározott és a koronavírus kezelésében kiemelt fontossággal bíró állami intézményeknek (pl. kórházaknak, hulladékkezelőnek, közüzemeknek) és önkormányzatoknak. A termelés és a kiszállítás folyamatos lesz, ezzel megszűnhet az ellátási probléma. A MOL finomítóiban, üzemeiben és töltőállomásain dolgozó szakembereit is ezzel a fertőtlenítőszerrel védi a vírus ellen annak érdekében, hogy mindig megfelelő létszámú állomány tudja biztosítani az ország energiaellátását. A MOL Lub egyúttal azon is dolgozik, hogy mihamarabb elindulhasson a termék kiskereskedelmi értékesítése, hogy a lakosság is hozzáférhessen a jelenleg hiánycikknek minősülő termékhez.

A MOL Hygi egyelőre 2 literes, újrahasznosítható műanyagból készült flakonban érhető el, de a MOL Lub kisebb kiszereléseket is alkalmaz majd a jövő hónaptól.

Ezen felül a MOL-csoport Szlovákiában és Horvátországban is megkezdi fertőtlenítők gyártását a helyi üzemeiben az országos igények lefedésére.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az ellátásról beszélt. Úgy fogalmazott, hogy a külföldi beszerzésen túl a hazai gyártókapacitást is használjuk a védekezésben. A hazai gyártókapacitást is a védekezésre összpontosítják, amire jó példa a MOL és a velük kötött megállapodás. A kínai beszerzésekről azt mondta, az elmúlt években baráti viszony alakult ki a két ország között.

Szóba kerültek a honvédelmi irányító törzsek is, erről Ruszin Romulusz dandártábornok beszélt. 71-ről 84-re emelkedett azon vállalatok száma, ahol megjelentek a katonák.

Közte van a Telekom, a Tesco, a CBA, a Spar, a COOP, az Egis, a Teva, a Richter is.

©

De Ruszin azt monda, hogy

nem úgy kell elképzelni ezt, hogy mostantól fegyveresek fognak állni a pénztáraknál.

A katonák – Ruszin elmondása szerint – már nemcsak a határokon vannak jelen, hanem 15 nagyvárosban is segítik a járőrözést. A dandártábornok szerint már intézkedtek is a katonák, amikor „külföldi állampolgárok inzultáltak magyarokat.” Ekkor közbeléptek, és megvárták a rendőrök kiérkezését.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a már általunk is leírt számokat ismertette, 226 igazolt fertőzött, 10 elhunyt. Elmondta, minden elhunyt esetében egy krónikus alapbetegség is jelen volt, erre „rakódott rá a koronavírus-fertőzés.”

Majd az idősekhez szólt. Elsősorban azokhoz, akik nem az otthonukban élnek, hanem idősotthonban. A szakember azt mondta, ezekben az otthonokban se alakuljon ki csoportos együttlét, a lakók tartsanak fizikai távolságot egymástól. Felhívta a figyelmet a szellőztetés fontosságára, illetve megjegyezte, az intézményekben felvételi zárlat van. A testi frissesség mellett – akár kis sétával a lakásban – a mentális egészség megőrzése is fontos, lehet kézimunkázni, rejtvényeket fejteni az időseknek.

Lakatos Tibor ezredes arról az új kormányrendeletről beszélt, amivel 15 milliárd forintot különített el a kabinet eszközbeszerzésre. Folytatódhat a védőeszközök beszerzése (maszkok, kesztyűk, lélegeztetőgépek). A törzs elrendelte az intenzív ellátás kapacitásbővítését, tette hozzá.

 • Kiskunhalason a konténerkórház építése jó ütemben zajlik, már kiépítették a lélegeztetőgépek beszerelésének lehetőségét.
 • A Hungexpón kiépülő ideiglenes kórház jelenleg 330 fő befogadására alkalmas, de ez bővíthető. És csak akkor használják majd, ha a rendes kórházi kapacitás már nem elegendő.

Ahol a polgármesterek kijárási tilalmakat rendeltek el, ott a kormánymegbízottak törvényességi észrevételeket fognak tenni – jelentette az ezredes.

Kérdések

 • A HírTV a hatósági házi karanténról kérdezett. Kiderült, hogy eddig ezt olyanok esetében rendelték el, akik nem fertőzöttek voltak, csak olyan helyről jöttek haza. „Fertőző beteget eddig nem utaltak ilyen helyre.” Mert ők eddig kórházban voltak, de ha a kórházak telítődnek, fertőző beteg is kerülhet majd hatósági házi karanténba. Eddig 2 főt figyelmeztettek a hatósági házi karantén megszegése miatt, 26 helyszíni bírságolás történt (átlag nagyjából 20 ezer forintra.)
 • Az Index a tesztelés gyakoriságáról kérdezett, milyen gyakran tesztelnek. Müller Cecília azt mondta, a WHO ajánlása alapján kettő teszt kell ahhoz, hogy valakiről ki lehessen jelenteni, hogy fertőzött vagy sem, indokolt esetben van három tesztelés.
 • Az RTL megkérdezte, vannak-e tömeges megbetegedések. Nincs Müller Cecília szerint, csak a csoportos megbetegedettek száma növekszik. 6 fő szorul intenzív ellátásra, ezt is az RTL kérdésére mondta Müller, de az nem derült ki, hogy például lélegeztetésre mennyien szorulnak.
 • A különböző – állami és magán – kórházakban, egészségügyi intézményekben Budapesten és országosan hány helyet készítettek elő a járvány miatt? Ezt lapunk kérdezte. Müller azt mondta, felkészülési rend szerint készülnek, mára az egész ellátórendszer bevonódott, a megyei ellátórendszer is. „Hétről hétre fejlesztjük a kapacitást.”
 • Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn arról beszélt, jóval több beteg lehet, mint amennyit regisztráltak. Mit mond erre Müller? „Ez így van, mindenhol így van.”
 • A 65 év feletti háziorvosok nem vonultak ki az ellátórendszerből, telefonon keresztül látják el feladataikat – derült ki a törzs tájékoztatóján.

A hvg.hu szerkesztőségéből az alábbi kérdéseket küldtük az Operatív Törzsnek:

 • Mikor indul a mobiltesztelés? Ezt milyen formában, kik vehetik igénybe?
 • A különböző – állami és magán – kórházakban, egészségügyi intézményekben Budapesten és országosan hány helyet készítettek elő a járvány miatt?
 • Meg tudják-e erősíteni, hogy a Heim Pál Gyermekkórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályát is átalakították erre a célra?
 • Milyen következtetést lehet levonni abból, hogy itthon régiós összehasonlításban a halálozás aránya kiemelkedően magas a betegekhez képest?
 • Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn arról beszélt, jóval több beteg lehet, mint amennyit regisztráltak. Nem gondolják, hogy több teszt elvégzésével közelebb lennénk a valósághoz?
 • A betegek között van-e kiskorú, ha igen, hány éves és milyen állapotban van?
 • Hány orvos és ápoló fertőződött meg? Közülük mennyien kapták el kórházban ápolt koronavírusos betegtől (különösen olyantól, akinél csak később állapították meg, hogy vírusos)?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!