szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Menczer Tamás a szombati napsütéses napot HVG és 444 cikkeinek olvasásával töltötte, utána pedig a Facebookon hazugozta le a két szerkesztőséget.

Akárhonnan is nézzük, nagyon drágán vette a kormány a kínai lélegeztetőgépeket – írtuk meg pénteki cikkünkben a 300 milliárd forintért vásárolt, 16 ezer gépről. Lapunknak több szakértő is megszólalt, köztük olyanok is, akik részt vettek a beszerzésekben.

Cikkünkben csak egy intézmény nem szólalt meg, ez pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium, amelynek már korábban és a cikk megjelenése előtt is több kérdést küldtünk a témában. Kíváncsiak voltunk, mennyibe kerültek egyes gépek, majd arra is, hány gép volt használhatatlan, valamint ezeknél tudják-e érvényesíteni a szavatossági igényt. Sem akkor, sem most nem kaptunk választ a kérdéseinkre, ezért közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a tárcához - egyébként ez is szerepelt cikkünkben.

A csendet végül Menczer Tamás, a minisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a Facebookon törte meg, akiről kiderült, hogy ezt a szombati napsütéses napot HVG és 444-es cikkek olvasásával tölti, de „ezt senkinek nem ajánlja, legfeljebb saját felelősségre”.

Majd ezek után – anélkül, hogy a kérdésekre válaszolt volna – hazugsággal vádolta meg nemcsak lapunkat, hanem a lélegeztetőgépek beszerzéséről szintén cikkező 444-et is.

A politikus ebben – tegezve – azt írta, világjárványban mindenki ezeket a gépeket kereste, ezért felszökött az áruk, senki nem tudta megmondani, mennyire lesz szükség és egyébként is „mi láttuk, milyen a kínai piac, ti pedig nem”. A nagy számokat pedig azzal magyarázta, hogy „inkább álljon valamennyi a raktárban, mint hogy legyen egy ember, akinek nem jut”.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy az államtitkár valószínűleg nem túl alaposan olvasta el cikkünket, hiszen „drága fiúk” megszólítással üzent, bár az írást két női újságírónk jegyzi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit - Serdült Viktória Itthon

Akárhonnan nézzük, nagyon drágán vettük a kínai lélegeztetőgépeket

Pánikolhatott a kormány, ezért rendelt meg 16 ezer lélegeztetőgépet Kínából – mondta a hvg.hu-nak egy egészségügyi szakértő. Ez kétszer annyi, mint amennyit Orbán Viktor bemondott mint szükséges mennyiséget, most próbálják eladni a felesleget. Kérdés, sikerül-e, és ha igen, mennyiért. A beszerzés átláthatatlan, az eddig nyilvánosságra került információmorzsák alapján csillagászati árat fizettünk a gépekért, csak nem tudni, hogy ezért – autós hasonlattal élve – inkább Trabantot vagy Mercedest vettünk-e. A külügy azt sem mondja meg, mennyi gép volt használhatatlan.