szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem talált kivetnivalót a doppingellenőrzéseket végző Magyar Antidopping Csoport munkájában a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor által vezetett nyomozócsoport. E testület jelentése szól arról, hogy Aján Tamás elnök zsarnoki módon irányította a Nemzetközi Súlyemelő-szövetséget.

Megnyugvással fogadta a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője, hogy a McLaren-jelentés rendben találta a munkájukat. Tiszeker Ágnes az M1 csatornának nyilatkozva elmondta, hogy az ARD német közszolgálati televízió vádjai nagyon súlyosan érintették őket, még ha biztosak is voltak abban, hogy semmit sem fognak ellenük találni, mert nem követtek el olyasmit, ami eltért volna a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályzatától.

Az ARD január 5-én bemutatott filmjében azt állította, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik a nemzetközi szövetség (IWF) tudtával, miközben az IWF a Magyar Antidopping Csoportot bízta meg minden nagy nemzetközi versenyen és szinte az összes világbajnokságon az ellenőrzéssel.

„Azt bizonyítani, hogy mit nem követtünk el, nem egy könnyű történet. Ezt a részét nagyon nehezen éltük meg, és ez most már a hatodik hónapja zajlott” – folytatta Tiszeker Ágnes, aki hozzátette, hogy sok támogatást kaptak sportszövetségektől, sportolóktól, versenyszervezőktől, de akkor is elhangzott olyan vád, ami egy doppingellenes szervezet életében a legsúlyosabb.

A korrupció elképzelhetetlen, onnantól kezdve nem lehet egy munkát folytatni, ha ez ténylegesen felmerül. Ezért is nagyon örültem a McLaren-vizsgálatnak, még ha ez elsősorban a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség ellen is irányult”

– magyarázta.

Emlékeztetett arra, hogy Richard McLaren felhatalmazása úgy szólt, mindent vizsgáljon meg, ami az ARD-nél vádként elhangzott.

„Mi is említésre kerültünk, ezért hozzánk is eljutottak, gyakorlatilag ízekre szedték a tevékenységünket. Mindenhonnan, sportszervezetektől, nemzetközi szervezetektől, versenyrendezőktől referenciákat kértek, nemcsak a súlyemeléssel kapcsolatos tevékenységünket, hanem minden egyéb munkánkat átvilágították és megnézték” – mondta a MACS vezetője, hozzátéve, hogy a vizsgálatot végzők több ezer oldalt néztek át, és rengeteg órányi meghallgatást tartottak. „Az lebegett a szemünk előtt, hogy talán egyszer kiderül az igazság, és nagyon jólesett, hogy ez így történt. A jelentésben rögzítik, hogy a MACS feddhetetlen módon végezte a munkáját, teljesen megfelelt a WADA-kódex előírásainak, semmiben nem igazolódott az ARD gyanúja.”

Tiszeker Ágnes hangsúlyozta, hogy ez nemcsak nekik megnyugvás, hanem a partnereknek is: „Fontos volt a becsületünk és a tisztességünk a helyreállítása”.

Büntetőeljárást kérnek a korrupcióval vádolt Aján Tamás ellen

Több súlyemelő szövetség elnöke szerint büntetőjogi eljárást kellene indítani a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség korábbi, korrupcióval vádolt magyar elnökével szemben.

Ahogy megírtuk, az IWF-et illetően azt állapította meg a nyomozócsoport, hogy a szövetség legmagasabb szintjein is jelen volt a korrupció, míg Aján Tamás korábbi elnök a „félelem kultúrájával”. Állítólag arra is bizonyítékot találtak, hogy a sportvezető és támogatói számára készpénzért szavazatokat vásároltak, s hogy a szervezet 10,4 millió dollárral nem tud elszámolni.

Tiszeker Ágnes a hétfői interjúban arról is beszélt, hogy itthon újra elindultak a koronavírus-járvány miatti leállást követően az ellenőrzések, és a MACS lassan visszaáll a régi teljes kapacitásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Barnier Londonban: Továbbra is fennállnak a jelentős nézetkülönbségek a Brexit ügyében

Barnier Londonban: Továbbra is fennállnak a jelentős nézetkülönbségek a Brexit ügyében

„Kossuth Rádió, 16 óra, gong” – Szilágyi, Rangos, Sváby is mesél rádiós élményeiről

„Kossuth Rádió, 16 óra, gong” – Szilágyi, Rangos, Sváby is mesél rádiós élményeiről

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát