szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Index által megírt történetben több érthetetlen részlet is van.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Április 14-én azzal hívott fel egy Pest megyei nőt a Péterfy Kórház Szövetség utcai belgyógyászatának intézményvezetője, hogy idős rokona koronavírustesztje a látogatási tilalom ellenére is pozitív lett, két nappal később, április 16-án pedig már azért telefonáltak neki, hogy a nagymamája meghalt – írja az Index.

Azt nem tudni, hogy az idős asszony halálát pontosan mi okozta, a család a halottvizsgálati bizonyítványt még nem kapta meg. Az intézményben viszont arra kérték, hogy a 64 ezer forintos ápolási díjat fizesse be.

„A telefonban nem mondtak semmit. Nem árulták el, hogy a koronavírus miatt halt-e meg, hogy szenvedett-e, hogy kellett-e lélegeztetni

 – mondta az Indexnek az idős asszony unokája.

A nő április 20-án, hétfőn járt a kórház Szövetség utcai tömbjében, ahol egy ügyintézőnek adhatta le a pénzt, és tőle vehette át rokona iratait, de orvossal akkor sem beszélhetett. Megkapta viszont a zárójelentést, amely nagymamája április 2-án lázasodott be, később pedig kimutatták nála a koronavírust. A nő állapota nem javult, és április 15-én reggel elhunyt.

Unokája a portálnak elmondta, hogy

családnak nem említették, hogy idős rokonuk lázas, és azt sem, hogy nem április 16-án, hanem már egy nappal korábban meghalt, ráadásul csak négy nappal később, április 19-én került fel a koronavírus-fertőzésben elhunytak listájára.

A 90-es éveiben járó asszonyt tavaly ősz óta kezelték a Péterfy Sándor Utcai Kórház Szövetség utcai III. Krónikus Belgyógyászati Osztályán. Demenciában és Alzheimer-kórban is szenvedett. A család március 8-tól nem láthatta a nagymamát, állapotáról eleinte semmilyen információt nem kaptak.

„Az orvosok elérhetetlenek, a nővérek leterheltek voltak. Végül csak azért kaptam felvilágosítást az állapotáról, mert elmaradtam a havi ápolási díj befizetésével, és az intézményvezető március végén személyesen hívott fel emiatt

 – mondta az unoka.

Az Index beszámolók alapján megtudta, hogy a Péterfy Sándor Utcai Kórház Szövetség utcai osztályán az elmúlt napokban többen is meghaltak. A portál megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) és az operatív törzset is, csak az előbbi válaszolt, és Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályához irányította a megkeresést, ahonnan viszont szintén nem reagáltak. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Euobserver: Négyen meghaltak nem sokkal a Szputnyik V beadása után

Euobserver: Négyen meghaltak nem sokkal a Szputnyik V beadása után

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

Ezért ne hagyja nyitva soha az autóját, amíg vásárol

Ezért ne hagyja nyitva soha az autóját, amíg vásárol