szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy Örs Vezér téri bevásárlóközpontban sodorta le egy rabbi fejéről a kipát egy férfi. A bíróság szerint ez csak becsületsértés, az ügyészség szerint azonban közösség tagja elleni erőszak volt.

A Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség közösség tagja elleni erőszak megállapítása és súlyosítás érdekében fellebbezett egy ügyben.

Az ügyészség közleménye szerint a bíróság kedden elsőfokon ítéletet hirdetett annak a 45 éves férfinak az ügyében, aki még 2017. júliusában egy volt kollégáját bántalmazta, valamint 2018. áprilisában egy Örs Vezér téri bevásárlóközpontban egy külföldi rabbi fejéről lesodorta a kipát miközben tisztában volt azzal, hogy annak viselője vallási közösséghez tartozik.

A bíróság a vádlottat a volt kollégája bántalmazása miatt súlyos testi sértés kísérletében mondta ki bűnösnek, míg a másik esetben közösség tagja elleni erőszak helyett becsületsértés miatt ítélte le és a két bűncselekmény miatt 3 év próbára bocsátotta.

A bíróság szóbeli indokolása szerint a rabbi fejéről a kipa lesodrása ugyan kihívóan közösségellenes volt és azt a vádlott megállapíthatóan vallási közösséghez tartozás miatt követte el, azonban nem volt alkalmas a magatartás riadalom keltésére, ezért a férfi cselekménye nem bűntettnek, csak az enyhébb megítélésű becsületsértés vétségének minősül.

A kerületi ügyészség álláspontja szerint viszont a férfi magatartása nemcsak alkalmas volt a riadalom keltésére, hanem az az érintett esetében be is következett. Ezért az ügyész a bírósági ítélettel szemben eltérő jogi minősítés és súlyosabb büntetés, konkrétan próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása miatt fellebbezett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Nem tanácsos kipát hordani a német nagyvárosokban

Erre hívta fel a figyelmet a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke egy interjúban, amelyben hangsúlyozta, hogy nem helyes a muzulmán vallású bevándorlókra szűkítve vizsgálni az antiszemitizmust.

hvg.hu Világ

Kipát hordó emberekre támadtak Berlinben

Vallási és politikai vezetők is elítélték azt, hogy három – vélhetően arab – fiatalember Berlin egyik elegáns negyedében rátámadt két, kipát viselő férfire. Mint kiderült, az áldozatok egyike egy Izraelben élő arab volt, aki azért vette fel a zsidók által viselt kipát, mert kíváncsi volt arra, tényleg veszélyes hely-e a német főváros a zsidók számára.