szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miután hétfőtől újabb egészségügyi szolgáltatások váltak elérhetővé, az emberek szinte megrohamozták az intézményeket. Több helyen tumultus alakult ki, ami Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint nem jó hír. Az operatív t örzs keddi tájékoztatója.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Keddre öt újabb halálos áldozata lett a járványnak itthon, ezzel 467 főre emelkedett az elhunytak száma. Egy nappal korábban, hétfőn 11 halálos áldozatról számolt be az operatív törzs oldala. A beazonosított fertőzöttek száma pedig 3556-ra nőtt az országban, egy nap alatt 21 új fertőzöttet találtak. A legtöbb fertőzött továbbra is Budapesten (1689), illetve Pest (486), Fejér (359), Zala (226) és Csongrád (114) megyékben van.

1412-en már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek 45%-a , az elhunytak 62%-a, a gyógyultak 46%-a budapesti. Hatósági házi karanténban 10 394-en vannak. Eddig összesen 138 697 mintavétel történt. “A védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed” – figyelmeztetnek az oldalon.

A törzs keddi tájékoztatóját Bodó Sándor államtitkár kezdte. A munkahelyvédelmi bértámogatásról beszélt, azt mondta, erre eddig 7200 vállalkozás jelentkezett, amit 95 ezer embert érint. A munkavállalóknak így átlag 167 ezer forintos támogatás jut. Van hat olyan cég is, amik 1000 fő fölött foglalkoztatottal működnek, és ezek a cégek is pályáztak a bértámogatásra.

Eddig több mint százezer embernek segítettünk, hogy megmaradjon a munkahelye – jelentette.

A regisztrált álláskeresők száma 330 ezer volt április végén, ezért “haladni kell tovább” a munkahelyteremtésben, a munkahelyek megtartásában – mondta. Indul egy 80 milliárd forintos munkahelyteremtő bértámogatás is – fogalmazott Bodó, részletek a munka.hu oldalon.

Bodó után Müller Cecília országos tiszti főorvos kapott szót, az általunk is ismertetett friss számadatokról beszélt először.

Az összes elhunyt közül 434-en 60 év fölöttiek – jelentette, megjegyezte, hogy a 31-40-es korosztályba tartozók közül mindössze hárman haltak meg, a 41-50-es korosztályból 8-an. Müller arról is beszélt, hogy miután több vidéki kórház újra fogad betegeket, hétfőn tumultus alakult ki, ami nem jó hír, a tiszti főorvos mindenkinek a figyelmét felhívta, hogy csak előzetes, telefonos egyeztetés után menjenek az emberek kórházba.

Nem tehetünk pontot a járvány végére, meg kell tartani az éberségünket – mondta.

Majd azt mondta, a nyitás után újra fontos hangsúlyozni, sem a szúnyog, sem a kullancs nem terjeszti a koronavírust. Tehát: megengedett és kívánatos a szabadban eltöltött idő. De azért vigyázzunk: új, egzotikus szúnyogfajták jelentek meg Magyarországon, amik korábban csak trópusi vidékeken volt ismert. “De jelenleg nincs meg az életterük Magyarországon, és nincsenek jelen a kórokozók sem”, ezért a járványügyi kockázat ezekben az esetekben alacsony. A szúnyogok után Müller a kullancsokról beszélt. Vigyázzunk, legyünk óvatosak – ez az összefoglalója ennek a résznek.

Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta, a hatóság házi karantént ellenőrző mobilapplikációt már 980-an töltötték le. Az elmúlt 24 órában a rendőrök 31 esetben tapasztaltak szabályszegést az ország különböző pontjai.

Kérdések

Meddig ajánlott ugyanazt a maszkot használni? Egyetlen alkalomra. Hazatérés után a textilből készült maszkot mossuk ki. Az egészségügyi maszkot 4 óránként kell cserélni, de más maszkokra ilyen előírás nincs – azonban Müller ott is 4 órás használatot javasol.

Ölelés? Puszi? Lehetségesek ezek, ha találkozunk idős rokonainkkal? Ezt a Lokál kérdezte. “A nagyszülők és az unokák találkozhatnak egymással”, de fontos, hogy csak az egészséges emberek találkozzanak. De – folytatta Müller – épp itt az ideje, hogy kifejezzük szeretetünket.

Sávos vásárlás továbbra is indokolt? Igen.

Orvosi alkalmassági vizsgálat előtt is kell a telefonos bejelentkezés a háziorvosnál? Igen. De ha valaki egészséges, nem kell koronavírusteszt az érkezés előtt.

Mik a tapasztalatok az enyhítés első napja után Budapesten? A rendőrök nem tapasztaltak a fővárosban szabályszegő magatartást.

Mi a tanács, ha valaki visszamegy a munkahelyére a home office után? Fokozott személyi higiénia, gyakori kézmosás és felülettisztítás, szociális távolság megtartása. A hvg.hu oldalán ITT írtunk erről részletesen.

Veszélyesek a játszóterek fertőtlenítésére használt szerek? Nem. Ezek engedélyezett szerek, alkoholalapúak, gyorsan elpárolognak a felületekről.

Gyermekeknek kell maszkot hordani? A jogszabály nem tesz különbséget abban, kinek kell maszk, de Müller szerint a gyermekek nem kitettek a vírusnak. "Úgy gondolom, hat éven aluli gyermekekre nem szabad rákényszeríteni a maszkot" – mondta.

Viseljenek a 18 év felettiek maszkot a játszótereken? Elegendő a szociális távolság megtartása.

Milyen igazolás kell a táborozni vágyó gyerekeknek arról, hogy nem fertőzöttek? A vonatkozó jogszabály melléklete tartalmazza ezt.

Napok óta nő az akítv fertőzöttek száma, mi ennek az oka? Folynak a szűrővizsgálatok az országban, ez lehet az oka, de trendeket csak több nap ismerete után lehet levonni.

Kedden az alábbi kérdéseket küldtük el a törzsnek:

  • Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát fogja megszervezni tervei szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség augusztus 20-án egy többnapos programsorozat keretén belül. A járványügyi szempontokat figyelembe véve mi erről az operatív törzs véleménye?
  • Hány darab ResMed Lumis 150 típusú légzést segítő készüléket vásároltak Kínából a kórházakba, van-e még folyamatban további szállítás belőlük? Mi alapján választották ki a típust?
  • Milyen ütemben nyithatnak meg a kulturális intézmények – színházak, könyvtárak?
  • Mikortól lehet és hány főre emelni a jelenlegi 5 fős ügyeleti csoportok létszámát az óvodákban? Indokolt-e, ha a biztonságra hivatkozva azt kéri az óvoda, hogy lehetőség szerint senki ne vigye nyáron a gyerekét az intézménybe?
  • A 18 év felettiek a játszótereken viseljenek maszkot?

Járványügyi percről percre tudósításunkat itt találja a keddi napról.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Hont: Napvégi gondolatok Trianon ürügyén

Hont: Napvégi gondolatok Trianon ürügyén

Sok millió dühös ember Donald Trump jövőjét is eldöntheti

Sok millió dühös ember Donald Trump jövőjét is eldöntheti