szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ellenőrök több higiéniai szabálytalanságot tapasztaltak az intézményben.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egymillió forintra büntette és a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében újabb járványügyi intézkedések végrehajtására kötelezte a Pesti Úti Idősek Otthonát Budapest Főváros Kormányhivatala. Az intézményben – ahol a legutóbbi adatok szerint 295 gondozott és 26 dolgozó lett fertőzött, és 34-re emelkedett az elhunytak száma – a X. kerületi hivatal munkatársai tartottak helyszíni ellenőrzést a napokban.

Az idős gondozottak védelme és a további megbetegedések megelőzése érdekében a kormányhivatal számos higiéniai intézkedést vár az intézménytől, és azt, hogy a megfelelő egészségügyi ellátás érdekében szüntesse meg a személyi minimumfeltételt érintő hiányosságokat, és csak megfelelő képzettséggel rendelkező, szakápolást végző egészségügyi dolgozókat alkalmazzon.

A Pesti úti katasztrófa: negróval a járvány ellen

Miközben a Pesti Úti Idősek Otthonában töretlenül nő a fertőzöttek és a halottak száma, az állami szervek látványakciókkal, a Fővárosi Önkormányzat pedig dokumentumokkal igyekszik kezelni az egyetlen olyan problémát, amit nem most kéne megoldani: a felelősség kérdését. A politikai meccs azt is akadályozza, hogy legalább más intézményekben hatékonyabb legyen a járvány elleni védekezés.

A hatóság kötelezte az intézmény vezetését, hogy gondoskodjon az idősotthon ápolói számára a dolgozói öltözőkben a kézfertőtlenítéshez szükséges eszközökről, a felületfertőtlenítés szabályainak kidolgozásáról, a többször használatos orvosi eszközök megfelelő sterilizálásáról, a gyógyszerek lejárati idejének folyamatos ellenőrzéséről, valamint a szennyes- és a hulladékkezelés szabályainak betartásáról.

A fenti intézkedésekre azért van szükség – írták –, mert a helyszíni ellenőrzésen több szabálytalanságot tapasztaltak, például nem volt szabályszerű a többször használatos orvosi eszközök kezelése. A nővérdolgozókban nem biztosított az előírásoknak megfelelő kézfertőtlenítés, a munkafelületeken keveredik a tiszta és szennyezett terület (például a steril fecskendő és a veszélyes hulladékgyűjtő doboz az ellenőrzés idején egymás mellett volt), a férfi dolgozói öltözőben a kézmosóknál semmilyen kézfertőtlenítő, kézmosószer és kéztörlési lehetőség nincs.

A közlemény szerint az intézményben a gyógyszerek felhasználhatóságának idejét nem megfelelően ellenőrzik, nem készül az ellenőrzésről dokumentáció, valamint több lejárt gyógyszert és gyógykészítményt találtak. A felületek, az ápolási eszközök fertőtlenítése, tisztítása nem szabályozott, ad hoc jellegű. Az alkalmazott fertőtlenítő oldat minősége, mennyisége nem szabályozott. Nincs kijelölt helyiség és tárgyi feltétel az ápolási eszközök tisztítására, fertőtlenítésére, a szobavécé tisztítása, fertőtlenítése például a zuhanyozókban történik.

A szennyesgyűjtő helyiséget az ellenőrök rendezetlennek, áttekinthetetlennek találták; kézmosó van, de a csap és környéke nem hozzáférhető, a takarításra szolgáló eszközök nem azonosíthatók, a felületfertőtlenítés és a takarítás folyamata nem nyomon követhető.

Azt is hozzátették, hogy a szennyesszámolást végző dolgozó nem használ megfelelő védőfelszerelést. Szabálytalan a hulladékgyűjtés, a gyűjtőedényekben keveredik a veszélyes hulladéknak minősülő ledobott, egyszer használatos kesztyű, szájmaszk és az egyéb hulladék. A jelenleg használt nagyméretű veszélyes hulladékgyűjtő kartondobozok nem alkalmasak a kesztyű és szájmaszk gyűjtésére.

A kormányhivatal jelezte:

figyelemmel arra, hogy fenti hiányosságok járványhelyzet idején álltak fenn, a kerületi hivatal a jogszabály szerint az egészségügyi bírság kiszabásától nem tekinthetett el.

A kerületi hivatal a büntetés összegének megállapításakor enyhítő körülményként vette figyelembe azt, hogy a szolgáltatóra először róttak ki bírságot, hogy az ellenőrzés alatt együttműködést tapasztaltak és hogy saját hatáskörben intézkedéseket hajtott végre az intézmény. Súlyosbító körülményként értékelték ugyanakkor a járvány idején elkövetett többszörös jogsértést.

A fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon annak ellenére vált a koronavírus-járvány budapesti gócpontjává, hogy március 9-e óta az ehhez hasonló intézményekben látogatási és kijárási tilalom van. A kormányoldal a fővárost teszi felelőssé az otthonban kialakult állapotokért, Karácsony Gergely főpolgármester viszont azzal érvel, hogy csupán azért derült ki, hogy vannak fertőzöttek az ott gondozottak és dolgozók között, mert saját hatáskörben maguk kezdték meg a tesztelést. Egy biztos:

Karácsony Gergely érvelése félremegy a Pesti úti otthonról, de a másik oldalé is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

A belga nacionalistáknak nem hiányzik a Fidesz

A belga nacionalistáknak nem hiányzik a Fidesz