szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Korábban Orbán Viktor személyesen látogatta meg az üzemet. De az sem derült ki, működik-e egyáltalán a gép.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Hány maszkot gyártottak eddig a Kínából beszerzett gyártósoron?

Ezt a kérdést tette fel a független ellenzéki képviselő, Hadházy Ákos Szijjártó Péter külügyminiszternek.

Április elején ugyanis arról érkeztek a hírek, hogy Kínából – a koronavírus elleni védekezés jegyében – megérkezett egy komplett maszkgyártó gépsor, amelynek a kapacitása 2,8 millió darab/hónap. A híradásokból azt is megtudhattuk, hogy az említett gyártósor a sátoraljaújhelyi börtön területén üzemel.

A berendezést Orbán is felkereste, közösségi oldala szerint április 4-én volt ott. Akkor a gép nem működött még, mérnökök dolgoztak rajta.

Hadházy most az alábbi kérdéseket tette fel írásban:

  • Üzemel-e jelenleg a maszkgyártó gép(sor), s ha igen, hol?
  • Milyen típusú maszkok gyártására alkalmas a Kínából beszerzett gyártósor?
  • Milyen mennyiségben gyártottak eddig maszkokat a hivatkozott maszkgyártó gépen?
  • Hová kerültek a legyártott maszkok, kinek adtak át- vagy értékesítettek azokból és milyen mennyiségben?

Szijjártó helyett egy másik miniszter, Pintér Sándor, a belügyi tárca vezetője válaszolt. Kiderült, hogy

a börtönben elhelyezett gépsor egyszer használatos maszkok gyártására alkalmas, de az nem, hogy ez a gép most üzemel-e vagy sem, ahogy az sem, hogy hány darab maszkot gyártottak ott eddig.

Pintér még annyit írt, hogy „a büntetés-végrehajtási szervek az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek enyhítése érdekében minden erőfeszítést megtesznek a védőeszköz szükségletek kielégítésére, a védőeszközökkel való folyamatos ellátottság biztosítására.

A csütörtökön megjelenő HVG-ben és a hvg360 oldalán friss írásunk van a Hadházy-jelenségről:

Kavics lehet Orbán cipőjében Hadházy, ezért üldözi a teljes kormánymédia

Olyan erővel támadja az Orbán-propaganda Hadházy Ákost, mintha kormánybuktató képességet tulajdonítana neki. Mindenesetre ez is azt jelzi, hogy a miniszterelnököt igencsak bosszanthatják a független képviselő parlamenten belüli és kívüli akciói.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!