Tetszett a cikk?

Miközben a hivatalosan közölt adatok alapján más országokhoz képest nálunk még mindig alacsony a koronavírussal fertőzöttek száma, az operatív törzs titokban már egy több száz férőhelyes ellátóhelyet rendeztetett be a Hungexpo területén – tudta meg a hvg.hu, miután sikerült egy fotót megszereznünk a készülő, valószínűleg járványközpontnak szánt helyszínről. Bár hétfőn Orbán Viktor a parlamentben még a kesztyűk darabszámáról is beszámolt, ezt a frissen berendezett, óriási méretű létesítményt nem említette.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A héten fejeződött be a kialakítása egy Hungexpo területén található, koronavírus miatt létrehozott új központnak, a munkába információink szerint még tűzoltókat, illetve katasztrófavédőket is bevonták. A birtokunkba került egy fotó, amelyet benn, a helyszínként szolgáló G-pavilonban készített egy a Hungexpót belülről ismerő, névtelenséget kérő forrásunk.

Azt nem tudta megmondani, hogy pontosan milyen célra szerelték fel a hatalmas, több ezer négyzetméteres helyet, de elmondása szerint több száz ágy sorakozik egymástól nagyjából 4 méter távolságra felállítva. Ránézésre ahhoz hasonlít, mintha valamilyen természeti katasztrófa esetén ki kellene telepíteni embereket, akiket valahol sürgősen el kell helyezni. Informátorunk a matracok állapota, szaga alapján azt vélelmezi, hogy a pokrócokat, tábori ágyakat nem most szerezhették be, hanem egy raktárból hozhatták.

Így néz ki a berendezett csarnok:

A Hungexpo G pavilonja most így néz ki
©

A Hungexpo Zrt. honlapján március 19-i dátummal jelent meg egy tájékoztatás arról, hogy az operatív törzs számára felajánlották a 9000 négyzetméteres, legmodernebb kiállítási csarnokukat, a G pavilont. Ez „mobil falakkal szekcionálható, és további épített mobil elemekkel felosztható, körülhatárolt, rendelkezik mosdóblokkokkal, és a kapcsolódó pavilonban orvosi vizsgálóhelységek, pihenőszobák kialakítására is lehetőség nyílik” – sorolták, így szerintük szükség esetén egészségügyi ellátóhelyként is felszerelhető. Erről az operatív törzs nem kommunikált.

A fotó láttán megkerestük a Hungexpo illetékeseit, mire azt a rövid választ kaptuk, hogy „az operatív törzs köszönettel fogadta felajánlásukat a G pavilon egészségügyi ellátóhelyként való használatára és „megkezdte a terület felmérését és előkészítését”. Minden más információért viszont a törzshöz irányítottak bennünket.

Csakhogy mivel nekik a napi, újságírók részvételével zajló tájékoztatók megszüntetése óta csak előre, online lehet kérdéseket feltenni, elküldtük az új, be nem jelentett központ kialakítására vonatkozó megkeresésünket, de erre nem válaszoltak a sajtó informálására szánt időkeretben.

A járványhelyzetről szóló összes cikkünket itt megtalálja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sokadszorra költöznek, most Aranyparádén vitték a fáraókat új múzeumukba

Sokadszorra költöznek, most Aranyparádén vitték a fáraókat új múzeumukba

Magyarországot is elérte a globális bringahiány

Magyarországot is elérte a globális bringahiány

Fürjes helyett Palkovics csinál helyet a kínai egyetemnek Budapesten

Fürjes helyett Palkovics csinál helyet a kínai egyetemnek Budapesten