szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Erős kijelentések hangzottak el azon az online konferencián, amelyen ígéretük szerint „tabuk nélkül” vitázott Európa jövőjéről Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Aleksandar Vucic szerb elnök és Janez Jansa szlovén kormányfő. A három politikussal Francois-Xavier Bellamy filozófus, francia EP-képviselő beszélgetett.

Európa azért nem tudja megoldani a problémáit, mert még mindig meg akarja változtatni a világot - mondta el Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai cenzúrázatlanul címet viselő konferencián. A műsorvezető által is "szabadságharcosoknak" nevezett három vezető azért nem mindenben értett egyet: Vucic szerb elnök például erősebb politikai szerepvállalásra buzdítaná az Európai Uniót, míg Orbán szerint a keletieknek és a nyugatiaknak nem kéne egymásra erőltetni az akaratukat.

A Facebookon élőben közvetített online konferencia itt nézhető vissza:

1 2
Sorrend megfordítása

Vége a konferenciának, köszönjük a figyelmet

Orbán felszólalásával véget is ért a körülbelül egy és negyedórás esemény. Az online konferencia végén Bellamy köszönetet mondott a résztvevőknek, külön kiemelve Novák Katalint, a Fidesz alelnökét.

A magyar kormányfő az Európai Néppártnak is üzent

A gazdasági vonalra kitérve a magyar kormányfő jónak nevezte az eddigi európai költségvetések gyakorlatát, most viszont a jövő generáció alapról is dönteni akarnak az Európai Uniós tagállamok, amit még az unokáink is nyögni fognak. Orbán nagyon kemény költségvetési tárgyalásokat jósolt, mert az elosztásnak fairnek és politikától mentesnek kell lennie.

Most egy jó stratégiára van szüksége az EU-nak. Az elmúlt 12 évben Európa taktikai megközelítést alkalmazott, ami zsákutcába vezetett, hiszen mindig csak reagált az eseményekre. A jövőben ezért proaktívnak kell lenni.

"Elhiszem, hogy az emberi jogok fontosak és talán még a genderről is lehet vitatkozni, de most a valódi kihívás a gazdaság és a versenyképesség megőrzése" – figyelmeztetett Orbán.

A végső kérdés Orbán szerint most az, hogy ki alakítja ki ezt az európai stratégiát.

"Az Európai Néppárt születésnapján azt kívánom, hogy legyen az az EPP" – zárta felszólalását a magyar miniszterelnök.

Orbán: Európa előbb a saját problémáit oldja meg, utána adjon tanácsokat

Orbán ez után kitért arra, hogy a különböző válságokat nem kezelte jól az Európai Unió, ráadásul a nyugati és a keleti országok is máshogy gondolkoztak, példaként hozva fel a migrációt.

Európa azért nem tudta megoldani a problémáit, mert mindig meg akarta változtatni a világot. Nem tudjuk kezelni még a líbiai vagy az ukrán konfliktust sem, ehhez képest meg akarjuk mondani más országoknak, hogyan viselkedjenek, akár Oroszországnak, Kínának vagy az Egyesült Államoknak is. Európának először a belső problémáira kell koncentrálnia, utána adjon tanácsokat másoknak – mondta Orbán.

A magyar kormányfő szerint jelenleg két európai felfogás uralkodik: az egyik Budapestről nézve "fél-marxista", liberális, és még az Európai Néppártban is előfordult néha. A másik a keresztény társadalmi tanításokra koncentrál, értékként kezeli a családot, a nemzetet.

A magyar kormányfő ezután érdekes gondolatot osztott meg, szerinte egyik oldalnak sem kellene ráerőltetnie a másikra az akaratát, de ebbe beletartozik az is, hogy a kelet-európaiak sem mondják meg, hogyan éljenek a nyugat-európaiak.

Megint Németország Európa erős embere

Európára kitérve Orbán azzal kezdte, hogy a kontinens most rosszabbul teljesít, mint 30 éve. Példaként hozta fel a demográfiai adatokat, a házasságok számainak csökkentését, a honvédelemre fordított összegeket és a gazdasági teljesítményt.

"A kontinensünk leszálló ágban van" – mondta Orbán.

A magyar kormányfő egyetértett kollégáival abban, hogy a hatalmi egyensúly is megbomlott az Európai Unióban. "Ma Franciaország azért, hogy megvédje a versenyképességét, adósságokba verte magát, az Egyesül Királyság kilépett, és ismét Németország Európa erős embere" – mondta. Ezért bármi nehézség akad Európában, mindenki a németektől várja a mentőakciót.

Orbán: "Ez a szabadságharcosok különleges klubja"

Utolsó felszólalóként érkezett Orbán Viktor, akit a műsorvezető "szabadságharcosként és a Fidesz alapítójaként" konferált fel. A magyar kormányfő beszéde kezdetén barátaiként mutatta be a szlovén miniszterelnököt és a szerb elnököt, akiket nemcsak keresztnevükön szólított, hanem arra is emlékeztetett, hogy mindkét politikust nagy tisztelet övezi Magyarországon.

A kontinens biztonságát nem lehet garantálni Szerbia európai uniós csatlakozása nélkül – figyelmeztetett Orbán, aki egy félmondattal azt is elárulta, hogy a beszélgetést kedd délután vették fel.

"Ez a szabadságharcosok különleges klubja" – utalt a beszélgetőtársaira, és kritizált sok európai politikust, akiknek nincs elég tapasztalata. Nagyon kevés olyan politikus van ma Nyugat-Európában, aki részt vett a rendszerváltásban, lényegében Angela Merkel az egyetlen, akit Orbán szerint többször is megpróbált meggyőzni, hogy ne hagyja ott a politikát, de mindig elutasítással találkozott.

Jansa: Kulturális marxizmus folyik

Jansa tovább is ment, szerinte az Európai Unió előtt álló másik legnagyobb kihívás a kulturális marxizmus. Le akarják bontani a nemzetet, a családot, a vallást, ezt a nemzetközi intézmények, egyetemek, a média is propagálja. Aki pedig ellenáll, azt fasisztának, populistának nevezik, ezért fontos, hogy összefogjanak ellene és megvédjék Európát.

Beszélt arról is, hogy nagy a veszélye egy hatalmas kibertámadásnak is, erre igyekeznek is felkészülni az Európai Unió soros elnökeként.

A szlovén kormányfő emelett úgy véli, a demográfia lesz a legfontosabb stratégiai harctér a jövőben. Mindent meg kell tenni, hogy támogassuk a családot, ami a társadalom alapja. Orbánnal egyetértve a migrációt nem tartja megoldásnak a problémára. Harcolni kell az értékeinkért, az életmódunkért és a jövőnkért. Az európai eszme még mindig nem teljesült – ismételte meg beszéde végén Vucic zárszavát Jansa.

Kötelező digitális víruskövető applikációt vezetne be Jansa

A kritikák után Jansa is arról beszélt, hogyan lehetne felülkerekedni a problémákon, különösen a gazdasági recesszión. Először azonban az a fontos, hogy legyőzzük a vírust. Ez azonban csak akkor történhet meg, ha megvan a gyógyszer, vagy az oltás.

Jansa ez után érdekes megoldással hozakodott elő, hogy ne kelljen újra lezárni a teljes országokat. Szerinte egy digitális applikációt kellene létrehozni a vírus követéséhez, aminek használata "nem lenne teljesen önkéntes", ehhez pedig az Európai Unióra is szükség van.

A szlovén miniszterelnök az Európai Unió bővítésének fontosságát is hangsúlyozta és a schengeni övezetet is bővítené. "Ez lenne a kezdeti álmaink beteljesülése is, amikor arról beszéltünk, hogy Európa egységes lesz és szabad" – tette hozzá.

