szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik „dudálós tüntetésen” vezette úgy az autóját, hogy az egyik hátsó ablakot eltakarta az uniós lobogó.

Két független országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos és Szél Bernadett kezdeményezésére a járvány idején, áprilistól több „dudálós tüntetést” tartottak a Clark Ádám téren a kórházkiürítések és a kormány politikája ellen. A demonstrálókat a rendőrök rendszerint megbüntették, a 444.hu szerint legalább ötven emberre összesen több mint 6,2 millió forintos bírságot szabtak ki.

Videó: Nyomták a dudát Orbánnak a Clark Ádám téren

Az autós tüntetést Hadházy Ákos szervezte a kórházak kiürítése miatt.

A lap most azt írja, hogy az érintetteknek elkezdtek olyan határozatokat kézbesíteni, amelyek értelmében a kijárási korlátozások megszegése miatt indított szabálysértési eljárásokat megszüntetik velük szemben. Kapott ilyen dokumentumot Hadházy Ákos is, amelyből viszont kiderül, hogy más miatt feljelentették.

Azért, mert a körforgalomban „a járműve bal hátsó ablakában demonstrációs eszközként egy nagy méretű EU zászlót kilógatva közlekedett”.

Korábban Szél Bernadett munkatársa is hasonlóan járt: a rendőrség szerint azzal követett el szabálysértést, hogy kitartott egy uniós zászlót egy autó tetőablakán, amelyben utasként ült.

A 444.hu azt írta, hogy ezzel még nem zárult le a dudálós tiltakozók ügye, mivel nemcsak a kijárási korlátozások megsértése miatt indultak velük szemben eljárások, hanem azért is, mert gyűlésen vettek részt, valamint a KRESZ-szabályok megsértése miatt is.

A Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság is ingyenes jogi képviseletet ajánlott fel mindazoknak, akiket megbüntettek. Szerintük a tiltakozók felelősen éltek egyik alapvető jogukkal, a véleménynyilvánítás szabadságával, mert a demonstráció csak minimálisan korlátozta mások jogait, ezért eltúlzottnak és aránytalannak, azaz jogsértőnek tartják a rendőrség reakcióját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghibásodás miatt leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja

Meghibásodás miatt leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja

Drágább lehet, mint egy iPhone – Kiszivárgott a Microsoft nagy visszatérését ígérő telefon ára

Drágább lehet, mint egy iPhone – Kiszivárgott a Microsoft nagy visszatérését ígérő telefon ára

Virológus: Magyarországon már indokolt lenne újabb korlátozásokat bevezetni

Virológus: Magyarországon már indokolt lenne újabb korlátozásokat bevezetni