szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke jelezte: a gyógyszerészek is egészségügyi dolgozók a jogszabályok szerint.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke közleményben reagált arra, amit Kásler Miklós Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere nyilatkozott a Demokratának a gyógyszerészek elmaradt 500 ezer forintos díjazásával kapcsolatban.

Kásler azt mondta, hogy csak kérdőjellel szerepeltek a gyógyszerészek a díjazottak listáján, mert az ágazat eleve nagyon magas, huszonöt százalékos haszonnal dolgozik, ráadásul az üzletek vállalkozási formában szolgáltatnak, és a tulajdonosok közel egyharmada külföldi.

Hankó szerint a miniszter "a „haszon” (profit) helyett valószínűleg a 'haszonkulcs' (árrés) kifejezést akarta használni, de ez sajnos még így sem igaz. Ma a közfinanszírozott gyógyszerek fogyasztói árának százalékában kifejezett, miniszteri rendeletben rögzített átlagos árrése már csak 10(!) százalék körüli, ráadásul egyre több olyan gyógyszert forgalmaznak a gyógyszertárak, amelynek árrése még a beszállítónak kifizetendő összeg banki átutalási költségét sem fedezi. A szabadáras egyéb termékek árképzése ezt a kiesést csak részben kompenzálja, a vidéki kisforgalmú gyógyszertárak helyzete pedig egyre nehezebb."

Az elnök emlékeztetett arra is a közleményében, hogy minden egészségügyi dolgozónak ígérték a juttatást, a gyógyszertárak szakemberei, pedig jogszabály szerint annak számítanak.

Kásler arról is beszélt az interjúban, hogy a gyógyszertárak egyébként is azt tették, amit járvány nélkül is tettek volna.

Bocsánat, a többi egészségügyi intézményben nem ugyanazt csinálták, amit járvány nélkül is tettek volna, tehát a betegeik ellátását?

  – tett fel a kérdést Hankó.

Orbán Viktor miniszterelnök még április elején beszélt arról, hogy félmillió forintos támogatást adnak az egészségügyi dolgozóknak. Kásler Miklós a múlt pénteken részletezte, hogy kik kapják meg a pénzt, és már akkor kiderült, hogy a gyógyszerészek, illetve a gyógytornászok, az idősotthoni dolgozók és a házi segítségnyújtók sem jogosultak a díjazásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!