szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szabályokon a magyar miniszterelnök kedvéért sem változtat az Európai Parlament.

A szabályok értelmében kizárólag az államfő vagy kormányfő képviselheti a tagállamokat az Európai Parlament vitáin, ezért Varga Judit igazságügyi miniszter nem szólalhat fel az Európai Parlament csütörtöki, Magyarországról szóló vitáján.

Jaume Duch, az EP szóvivője sajtótájékoztatóján elmondta: egyetlen kivétel, ha az adott politikus a soros EU-elnökséget képviseli, azaz jelen esetben Horvátországot.

Ezért arra sincs lehetőség, hogy – Orbán Viktor kérésére – Varga Judit holnap felszólaljon a vitán.

Az EP szóvivője még azt is hozzátette, pozitív fejleménynek tartották, hogy a magyar kormány is részt akar venni a vitán, amire már korábban is többször lehetőséget adtak Orbánnak. A szabályokon azonban nem változtatnak.

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli kedden hívta meg Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a magyar felhatalmazási törvényről, valamint a magyar jogállamiság helyzetéről szóló csütörtöki vitára.

Orbán még aznap válaszolt Sassolinak, amiben azt írta, hogy jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, így a magyar kormány képviseletében Varga Judit igazságügyi és európai uniós ügyekért felelős miniszter tud részt venni a vitában.

„Tekintettel arra, hogy az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége képviseletében egy államtitkár lesz jelen, tisztelettel kérem, hogy a vitában biztosítson felszólalási lehetőséget Varga Judit miniszternek" – írta a magyar miniszterelnök.

A helyzet meglehetősen pikáns, mert Orbán lényegében Varga Judit igazságügyi miniszter nyilatkozata miatt kapta a meghívót. Varga az MTI-nek néhány napja ugyanis azt mondta, az EP a magyar kormány mellőzésével akar ítéletet mondani Magyarország felett a koronavírus-járvány közepén.

A magyar felhatalmazási törvényről csütörtök reggel 9 órakor kezdődik a vita az Európai Parlament plenáris ülésén, az eseményen Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke is részt vesz. Szavazás most nem lesz, a vita után nem fognak állásfoglalást elfogadni a képviselők, az viszont nem kizárt, hogy egy későbbi plenáris ülésen szavaznak majd róla.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kirúgták a brit férfit, majd másnap 1 millió fontot nyert a lottón

Kirúgták a brit férfit, majd másnap 1 millió fontot nyert a lottón

Megint új diákhitelt vezetnek be Magyarországon

Megint új diákhitelt vezetnek be Magyarországon

Összegyűlt a pénz a magyar olimpikon kislányának kezelésére

Összegyűlt a pénz a magyar olimpikon kislányának kezelésére