szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint több dologban is téved Hankó Zoltán elnök.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke a napokban sérelmezte, hogy a szakma képviselői közül csak a kórházakban dolgozó gyógyszerészek kapják meg azt az 500 ezer forintos egyszeri juttatást, amellyel az egészségügyi dolgozók koronavírus-járvány alatt végzett munkáját ismeri el az állam. Hankó Zoltán az emberierőforrás-miniszternek azokra az érveire is reagált, amelyekkel a tárcavezető azt indokolta meg, miért nem jár a jutalom minden gyógyszerésznek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán közleményben válaszolt Hankó Zoltánnak.

Azt írták,

itt az ideje, hogy a magáncégek tulajdonosai is a zsebükbe nyúljanak, és megjutalmazzák azon dolgozóikat, akik szintén sokat tettek a koronavírus elleni küzdelemben. Különösen indokolt ez, hiszen a nagy gyógyszertári hálózatok, városi magánpatikák a járvány kapcsán a 12. héten magasabb forgalmat bonyolítottak le, mint például a karácsonyi, kiemelt időszakban.”

A közleményben ezután sorra vették a kamara elnökének állításait, amelyekkel Kásler szavaira reagált.

Hankó beszélt például arról, hogy a magánpatikák csupán 10 százalékos haszonkulccsal dolgoznak. Válaszul a minisztérium idézte Káslert, aki korában azt nyilatkozta, hogy az ágazat haszonkulcsa a gyógyszerek forgalmazása alapján 25 százalék a beszerzési árra vetítve, amihez hozzájön még a kozmetikumok vagy az étrend-kiegészítők forgalmának a haszna.

Azt is hozzáteték, hogy az állam további évi közel 10 milliárdot is juttat a gyógyszertáraknak szolgáltatási díj, generikus ösztönző és működési támogatás formájában. A kistelepüléseken működő, kis forgalmú patikáknak azért, hogy életben maradjanak és szolgáltatni tudjanak a helyi lakosoknak, az állam több mint egymilliárd forint működési támogatást nyújt.

Az MGYK elnöke azt is mondta, hogy évek óta hiába könyörögnek az árréskorrekcióért, az Emmi szerint viszont a Hankó által javasolt árrésszerkezet-módosítás jobban kedvezne a nagyobb gyógyszertáraknak, mint a kisebb patikáknak, álláspontjuk szerint így viszont jelentősen torzulna a rendszer. Azt is írták, hogy az elnök által javasolt módosítás körülbelül évi 2 milliárd forinttal növelné a betegek terheit és 6 milliárddal a társadalombiztosítás kiadásait.

A tárca Káslernek azt a kijelentését is megismételte, hogy Magyarországon a kevés számú kórházi patikától eltekintve a gyógyszertárak mind magánkézben vannak, magánvállalkozásban működnek, legalább harmaduk pedig külföldi tulajdonban van.

Ezzel kapcsolatban az MGYK elnöke korábban azt mondta, hogy „sajnos” ez igaz lehet, de szerinte ez azért van, mert hiába adottak a jogszabályi keretek ahhoz, hogy a patikák többségi gyógyszerészi tulajdonként működjenek, „évek óta hiába kéri a tárcától az ilyen irányú intézkedéseket”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!