szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Index volt főszerkesztője a Válasz Online-nak nyilatkozva arról beszélt, szerinte fontos kérdés, hogy Bodolai László 2018-ban miért adta el az Indamediának azt a céget, amely a független működés záloga volt. Dudás Gergely szerint egy normális országban tömeges felmondáshoz vezet, ha a tartalmat alapvetően érintő átalakítási tervekkel szemben fellépő szerkesztőség vezetőjét kirúgják.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A Válasz Online-on megjelent podcast vendége volt Dudás Gergely, aki 2013 és 2017 között vezette az Index.hu szerkesztőségét. Dudás azt követően távozott a lap éléről, hogy 2017 nyarán az Index.hu kiadója előbb Simicska Lajos tulajdonába került (egy 2014-ben kötött opciós megállapodás alapján vette meg Spéder Zoltántól), majd egyből utána a Bodolai László által tulajdonolt Nanga Parbat Zrt. alapítványáé lett, amely alapítványnak a kuratóriumi elnöke szintén Bodolai László lett.

Dudás beszélt a saját lemondásáról is. Azt mondta, ő főszerkesztőként azt szorgalmazta, hogy egy szerkesztőségi alapítvány legyen az Index.hu tulajdonosa, amely biztosítja a független működést, és keressenek olyan külföldi befektetőt, akinek nincs Magyarországon politikai kitettsége. Ehelyett azonban főszerkesztőként csak pár órával a szerkesztőség előtt értesült arról, hogy Simicska Lajosnak opciós joga van az Indexre, ezt le is hívta, és kialakítottak egy komplikált tulajdonosi struktúrát, amelynek bizonyos részleteiről is a főszerkesztő is csak apránként szerzett tudomást. Világos volt, mondja, hogy ez a konstrukció kijátszható, ő pedig erre nem tudná áldását adni, ahogyan az is "meghaladta a képességeit", hogy beüljön az ország két nagy oligarchájának embereivel egy igazgatótanácsba, és velük egyeztessen.

Távozása tehát a pozícióból fakadó személyes döntés volt, de ettől még a szerkesztőségi munka zavartalanul mehetett tovább – mondta.

2018 szeptemberében azonban Bodolai eladta a Nanga Parbatot az eddigre már a Ziegler–Oltyán-pároshoz került (azóta Vaszily Miklós résztulajdonába került) Indamediának, amiről Dudás azt mondja, máig nem látta, hogy bárki megkérdezte volna a Bodolaitól, hogy miért adta el a függetlenség legfontosabb biztosítékát.

Frissítés: Dudás nyilatkozatára reagálva Bodolai azt mondta a Media1-nek, hogy valóban átadta a Nanga Parbat Zrt.-ben meglévő részvényeit, de ennek az volt az oka, hogy az Index vételára nem lett teljesen kifizetve, és biztosítékként kellett átadni a Nanga Parbat részvényeit. „Ez a Spéder Zoltán által megkötött CEMP-eladás ügylet része volt, amivel kapcsolatban tehát nem volt választásom” - fogalmazott az Index-tulajdonos alapítvány elnöke.

©

Három éve a jelenlegi tulajdonosi struktúra működik, azóta nem tudjuk, hogy kik az Index mögött álló erők – mondta Dudás, aki szerint ez magában hordozza azt a veszélyt, hogy lehet nyomást gyakorolni és a függetlenség abban az értelemben is eltűnik, hogy beleszólnak a tartalomba és a személyi kérdésekbe. Ez eddig valóban nem történt meg, most azonban eljött egy olyan helyzet, amikor ez a struktúra kimutatta, hogy mire képes – mondja.

Dudás szerint ugyanis nem arról van szó, hogy a főszerkesztő és a tulajdonos viszonya annyira megromlott volna, hogy kezelhetetlenné vált a helyzet, hanem arról, hogy olyan követelményeket támasztottak a szerkesztőséggel szemben és olyan harci helyzetet alakítottak ki, amellyel szemben a szerkesztőség kialakított egy álláspontot. A tartalmat alapvetően érintő átalakítási tervekkel szemben fellépő szerkesztőség vezetőjét kirúgni szerintem minden normális országban ilyen következménnyel jár, onnantól kezdve nincs miről beszélni – mondta a tömeges felmondásra utalva a volt főszerkesztő.

Az Index végnapjai: másik még lehet, ugyanaz már nem lesz

Nem várta ki az Index szerkesztősége, milyen módon bánna el velük a hatalom: leckét adtak a barbároknak. Kiállásuk sokak számára imponáló, ám valódi cselekvés nélkül lehetetlen kompenzálni a portál bedőlésével járó jogállami veszteségeket.

Legyen nagyon tiszta, ezt a helyzetet nem a szerkesztőség tudta volna elkerülni, nem ők robbantották ki ezt a helyzetet - mondta Dudás.

A volt főszerkesztő egyébként azt mondja, hogy még nem fordult elő Magyarországon, hogy egy politika áldozatává vált ekkora műhely újjá tudjon indulni, most viszont erre lát esélyt, legalábbis a botrányos megszűnést övező társadalmi hangulat alapján erre következtet, meg abból, hogy 250 ezer fölötti követője van a távozó Index-újságírók új Facebook-oldalának. Szóval Dudás szerint az Index nyereségesen működtethető, bár azt nem gondolja, hogy előfizetéses rendszerben, mert az szűkebb réteget ér el, de az induláshoz szükséges támogatást összeadhatnák az olvasók, amúgy is jót tenne, ha úgy éreznék, hogy ők hozták létre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kosárlabda-szövetség: Ha van 8 egészséges játékos, akkor ki kell állni meccsre

Kosárlabda-szövetség: Ha van 8 egészséges játékos, akkor ki kell állni meccsre

Szegedi kutatók felfedezték a koronavírus új fertőzési mechanizmusát

Szegedi kutatók felfedezték a koronavírus új fertőzési mechanizmusát

Mini Cooper S Sidewalk – teszten a Flaszter Edition

Mini Cooper S Sidewalk – teszten a Flaszter Edition