szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az országos tiszti főorvos elmondta azt is, idősotthonokban eddig 110-en haltak meg a koronavírus miatt, közel háromszázan meggyógyultak. Az operatív törzs szerdai tájékoztatója.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Újabb 42 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, éppen kétszer annyinál, mint egy nappal korábban. A kormányzat tájékoztató oldala szerint ezzel 3598 főre nőtt az igazoltan fertőzöttek száma Magyarországon. A koronavírus okozta betegségben (COVID-19) az elmúlt napon három ember hunyt el, így a halálos áldozatok száma elérte a 470-et.

Gyógyultnak 1454 embert nyilvánítottak; az elmúlt huszonnégy órában az ő számuk is éppen 42-vel emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 1674 fő, hárommal kevesebb az előző napinál. A tájékoztatás szerint 46 százalékuk budapesti. Az elhunytak körében 61, a gyógyultak körében pedig 46 százalék ez az arány. A Koronavirus.gov.hu oldalról az is kiderül, hogy az aktív fertőzöttek harmada, 539 fő igényel kórházi kezelést, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.

A fertőzöttek számát megyénként közlő térképről kiderül, hogy az újonnan diagnosztizált esetek fele budapesti. Pest megyében 10-zel, Komárom-Esztergomban 7-tel, Fejérben 2-vel, Zalában pedig 5-tel emelkedett az igazolt esetszám. Eközben Heves megyében a térkép szerint az egy nappal korábbi 17-ről 13-ra csökkent a koronavírussal fertőzöttek száma.

Müller Cecília a szerdai tájékoztatót a friss járványügyi számadatok ismertetésével kezdte, ezekről cikkünk elején mi is beszámoltunk.

100 ezer főre Budapesten 97,6 fertőzött jut, míg Pest megyében csak 38,8 fő – jelentette az országos tiszti főorvos. Országosan összeségében ez a számadat 36,8. Ezzel szerinte Európában és a világban is jó helyen állunk. Az aktív fertőzöttek harmada van kórházban. Felhívta mindenki figyelmét arra, hogy a közölt adatokban változás lesz tapasztalható, ugyanis adattisztítás történt.

Nyitnak a kalandparkok is a játszóterek mellett, ezekkel kapcsolatban Müller azt mondta, csak egészséges emberek menjenek ezekre a helyekre, és mindenki figyeljen oda a higiéniára. "Az üzemeltető folyamatosan gondoskodjon a fertőtlenítésről."

Kiss Róbert rendőr alezredes a szerdai tájékoztatáson elmondta, már 1000 fölött van azok száma, akik letöltötték a hatósági házi karantént felügyelő applikációt. Az elrendelt hatósági házi karantén száma egyébként 10 ezer fölött.

Kérdések

Mikor vizsgálhatják felül, hogy egy külföldi út után ne kelljen két hét karanténba vonulni? A határvédelmi akciócsoport folyamatosan egyeztet erről a környező országokkal, ahogyan a törzs is folyamatosan elemzi az adatokat. "Amennyiben az adatok értékelése után megállapítható a korlátozások felfüggesztése", ezt fogják javasolni. Ez vonatkozik nemcsak a karanténra, hanem a beutazási tilalom felfüggesztésére is.

Jelenleg 33 intézményben van jelen a koronavírus, 846 fertőződött gondozott van. 139 fertőzött ápoló van. 110 ember halt meg ezekben az intézményekben koronavírusban, 298-an pedig meggyógyultak.

Korábban a vírus felütötte a fejét a tatabányai Szent Borbála kórházban is, ezért az intézmény nem fogad betegeket. Zajlik még a tisztifőorvosi vizsgálat azzal kapcsolatban, mikor nyithat ki újra a kórház a betegek előtt, Müller szerint ez a napokban történhet meg.

Nyitnak a vásárok is. A tiszti főorvos azt mondta, itt is vigyázzunk magunkra, vigyünk kéztörlőt, kendőt, amennyire csak lehet, tartsunk távolságot.

42-vel nőtt a fertőzöttek száma. Hol terjed a betegség? Idősotthonban, kórházban, vagy ahhoz nem köthető helyen kapták el a koronavírust az új fertőzöttek? Ez lapunk kérdése, de az Index is érdeklődött erről. Müller azt mondta, a fertőzöttek hat megyéből és Budapestből származnak. Öten a fővárosi, kamaraerdei idősotthonból, négyen egy zalai idősotthonból, a többiek nem zárt közösségből.

Mikor nyithatnak a zárt terű uszodák? Ez is lapunk kérdése. Müller nem tudta megmondani, de nincs messze az időpont. “Rövid időn belül meg fogjuk tudni nyitni”, de egyelőre mindenki a nyitott tereket használhatja, a strandokat.

A törzs tájékoztatója előtt az alábbi kérdéseket küldtük el megválaszolásra:

  • 42-vel nőtt a fertőzöttek száma. Hol terjed a betegség? Idősotthonban, kórházban, vagy ahhoz nem köthető helyen kapták el a koronavírust az új fertőzöttek?
  • Mikor vizsgálhatják felül, hogy egy külföldi út után ne kelljen két hét karanténba vonulni?
  • Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát fogja megszervezni tervei szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség augusztus 20-án egy többnapos programsorozat keretén belül. A járványügyi szempontokat figyelembe véve mi erről az operatív törzs véleménye?
  • Hány darab ResMed Lumis 150 típusú légzést segítő készüléket vásároltak Kínából a kórházakba, van-e még folyamatban további szállítás belőlük? Mi alapján választották ki a típust?
  • Milyen ütemben nyithatnak meg a kulturális intézmények – színházak, könyvtárak?
  • Mikor nyithatnak a zárt terű uszodák?

Szerdai percről percre tudósításunkat a koronavírusról ITT találja.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
16 országot repült át egy kakukk, mire hazaért

16 országot repült át egy kakukk, mire hazaért

A Hableány tragédiája sem volt elég ahhoz, hogy bármi változzon a Dunán

A Hableány tragédiája sem volt elég ahhoz, hogy bármi változzon a Dunán

Detroitban a rendőri erőszak ellen tüntetők közé lőttek

Detroitban a rendőri erőszak ellen tüntetők közé lőttek