szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Nem ez az a profi csapat, amely megcsinál egy új Indexet” – írta.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

„Nem leszek az Index főszerkesztő-helyettese” – írta ki pénteken hajnalban közösségi oldalára Tevan Imre.

Ennek a kiírásnak pedig azért van jelentősége, mert csütörtökön délelőtt még arról írt, visszamegy a laphoz – korábban dolgozott már ott –, méghozzá főszerkesztő-helyettesnek. Tevan csütörtökön azt írta, sokat gondolkodott, hogy újra elvállalja-e a főszerkesztő-helyettesi pozíciót, amiből csaknem 10 éve rúgták ki, hiszen a fő kérdés, hogy lehet-e normális, független újságot csinálni. Hozzátette, erre garanciát kapott, amikor olyan feltétellel írta alá a szerződését, hogy ha a tartalomba kívülről politikailag beavatkoznak, felmond, és erre a szerződésben vállalt titoktartási kötelezettség nem vonatkozik, vagyis a politikai beavatkozásról nyíltan beszélhet a nyilvánosságban. Akkor Bodolai László, az igazgatóság elnöke egy közleményben megerősítette Tevan érkezését, lapunk úgy tudja, csütörtökön körbe is vezették a szerkesztőségben.

Péntekre Tevan a posztja alatti kommentben azt írja, nem azért gondolta meg magát, mert kapott a „pofájára”, ahogy ő írja, hanem azért, mert rosszul mérte fel a helyzetet. Kilenc évig volt indexes, írja, amikor most újra felkérték, azt hitte, hogy „ebből az indexességből meg lehet őrizni valamicskét, és újra lehetőségem lesz ebben szerepet vállalni.”

Az volt az alapkérdésem, hogy lehet-e független és színvonalas újságként működtetni a kialakult helyzetben az Indexet. Eddig oké. De mindig csak azon forogtak a gondolataim, hogy elképzelhető-e, hogy ne legyen politikai beavatkozás. Tudjuk, rendkívül aggályos az erre adandó válasz, de végül arra jutottam, elképzelhető. Sőt, kitaláltam egyfajta garanciát. (Azt hittem, ez ügyes ötlet, de valójában csapdát állítottam magamnak. Ha a feltételemet azonnal elfogadják, nem mondhatok nemet.) Csakhogy azzal nem foglalkoztam, a politikai beavatkozáson túl, hogy a három ember, tehát az igazgatóság tagjai képesek lesznek-e összehozni egy minimális csapatot, amely legalább elfogadható minőségben át tudja venni a felmondott kollégáimtól a lapkészítést abban a rohamosan közeledő pillanatban, amikor ők végleg elmennek – írja.

Majd arról ír a kommentben, hogy eddig csak őt lehetne bejelenteni új emberként, főszerkesztő pedig nincs új, nem tudni, kinek lenne a helyettese. Ráadásul Bodolai minden nyilatkozata után azt érezte Tevan, ki kell szállnia. „Kétségtelenül fejlődik, a legutóbbiban a Klubrádióban már hosszú perceket beszélt értelmesen anélkül, hogy elővette volna a szerkesztőség ármánykodásáról szóló elméleteit, de aztán leteltek ezek a percek. Dull kirúgása nagyon jó döntés volt, mondotta.” (Bodolai Klubrádiónak adott nyilatkozatát itt éri, ebben arról is beszél, jó a kapcsolata Vaszily Miklóssal.)

Nehogy úgy lehessen érteni, hogy engem átvertek, szó sincs ilyesmiről, de nem ez az a profi csapat, amely megcsinál egy új "Index"-et. Bocs fiúk, én pesszimista alkat vagyok, lehet, hogy nem lesz igazam, teljes szívemből kívánom, hogy ne legyen, de most azt érzem, bajosan fog menni – írja Tevan.

Hozzáteszi, megvilágosodását segítette még az egykori Index-főszerkesztő, Dudás Gergely Válasznak adott podcastja, amit mi is szemléztünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az átlag magyar fiatal 27 évesen hagyja el a mamahotelt

Az átlag magyar fiatal 27 évesen hagyja el a mamahotelt

Szlávik szerint az iskolák biztonsággal megnyithatók, de azt senki sem tudja, mi lesz a következő hetekben

Szlávik szerint az iskolák biztonsággal megnyithatók, de azt senki sem tudja, mi lesz a következő hetekben

120 orvos hunyt el eddig Peruban a koronavírus miatt

120 orvos hunyt el eddig Peruban a koronavírus miatt