szerző:
H. A.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elkészült a McLaren-jelentés a sportszervezet belső ügyeiről.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Több mint tízmillió dolláros hiány, 40 eltussolt doppingvétség, szavazatvásárlás – mindezekre állítólag bizonyítékot talált a Nemzetközi Súlyemelő-szövetségnél (IWF) lezajlott független vizsgálat, amely a német közszolgálati televíziócsatorna, az ARD január elején levetített riportfilmje után kezdődött. Az átvilágítást Richard McLaren kanadai jogászprofesszor csapata végezte el – az, amelyik a szisztematikusan zajló orosz doppingolást is felderítette.

A csütörtökön közzétett, 122 oldalas jelentésben McLaren metszően kritikus volt Aján Tamással, az IWF-et évtizedekig irányító magyar sportvezetővel szemben – írta szemléjében az Insidethegames portál. A riport szerint az elnök „zsarnoki módon, tekintélyelvűen” vezette a szervezetet, „mindent az ellenőrzése alatt akart tartani” és „a félelem kultúráját teremtette meg”, ami azután is fennmaradt, hogy januárban felfüggesztették.

A jelentésből az is kiderül: Aján autoriter vezetési módszerei miatt a szövetség végrehajtó bizottsága elvesztette a rálátását a szervezetben zajló folyamatokra. Az elnök végül mindenki mást elzárt attól, hogy tudjon az IWF valamennyi ügyéről.

Az Aján által alkalmazott ellenőrzési mechanizmus a riport szerint a készpénzre épült, amit egyedül ő szedhetett be és a kasszából is csak ő vehetett ki, sokszor elszámolás nélkül. A pénz elsődleges forrása a doppingesetek nyomán befizetett büntetések voltak. A jelentés szerint lehetetlen meghatározni, hogy a beszedett vagy kivett összegek mekkora részét használták fel jogszerűen.

McLarenék szerint 10,4 millió dollárral nem sikerült elszámolni.

A vizsgálat szerint az utóbbi két tisztújítás alkalmával szavazatvásárlások is zajlottak a szervezetnél: úgynevezett „voksbrókerek” készpénzben fizettek azért, hogy a tagok Ajánra és a támogatóira szavazzanak.

A jelentés kitért a súlyemelésben előforduló és Aján tevékenységét ugyancsak beárnyékoló doppingügyekre is, megjegyezve, hogy az elmúlt évtizedben a sportágnak több mint 600 képviselője adott pozitív mintát. A nyomozók 40 eltitkolt esetet találtak az IWF adatbázisaiban, amelyekkel többek között világversenyek arany- és ezüstérmeseit védték meg. Ezeket az információkat átadták a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) további vizsgálatra.

A McLaren-riport tisztázta a Tiszeker Ágnes vezette Magyar Antidopping Csoportot (MACS, angol rövidítéssel: HUNADO) az ARD műsorában megfogalmazott állítások alól. A dokumentum szerint nem a MACS manipulálta a mintákat vagy titkolta el azokat: mindenben a WADA előírásainak megfelelően járt el.

Aján április 15-én mondott le – saját megfogalmazása szerint: lépett vissza – az elnöki posztról, miután kiderült, hogy felfüggesztését további két hónappal meghosszabbították. Helyette január óta az amerikai Ursula Papandrea vezette az IWF-et.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!