szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szennyvíztisztítókból vett minták alapján egy-két héttel előre lehet majd látni, hogy újra meglódul a fertőzések száma.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Először Budapesten kezdték vizsgálni a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját a szennyvízben, majd megyeszékhelyeket és egyre több vidéki várost is bevontak a vizsgálatba. A cél az, hogy az ország teljes területéről legyenek mintáik – mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője az M1 csatornán.

A szakemberek hetente vesznek mintát a telephelyeken, így látható lesz a tendencia, a vírus-örökítőanyag koncentrációjának változása – magyarázta Vargha, hozzátéve, hogy az örökítőanyagot a fertőzött emberek ürítik.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az első beazonosított fertőzöttek megjelenése előtt egy-két héttel megnő az örökítőanyag-koncentráció a szennyvízben. Ez pedig „nagy nyereség” az egészségügynek, hogy felkészülhessen a betegek fogadására – fogalmazott a szakértő.

Arról is beszélt, hogy fertőzni képes vírusrészt a szennyvíz nem tartalmaz, csak örökítőanyagot. A szennyvizet a telepeken még meg is tisztítják, és csak azután kerül vissza a természetes vizekbe, így ott biztosan semmiféle kockázatot nem jelent.

A természetes vízben fürdés tehát nem veszélyes – jelentette ki.

Hozzátette még, hogy a strandok, uszodák vízének fertőtlenítésére használt klórmennyiség is biztosan elpusztítja a koronavírust, ügyelni kell ugyanakkor a megfelelő, 1,5 méteres távolság megtartására a strandolók között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!