szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tevan Imre újságíró a Facebook-oldalán írta ki, visszamegy az Indexhez. Bodolai László, az igazgatóság elnöke egy közleményben megerősítette az információt. Frissítés: azóta kiderült, mégsem.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Egyelőre nem tudni, ki lesz az Index új főszerkesztője (keringenek pletykák arról, hogy az igazgatóságba frissen beült, korábbi Heti Válasz-újságíró, Sztankóczy András lesz a vezető Dull Szabolcs kirúgása után, amit maga az érintett sem cáfolt, amikor válaszos kollégái megkérdezték tőle), viszont az egyik leendő főszerkesztő-helyettes már megvan.

Tevan Imre újságíró, az Index egykori főszerkesztő-helyettese a Facebook-oldalán írta ki, hogy visszamegy a laphoz, majd a poszthoz fűzött kommentben elárulta, hogy a korábbival azonos pozícióban. Azt írta, nyilván sokan tartják majd "mocskos árulónak" ezért.

UPDATE: azóta meggondolta magát Tevan Imre:

Meggondolta magát, mégsem lesz az Index főszerkesztő-helyettese Tevan Imre

„Nem ez az a profi csapat, amely megcsinál egy új Indexet" - írta.

Bár tudja, a legegyszerűbb arra gondolni, hogy az Index szerkesztőségével valamilyen előre kitalált mesterterv végzett, azonban miután sokakkal beszélt erről, most már biztos benne, hogy nem ez történt, hanem szerinte a szerkesztőség és az alapítványi elnök, Bodolai László egymás lépéseire olyan válaszlépéseket adott, ami végül oda vezetett, amit egyikőjük sem akart.

Mindketten meg akarták őrizni a független Indexet, sőt tulajdonképpen mindketten kompromisszumkészek voltak, csak nem mindig ugyanabban és ugyanakkor. Mindez persze azt is jelenti, hogy súlyosan hibáztak. Mégpedig elsősorban az elnök mérte föl rosszul tettei következményeit

– írta Tevan. Sokat gondolkodott, hogy újra elvállalja-e a főszerkesztő-helyettesi pozíciót, amiből csaknem 10 éve rúgták ki, hiszen a fő kérdés, hogy lehet-e normális, független újságot csinálni.

Tevan úgy érzi, erre garanciát kapott, amikor olyan feltétellel írta alá a szerződését, hogy ha a tartalomba kívülről politikailag beavatkoznak, felmond, és erre a szerződésben vállalt titoktartási kötelezettség nem vonatkozik, vagyis a politikai beavatkozásról nyiltan beszélhet a nyilvánosságban.

Ez lesz az én saját, kis, egyszemélyes barométerem, amit remélem, soha sem kell elővennem. Ezt az ötletet nemcsak első szóra elfogadták, de kifejezetten támogatták, így igent mondtam.

Tevan ezt megelőzően a vs.hu-nál dolgozott – azután, hogy ott is felállt a teljes szerkesztőség, miután kiderült, valójában az MNB finanszírozza a portál működését –, ahová az Origóból érkezett. Utóbbinál 2014 nyarától dolgozott, azután, hogy kirúgták Sáling Gergely főszerkesztőt, amit ott is tömeges távozás követett. Ezt megelőzően a Magyar Hírlapnál dolgozott, illetve a 2000-es évek első felében több éven át a HVG hetilapnál is.

Bodolai László, az Index igazgatóságának elnöke közleményben megerősítette, hogy Tevan Imre visszamegy az Indexhez főszerkesztő-helyettesként.

Feladata, hogy az elmúlt heti szerkesztőségi felmondási hullámot követően támogassa a lap zavartalan működését és a szerkesztőség újraépítését. Imre, akárcsak az Index vezetősége, elkötelezett a független újságírás iránt, így megállapodásunk fontos pontja, hogy amennyiben bármilyen oldalról nyomást érez újságírói munkájában, úgy ezzel a nyilvánossághoz fordulhat, ezen a területen nem köti majd szerződésben rögzített titoktartás.

Bodolai hozzátette, a vezetőség legfontosabb szempontja a továbbra is a független, objektív szellemiség megőrzése és a cég pénzügyi stabilitásának megtartása, ennek érdekében szeretnének mielőbb minden munkajogi kérdést lezárni és a kizárólag az újság jövőjével foglalkozni.

Mi az a hvg360?

Radar360 című animációs híradónk stílusában foglaljuk össze, hogy mire számíthatnak előfizetőink a hvg360-on.

Múlt pénteken gyakorlatilag az Index összes munkatársa felmondott, a 90 fős szerkesztőségből 20-22 embert mentettek fel azonnal a munkavégzés alól, a többiek kitöltik felmondási idejüket. Bodolai László abban bízik, nem mindenki gondolta komolyan a felmondását, így lesznek, akik mégis maradnak. A távozó indexesek közben azt kommunikálják, szeretnének együtt maradni és továbbvinni a lap szellemiségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Debrecent is bevette a 4iG

Debrecent is bevette a 4iG

11 millió éves madár csontjait ásták ki Németországban

11 millió éves madár csontjait ásták ki Németországban

G-osztály után most Defenderré varázsolták át a kis Suzuki Jimnyt

G-osztály után most Defenderré varázsolták át a kis Suzuki Jimnyt