szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Legyen másik” – írják a Népszabadság egykori szerkesztősége az indexeseknek.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Minden valódi újságíró pártoktól és parancsoktól független újságot akar készíteni. Hogyan történhet, hogy mégis vannak, akik ezt nem értik? Hogy vannak, akik pozíciójukkal visszaélve változtatni akarnak rajta? Hogyan történhet, hogy megint meg kell szűnnie egy lapnak, amelynek munkatársai a saját fejük után szerkesztették a híreket, írták a cikkeket, követték el tévedéseiket?

Így kezdődik a Népszabadság szerkesztőségének bejegyzése, amit a Távozó indexeseknek címeznek. Ez az a Facebook-közösség, amit az Indexnél pénteken felmondott újságírók működtetnek.

Az egykori Népszabadság újságírói úgy folytatják, hogy velük is ez történt, és „négy év után is értetlenül figyelünk: miért nem csinálhattuk, amihez értünk, ami fontos nekünk, fontos az olvasóknak és az országnak is?! S most ti, indexesek is ott álltok kifosztva, nincstelenül.”

Ők talán – írják – másoknál is jobban tudják, milyen érzések kavarognak most az indexesekben, mi jár a fejükben, hogyan rándul ökölbe a kezük.

De ez nem elég ahhoz, hogy tanácsokat adjunk, rá- vagy lebeszéljünk benneteket bármire vagy bármiről. Csak annyit tudunk mondani, hogy tiszta szívünkből szurkolunk nektek. Nagyon kellenek Magyarországon a megszerzett híreitek, a felszín mögé néző szemetek, az okos elemzéseitek és az a szarkasztikus-ironikus nyelv is, amit meghonosítottatok. A szabadságotok. Minden szabadság alapja a szólás és a sajtó szabadsága. Ami állandóan szűkül hazánkban. A szabadságunk megmentéséhez szükség van rátok! Legyen másik!

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Nem kell ordítani!” - ahogy a rock, úgy a Deep Purple is örök

„Nem kell ordítani!” - ahogy a rock, úgy a Deep Purple is örök

Rájöttek a tudósok, milyen zenét kell hallgatnunk, hogy lassabban együnk

Rájöttek a tudósok, milyen zenét kell hallgatnunk, hogy lassabban együnk

Jegyescsomagot kapnak az azonos nemű párok Terézvárosban

Jegyescsomagot kapnak az azonos nemű párok Terézvárosban