szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A volt Jobbik-elnök szerint érdemi vita helyett inkább egymással vannak elfoglalva az ellenzéki pártok. Közölte: 2022-ben sem tér vissza.

Interjút adott a Jobbik volt elnöke a Magyar Nemzetnek, Vona Gábor közölte, azért vállalta el az interjút, mert már nem pártpolitikus, "csupán egy civil, tehát nincs vesztenivalóm".

Beszélt róla, hogy minden politikai vezető munkáját szavazatokban mérik. "Nemcsak Gyurcsány Ferenctől, hanem Orbán Viktortól is ugyanakkora távolságot akartam tartani. Egy harmadik pólus létrehozása volt a célom. Sajnos 2018-ban kiderült, hogy ez jelenleg nem lehetséges".

Az állítólagos Simicska Lajossal kötött szövetségről azt mondta, nem volt semmilyen formális szövetség a Fidesz egykori gazdasági vezetőjével, "egyszerűen neki is a kormányváltás volt az érdeke, így több megjelenési lehetőséget biztosított a Jobbiknak a média- és reklámfelületein".

Abban mi is reménykedtünk, hogy az említett atombomba előkerül, ám ez sajnos elmaradt"

– mondta még Vona, utalva arra, hogy sokan arra számítottak, hogy Simicska, mint Orbán Viktor egykori harcostársa, az összeveszésük után olyan terhelő információkat szivárogtat majd ki a miniszterelnökről, amivel eldöntheti a 2018-as választás kimenetelét.

Közölte, hogy már nincs rálátása a Jobbik belső ügyeire, mert a Második Reformkor Alapítványra koncentrál, "ott igyekszem képviselni a törzsi gondolkodás és acsarkodás meghaladását".

A Mi Hazánk nevű pártról és Toroczkai Lászlóról azt mondta, ők csak a szélsőjobb szűk bázisát tudják és akarják megszólítani, faék egyszerűségű stratégiával, miközben szerinte a Jobbik már a néppártosodás előtt is több volt egy radikális pártnál.

Az új Jobbik-vezetőről, Jakab Péterről azt mondta, az elnöksége alatt szóvivő volt, azt a feladatát Vona szerint kiválóan látta el. "A tisztújítás során neki drukkoltam, de arra nem látok rá, hogy milyen vezető. Ezt majd az idő dönti el".

Beszélt arról is, hogy a Jobbik jelenlegi politikája eltér az általa képviselttől, mert Vona nemcsak az ellenzéki, hanem a kormánypárti szavazók megszólítására is törekedett. "Ezt ma nem látom".

Az én politikám a középosztály megszólítására és szélesítésére épült. A mostani Jobbik pedig az alsó-középosztályt célozza meg, csakhogy a DK, az MSZP és a Fidesz is erre fókuszál. Őket pedig ebben nehéz lesz legyőzni. Másrészt szerintem Magyarországnak nem az alsó-középosztály hergelésében való zsigeri versenyre, hanem egy józan polgári politikára lenne szüksége".

Szerinte Gyurcsány Ferenc állítja össze "az ellenzéki együttműködés táncrendjét". "(...) Budapesten rendkívül magas a támogatottsága, és ami a hátránya, éppen az az előnye is, hogy csak egy nanopárt áll mögötte".

Vona közölte, nem vállalná el újra miniszterelnök-jelöltséget, mert jelenleg nincs széles társadalmi igény arra, amit képvisel. "A két oldal kemény magja dominálja ma a politikát. A választás a veszettek viadala lesz. Én meg hídépítésről és második reformkorról beszélek. Ez most nem az én meccsem".

A volt Jobbik-elnök megosztotta azt is, hogy nem a vloggerkedésből él meg (Vona a YouTube-on is fent van – a szerk), hanem könyvkiadásból, marketing-tanácsadásból, workshopok és rendezvények szervezéséből, amiket a cége intéz. Emellett "komoly bevételei" származnak a sajtóperekből is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Ha nem is a helyszínen, de online élvezhetjük a Lázár tesók lemezbemutatóját

Ha nem is a helyszínen, de online élvezhetjük a Lázár tesók lemezbemutatóját

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát