szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyon sok a nyitott kérdés a vasárnap bejelentett szigorításokkal kapcsolatban, az operatív törzs nem segít a tisztázásban.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be vasárnap délelőtt Gulyás Gergely miniszter, hogy újra karanténba kell vonulniuk a fertőzött országokból hazatérő magyaroknak, amit 1 vagy 2 negatív PCR-teszttel lehet két hétnél rövidebb idő alatt elhagyni. A tesztet augusztus 1-ig a kormány állja, utána ez saját költség lesz.

Sok gyakorlati kérdésre nincs válasz, a tájékoztató alatt megjelenő Magyar Közlönyt átnézve sem láttunk tisztábban, ezért a következő kérdéseket tettük fel az operatív törzsnek:

 • A Görögországból autóval/busszal nem lehet olyan korridort kialakítani – a szomszédos országokkal együttműködve – ami után nem kellene itthon karanténba vonulni két hétre?
 • A karanténra kötelezetteknél a magánszolgáltatók PCR-tesztjét is elfogadják?
 • Mekkora most az OMSZ kapacitása, naponta várhatóan hány hazatérőt tudnak letesztelni?
 • Ha már nem fizeti az állam a tesztelés költségeit, mennyit fognak kiszámlázni? Van "állami ár", vagy a magánszolgáltatókkal egyenértékű költséggel kell számolni?
 • Portugália "sárga" ország, viszont onnan autóval hazaérkezve ki lehet kerülni az előírást. Az ilyen eseteket hogyan ellenőrzik?
 • Hogyan osztották fel az országokat? Amerika súlyosan fertőzött, miért a "sárga" besorolásba került?
 • A nemzetközi sportverseny résztvevői miért érkezhetnek szabadon az országba?
 • A külföldiek tesztköltségét is az állam fizeti augusztus 1-ig? Ha nem, őket az OMSZ teszteli, vagy magánszolgálatót kell felkeresniük?

Hétfőn további kérdéseket tettünk fel az Országos Rendőr-főkapitányságnak, melyeket továbbküldtek az operatív törzsnek:

 • A Magyarországra a sárga (vagy kivételes esetben piros) országból érkező, magyar tartózkodási hellyel nem rendelkezőket hol helyezik el?
 • Hol vannak a kijelölt karanténok, ebből mennyi áll rendelkezésre?
 • A rendelet alapján külföldiek hamarabb elhagyhatják a karantént egy vagy két PCR-teszt elvégeztetése után. Esetükben ki végzi ezt a tesztet?

Az operatív törzs hétfőn kora délután a következő választ küldte szerkesztőségünknek:

Mi, magyarok közös erőfeszítéssel az első csatát a vírussal szemben megnyertük, az életet újraindítottuk. Hazánk egész Európában az egyik legbiztonságosabb ország lett a járvány szempontjából. A világban azonban nem mindenhol volt ennyire sikeres a védekezés, ezért a járvány sok helyen újra fellángol.

Most tehát meg kell védenünk a biztonságunkat. Meg kell akadályoznunk a vírus behurcolását külföldről. Csak akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust a határokon kívül tartjuk.

Nekünk a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, ezért mindent megteszünk, ami lehetséges, hogy megakadályozzuk a vírus visszatérését.

A külföldről történő behurcolás veszélye miatt a kormány bizonyos országok kapcsán beutazási korlátozásokról döntött.

Az Operatív Törzs felhívására, az országos tisztifőorvos határozatban tette közzé a piros, a sárga és a zöld jelzéssel besorolt országok listáját. A besorolás komplex szempontok alapján, az uniós besoroláshoz igazodik, valamint az adott országok aktuális fertőzöttségi viszonyai, járványügyi tendenciái és a Magyarországra való kockázatát veszi figyelembe. Az országok besorolását hetente felülvizsgáljuk, a kormány illetve országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetnek megfelelően szükség esetén módosítja azt.

Vagyis, egy konkrét kérdésünkre sem kaptunk választ, így újra elküldtük kérdéseinket az operatív törzsnek, hátha másodjára nagyobb szerencsénk lesz.

Külföldön nyaralok, hogy jövök így haza? - kisokos a szigorításhoz

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Gulyás Gergely, hogy a fertőzött országokból hazatérő, vagy azon átutazó magyaroknak ismét karanténba kell vonulniuk, külföldiek csak meghatározott feltételekkel jöhetnek be. A szabály elsőre átláthatatlan, több pont mellé jól jönne egy országos tiszti főorvos, hogy megmagyarázza azt. Megpróbáltuk értelmezni a rendelkezést, ahol nem jutottunk dűlőre, arra rákérdeztünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem várt anyagra bukkantak kutatók a Ceres törpebolygón

Nem várt anyagra bukkantak kutatók a Ceres törpebolygón

Valami röpköd, és nem tudják, mi az – a Pentagon kíváncsi

Valami röpköd, és nem tudják, mi az – a Pentagon kíváncsi

120 orvos hunyt el eddig Peruban a koronavírus miatt

120 orvos hunyt el eddig Peruban a koronavírus miatt