Jansa: A Brexit nagyobb hatással lesz az EU-ra, mint a koronavírus

Második felszólalóként Janez Jansa szlovén miniszterelnök kapott szót, aki megköszönte Orbán Viktornak a szervezést és gratulált Vucicnak a választási győzelméhez. A szlovén kormányfő is a koronavírussal kezdte, ugyanakkor úgy vélte, hogy a Brexitnek a vírusnál sokkal nagyobb stratégiai hatása lesz az Európai Unióra, mert felborította az eddigi hatalmi egyensúlyt.

Visszaemlékezve az elmúlt 20 évre, Jansa a legcsodálatosabb időszaknak nevezte a 2004-es uniós csatlakozást követő éveket, mára azonban a realitásokkal is szembe kell nézni. Azóta számos válsággal kellett szembenézni, legyen az gazdasági, vagy migrációs. Utóbbiról még mindig azt gondolja, hogy az európai intézmények és néhány tagország rosszul állt a kérdéshez, és ez volt az egyik ok, ami az Egyesült Királyság kilépéséhez vezetett.

"Most a koronavírus-járvány van soron, aminek még egyáltalán nincs vége. Amikor a válság elkezdődött, az általunk létrehozott nemzetközi intézmények elbuktak" – mondta Jansa, aki példaként az Egészségügyi Világszervezet és az ENSZ-t hozta fel. Emellett a szlovén politikus úgy érzi, az Európai Unió sem vizsgázott túl jól, a határlezárásokkal, falakkal egy ideig úgy tűnt, mintha visszatért volna a középkor.

Vucic: Az embereknek elegük van a hamis szakértőkből

Az emberek biztonságot akarnak, valódi vezetőkre van szükségük, nem pedig bürokráciára. Elegük van a hamis szakértőkből – folytatta Vucic. A politikusoknak is üzent, akik ne hatásos videókat készítsenek, hanem dolgozzanak a valódi problémákon.

Szerbia egy erős Európához akar csatlakozni, és kész lesz támogatni egy nagyobb európai hadsereget is – zárta beszédét a szerb elnök, akinek beszédét Orbán Viktor és Janez Jansa is bólogatva hallgatta.

Európának nagyobb politikai bátorságra van szüksége

Vucic megemlítette a második hullámot is. Mint mondta, hét nappal ezelőtt gondolkozott rajta, hogy a második hullám miatt újra lezárja Szerbiát, de nem tette meg, mert ezzel teljesen tönkretette volna a gazdaságot.

"Nem kérünk új hiteleket, meg tudjuk oldani magunktól is a gazdasági problémákat" – tette hozzá.

Vucic ezután visszatért az uniós kérdésekre. Szerinte az Európai Uniónak nagyobb politika szerepet kell vállalnia, és nem csak a technokrata ügyekkel kell foglalkoznia, bár a jogállamisági kérdéseket fontosnak tartja. Európának nagyobb politikai bátorságra van szüksége, nagy lehetőségek előtt áll, hogy a világ legjobb helye legyen.

A legnagyobb kihívás most az, hogy sok európai ország, főleg a mediterrán térségben katasztrofális gazdasági helyzetbe fog kerülni.

1 2

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Orbán: Egy baj van, szegényebbek vagyunk

Mármint szegényebbek, mint a nyugatiak, a kormányfő szerint most mégis azt várja el az EU, hogy mi segítsük meg a bajba jutott déli államokat. Szólt a nyaralásokról is. Szerinte a magyar ember olyan, ha egy évben legalább egyszer nem látja a tengert, börtönben érzi magát. De a kormány ne nyaralgasson – üzente meg minisztereinek.

Napos időre számíthat ma, de várható eső

Napos időre számíthat ma, de várható eső

Végleg megszűnik a Burger King a Nyugatinál

Végleg megszűnik a Burger King a Nyugatinál

A Fidesznek és Páva Zsoltnak köszönetet mondó feliratok lepték el Pécset

A Fidesznek és Páva Zsoltnak köszönetet mondó feliratok lepték el Pécset